Evka A. (evka.a) ID 35030 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 1066 návštěvníkov)
Výýborná kakaová marlenka
[ recept č. 4463 zo dňa 16.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode |
|
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med.... |
|
... a cukor. |
|
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny.. |
|
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca |
|
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. |
|
Takáto hnedá pena. |
|
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom. |
|
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka. |
|
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo) |
|
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. |
|
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka. |
|
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty. |
|
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť. |
|
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo.... |
|
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko. |
|
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov... |
|
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku. |
|
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom. |
|
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí. |
|
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:) |
|
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku. |
|
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne. |
|
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 101-120) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,.,13 ďalšie >> |
| martina a. (fatinka) ID 97732 (26.10.2010, 10:01) |
a este neviete mi niekto poradit ako dlho varit salko v kuchte?Lebo je to urcite rychlejsie |
ODPOVEDAŤ |
| martina a. (fatinka) ID 97732 (26.10.2010, 10:00) |
mam taku otazku davate do plnky heru alebo margarin alebo normalne maslo?dakujem |
ODPOVEDAŤ |
martina G. (feedorka) ID 35909 (16.10.2010, 18:15) |
pre mňa ju upiekla moja švagriná presne podľa tohto receptu, len nedala kakao - nikdy som lepšiu nejedla, fantastická bola, fakt teda |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana L. (zuzika21) ID 20369, mimibazar.sk/zuzika21 (16.10.2010, 17:17) |
Mne sa marlenka vobec nepodarila. Platy som upiekla pekne, ale plnka mi zostala riedka a mala som jej velmi vela. Tak ked som to dala do chladnicky stuhnut, cele sa to napilo a zostalo to cele ako surove. Neviem kde som spravila chybu, ale plnka bola ako cela pudingovo-salkova. Preco mi ta plnka tak zostala???? |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana D. (Zuzka8) ID 83068 (11.10.2010, 23:45) |
|
ODPOVEDAŤ |
| vali. janka, erika F. (Miňoňky) ID 41625 (10.10.2010, 9:09) |
bala som sa urobit marlenku lebo raz som uz jednu robila a nepodarila sa vobec ale aj tak som to riskla a stoji to za vsetko co som doteras upiekla |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (26.9.2010, 16:23) |
ta vyzera naozaj dobreee ,receptik odpišem , urobim ,dufam že nič nezbabrem |
ODPOVEDAŤ |
Daniela B. (daniela.danka) ID 131074 (7.9.2010, 8:43) |
to niekedy spravim |
ODPOVEDAŤ |
| adriana u. (adrika us) ID 138117 (3.9.2010, 20:53) |
bombová, |
ODPOVEDAŤ |
| Agáta J. (agija) ID 37048, mimibazar.sk/agija (26.8.2010, 10:33) |
bombastickaaaaaaaaaaaaaaaaa, suprova uplne super, inu uz ani robit nebudem |
ODPOVEDAŤ |
Janka m. (janet56) ID 103251 (20.8.2010, 20:32) |
Super receptik velmi dobre sa s cestom pracovalo, plnka uplne super |
ODPOVEDAŤ |
martula1410 h. (martula1410) ID 160451 (9.8.2010, 8:16) |
velmi pekne dakujem za recept ...vyskusala som ho upiect fakt sa u nas osvedcil je to vyborna marlenka .. robim mojim detom a vnucke a velmi im to chuti ..takze asi budem musiet dost casto ju piect..DAKUJEM |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (ZuzuMB222) ID 156460 (17.7.2010, 20:54) |
Vynikajuci, skoda, ze to trosku dlhsie trva spravit, ale stoji to za to, vsetci odo mna pytaju recept!!!! A musim sa pochvalit, toto bol moj prvy kolac aky som upiekla..... som totiz zacinajuca zienka v domacnosti.... |
ODPOVEDAŤ |
lýdia m. (noštek) ID 96081 (28.5.2010, 22:57) |
je to vynikajúci recept, nepripadalo mi to až tak zdlhavé, ta plnka nemá chybu... dakujem za super koláčik... |
ODPOVEDAŤ |
Mária H. (dubka001) ID 103242 (20.5.2010, 15:46) |
VYNIKAJÚCI ĎAKUJEM ZA RECEPT!!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Elena H. (ciperka) ID 87449 (22.6.2010, 12:35) |
je to fantastický koláč, u nás sa po ňom len zaprášilo , len to cesto sa mi pri vaľkaní hrozne lepilo, aj ked som ho dost pomucovala....no neodradí ma to, aby som ju robila znova a znova. Vdaka za vyborny recept |
ODPOVEDAŤ |
Denisa Č. (denia25) ID 92563 (17.5.2010, 11:40) |
|
ODPOVEDAŤ |
Marta V. (Marta29) ID 111143 (13.5.2010, 10:20) |
|
ODPOVEDAŤ |
Petra M. (tuzinka) ID 111955 (28.4.2010, 22:08) |
dakujem velmi pekne za skvely recept, ktory si vsetci vynachvalili ...... robila som marlenku bez kakaa a mala som zo zaciatku pred nou velky respekt, ale fakt sa velmi dobre robila - nemala som s nou vobec problem ....tu je moj vytvor: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26404 |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 101-120) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,.,13 ďalšie >> |