
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
Celkom: 8 (zobrazuje sa 1-8) |
DOMÁCA MEDICÍNA |
tekvičník striekavý Ecballium elateriumPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY Postupom globálneho otepľovania, zmenou klímy alebo cestovaním a vozením si suvenírov sa rozširuje druhová pestrosť rastlín, s ktorými sa u nás možno stretnúť, prípadne ich pestovať. Na Balkáne divorastúca "divá uhorka" môže byť ďalším príspevkom tojhto typu. POSTUP PRÍPRAVY Na francúzskej stránke sú uvedené liečebné účinky tejto rasstliny. pre viac informácií zadajte: Les bienfaits du concombre d’âne pour la santé Spomína sa protizápalový účinok, diuretikum, purgatívum, účinok proti kŕčom (menštruačné bolesti) a čistenie pleti. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DOMÁCA MEDICÍNA |
morenie cesnakuPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY tradičné metódy: síran meďnatý (alebo modrá skalica) manganistan draselný výluh z dreveného popola POSTUP PRÍPRAVY síran meďnatý 1% roztok - morí sa 1-2 minúty - mal by byť účinný aj proti háďatku ostatné sú iba antimikrobiálne orientačný čas: 30 minút sila roztoku ??? ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CHUŤOVKY |
zelené pestoPOTREBNÉ PRÍSADY čerstvé listy bazalky, olivový olej, kešu orechy natural, soľ, parmezán, cesnak POSTUP PRÍPRAVY Lámala som si hlavu, ako sa vyhnúť roztĺkaniu v mažiari. Riešenie sa našlo. Mäsový mlynček. Doň ale treba striedavo vkladať lístky (uľahčujú mletie) a kešu. Nakoniec pridáme samotné lístky na prečistenie mlynčeka. Odoberáme do zaváraninového pohára, solíme a zalievame olejom. Nakoniec pridáme rozotretý cesnak a parmezán. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
marináda na exotický spôsobPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY hydinové mäso; olivový olej, horčica, zázvor čerstvý alebo v cukrovo medovom náleve, mletý koriander, škorica, príp. mletá rasca, soľ, ak máme zázvor natural, tak aj cukor + med POSTUP PRÍPRAVY mäso s kožou krátko obvariť, následne stiahnuť kožu, nakrájať suroviny na marinádu zmiešať - nebáť sa horčice a zázvoru - ostatné priebežne pridávať po trochách a ochutnávať! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Sladkokyslá zemiaková polievkaPOTREBNÉ PRÍSADY zemiaky, mrkva - na 2 stredne veľké zemiaky 1 stredná al. väčšia mrkva, sušené bedle (netreba veľa, pol hrste stačí) , kyslá smotana, múka alebo zemiakový škrob, cukor- max. 1PL na 4 porcie, zeleninový bujón, soľ, korenie nové, čierne, zázvor mletý, kurkuma mletá. POSTUP PRÍPRAVY Uvaríme sušené bedle. Budeme z nich používať vývar. Do veľkého hrnca pripravíme nakrájané ošúpané zemiaky a ošúpanú mrkvu. Zalejeme vodou a dáme variť. Nastavíme kuchynský budík na 35 minút a medzičasom sa tanečným krokom premávame po kuchyni a pridávame ostatné ingrediencie. Po polhodine vyberieme mrkvu, nakrájame na kolieska a vrátime do hrnca. Vodu, ktorá sa varom odparila, doplníme bedľovým vývarom. Nakoniec urobíme zátrepku z kyslej smotany a niečoho ako múka alebo škrob a vmiešame do polievky. Dobrú chuť! Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CHUŤOVKY |
kvašáky - kvasené uhorkyPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY uhorky, voda, soľ - + čo vás napadne POSTUP PRÍPRAVY nechcem kopírovať, výborný nielen recept, ale aj vysvetlenie celého procesu kvasenia a jeho základných princípov nájdete na blogu Pavla Onderu. Pavel Ondera/recept z 1.7.2008. Mne začal spontánne kvasiť uhorkový šalát, ktorý stál pri izbovej teplote 2 dni. Podľa horeuvedených rád som nálev použila na naozajstné kvasenie uhorky, tentokrát zámerné. Už viac nebudem mať uhorkové blato ako kedysi - tomu verím. poznámka: ak kvasím v menšej než 4 litrovej nádobe, má menší otvor. Na zabránenie kontaktu hladiny slanej vody (nálevu) so vzduchom sa bude hodiť pohár od kečupu alebo veľký od jablkového pyré. Ak už mám kúpené kvasené uhorky a chcem si urobiť väčšie množstvo vlastnoručne, nálev z kupovaných môžem využiť. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CHUŤOVKY |
![]() Ľanové slimáčiky z JuhosláviePOTREBNÉ PRÍSADY 600 g polohrubej múky (+ niečo navyše pre istotu) 4 dl mlieka 1 kocka kvasníc 3 čajové lyžičky soli (morskej, klasickej radšej menej) 1 polievková lyžica cukru 1 dl oleja (napr. slnečnicový) 1 vajíčko 100 g Hery ľanové semienka, príp. rasca POSTUP PRÍPRAVY Kvások - do raničky vlejeme 2 dl mlieka a necháme trochu ohriať, pridáme 1 čl soli, 1 PL cukru, zamiešame. Nadrobíme kvasnice a zamiešame. Pridáme 4PL múky, pomiešame a necháme stáť v teple. Do veľkej nádoby nasypeme 600 g polohrubej múky (časť môže byť hladká, napr. aj špaldová), opäť 1 čl soli, opäť 2 dl vlažného mlieka, 1 dl oleja. Práškové suroviny najprv zmiešame, potom pridáme kvások, mlieko a olej. Vymiesime cesto, ktoré nemusí byť tuhé, a necháme v teple 1 hodinu kysnúť. Medzitým si dočítame knihu, pripravíte dosku, valček, štetec (lepšie dva) a plnku. Plnka je veľmi jednoduchá. Rozbijeme vajíčko, bielok si odložíme do misky, pôjde navrch. 100 g Hery zmiešame s 1 žĺtkom a 1 čl soli - odporúčam kovovú plochú misku, zvyšok plnky môžeme pohodlne vytrieť kúskom chleba (a podporiť bezodpadové hospodárenie). Cesto vypracujeme tak, aby sa s ním dalo pracovať (obvykle ešte pridám pár lyžíc múky pekne na okraj a varechou odtláčame a tak obaľujeme hmotu v múke) a rozdelíme na tri časti, z ktorých vyformujeme gule a 2 z nich odložíme na pomúčený povrch. Pripravíme si plechy - jeden pomocný, tam budeme roládu krájať, a druhý s papierom na pečenie - odporúčam. Na rozvaľkané cesto natrieme 1/3 plnky a posypeme semienkami. Potom postupne rolujeme a štetcom oprašujeme - zametáme múku tak, aby na ceste ostalo čo najmenej. S pomocou tretej ruky (stačí detská) prevalíme rolu na pomocný plech. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
Zimné raňajky z ovsených vločiekPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY rastlinný olej a trochu bravčovej masti ovsené vločky ľanové semienko - na 1 porciu aspoň 2 lyžičky kečup POSTUP PRÍPRAVY Pozor, je to bez mäsa! Zástancom tradičnej stravy ako aj fanatikom zdravej výživy vstup zakázaný!!! Na panvicu alebo do inej vhodnej nádoby nalejeme cca 1 dl oleja na osobu. Ak to chceme mať sýtejšie alebo Vám ostala na panvici masť zo včerajších hrianok, nebojíme sa trocha masti. Do teplého oleja nasypeme 2 - 3 PL ovsených vločiek a necháme ich kúpať. Miešame, o minútku vypneme plyn (odstavíme z ohňa). Nie je cieľom vločky upražiť. Majú byť len poriadne zohriate a nasiaknuté tukom. Na zlepšenie výživovej hodnoty (nenasýtené mastné kyseliny) a zlepšenie vylučovania pridáme už na tanieri čerstvo namleté ľanové senienka. Kto sa bojí, že to bude zle chutiť, príde o pôžitok a mastné kyseliny. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (9) posledné: 22.2.2012, 12:38 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 8 (zobrazuje sa 1-8) |