. .. .. .. .. .. .
. .

Ľanové slimáčiky z Juhoslávie - RECEPT 60117

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

CHUŤOVKY

ID 205017 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |


Ľanové slimáčiky z Juhoslávie


[ recept č. 60117 zo dňa  ]


Ľanové slimáčiky z Juhoslávie


POTREBNÉ PRÍSADY

600 g polohrubej múky (+ niečo navyše pre istotu) 4 dl mlieka 1 kocka kvasníc 3 čajové lyžičky soli (morskej, klasickej radšej menej) 1 polievková lyžica cukru 1 dl oleja (napr. slnečnicový) 1 vajíčko 100 g Hery ľanové semienka, príp. rasca

POSTUP PRÍPRAVY

Kvások - do raničky vlejeme 2 dl mlieka a necháme trochu ohriať, pridáme 1 čl soli, 1 PL cukru, zamiešame. Nadrobíme kvasnice a zamiešame. Pridáme 4PL múky, pomiešame a necháme stáť v teple.
Do veľkej nádoby nasypeme 600 g polohrubej múky (časť môže byť hladká, napr. aj špaldová), opäť 1 čl soli,
opäť 2 dl vlažného mlieka, 1 dl oleja. Práškové suroviny najprv zmiešame, potom pridáme kvások, mlieko a olej. Vymiesime cesto, ktoré nemusí byť tuhé, a necháme v teple 1 hodinu kysnúť.
Medzitým si dočítame knihu, pripravíte dosku, valček, štetec (lepšie dva) a plnku.
Plnka je veľmi jednoduchá. Rozbijeme vajíčko, bielok si odložíme do misky, pôjde navrch. 100 g Hery zmiešame s 1 žĺtkom a 1 čl soli - odporúčam kovovú plochú misku, zvyšok plnky môžeme pohodlne vytrieť kúskom chleba (a podporiť bezodpadové hospodárenie).

Cesto vypracujeme tak, aby sa s ním dalo pracovať (obvykle ešte pridám pár lyžíc múky pekne na okraj a varechou odtláčame a tak obaľujeme hmotu v múke) a rozdelíme na tri časti, z ktorých vyformujeme gule a 2 z nich odložíme na pomúčený povrch. Pripravíme si plechy - jeden pomocný, tam budeme roládu krájať, a druhý s papierom na pečenie - odporúčam. Na rozvaľkané cesto natrieme 1/3 plnky a posypeme semienkami. Potom postupne rolujeme a štetcom oprašujeme - zametáme múku tak, aby na ceste ostalo čo najmenej. S pomocou tretej ruky (stačí detská) prevalíme rolu na pomocný plech.

Potrieme bielkom so soľou a ešte raz posypeme semienkami - najmä ak sme kombinovali - keď je vnútri rasca, posymeme rascou, aby sme mohli odlíšiť.

Teraz prídetrochu prplania - tak sa napite, prejdite, nadýchajte - a ideme na to.

Do širokého hrnčeka nalejeme vodu a prichystáme si väčší nôž. Vykrajujeme skoro trojuholníky - presnejšie lichobežníky - ide o to, aby to malo trochu exotický tvar a aby to vydržalo pri pečení stáť. Pôvodne sa krájali klasicé rezy, ale potom tie "osie hniezda" popadali a plnka skončila z veľkej časti na plechu. Prekladáme na plech vyložený papierom na pečenie (niektoré predsa len popadajú a pripálená Hera sa z plechu musí odstraňovať...). Nôž po každom prekrojení opláchneme vodou (stačí si namočiť prsty a navlhko utrieť), lebo inak sa nôž lepí a je to utrpenie.

Pečieme podľa skúseností s podobným cestom. V plynovom (plyn + elektrina) sporáku to bolo na stupni 4, prvý plech 15 - 20 minút a potom ešte 4 minúty zhora elektrinou. ďalšie plechy už stačí 15 + 4 minúty. Vyjdú dva plechy.
<< Hlava koníka... | Ľanové slimáčiky z Juhoslávie | Veľkonočné linecké koláčiky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu