končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
Celkom: 14 (zobrazuje sa 1-10) | 1, 2 ďalšie >> |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
Opité kuraPOTREBNÉ PRÍSADY 1 kura, 1 plechovka ľubovoľného svetlého piva (500ml), soľ, ľubovoľné korenie (bohate stačí len paprika, používam údenú papriku z Marks&Spencers, je super!), 100g masla {môže byť aj Rama), cca 2dcl vody na podliatie. POSTUP PRÍPRAVY Plechovku piva pred jej otvorením dobre umyjeme. Po otvorení 1/2 nalejeme do väčšieho pekáča, postavíme do stredu a nastokneme kura. Výdatne posolíme a opaprikujeme, prilejeme do pekáča vodu a pridáme 100 masla alebo Ramy. Pečieme cca 80-90 minút na 180 stupnov, sem tam polievame výpekom, ak treba, dolejeme troška vody počas pečenia. Kuriatko bude mať po celej ploche úžasnú chrumkavú kôrku a bude aj zvnútra šťavnaté od vyparujúceho sa piva. Kľudne môžete dať aj deťom, má výbornú chuť, nie horkú ,-). Podávame s ryžou, so zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom. Ja som robila dnes k tomu uvarené zemiaky s opraženou cibuľlkou - uvariť očistené a nadrobno nakrájané zemiaky, popučiť. Na oleji osmažiť do zlatohneda 1 nakrájanú cibuľu, naliať do zemiakov, pomiešať, ovegetovať a papať :-)). ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov) KOMENTÁRE (28) posledné: 16.7.2012, 10:10 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Smotanová nakyslo s hríbami a klobáskouPOTREBNÉ PRÍSADY Hrsť sušených dubákov alebo iných hríbov (môžu byť samozrejme aj čerstvé huby :-), množstvo asi tak 2 hrste pokrájaných na malé kúsky), smotana na varenie (500ml krabicka), 1 pár domácich klobás (na obohatenie chuti možno prihodiť aj kúsok údeneho, alebo údené rebrá, ale nemusí byť), 3-4 bobkové listy, guličky nového a čierneho korenia (tak zo 5 z každého), 2-3 zemiaky, solčanka alebo vegeta, na zásmažku olej, 2-3 lyžice hladkej múky a sladká mletá paprika, ocot (na záverečné ochutenie, tak 2 lyžice na 3 litre polievky, resp. kto má ako rád kyslé). POSTUP PRÍPRAVY Ak máme sušené hríby, vopred namočíme aspoň na hodinu do horúcej vody, čerstvé očistíme. Do hrnca dáme cca 3l vody, bobkový list, obe korenia a napučané huby aj s vodou, v ktorej sa máčali (prípadne očistené čerstvé huby). Keď začne vrieť, pridáme klobásy, varíme cca 15 min, pridáme smotanu a ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky. Medzitým si urobíme zásmažku z oleja, 2 lyžíc hladkej múky a mletej papriky. Keď sú zemiaky už mäkké, pridáme zásmažku a prevaríme. Vyberieme klobásu, nakrájame na plátky a vrátime do polievky. Na záver po odstavení uchutíme vegetou (množstvo závisí od toho, ako je slaná klobása) a pridáme ocot podľa chuti (ja ho pridávam až tak 15min. po odstavení, smotana sa trocha môže zraziť, ale nie je to na škodu). Podávame s chlebíkom, alebo len tak. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (2) posledné: 9.1.2011, 23:22 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Vajnorský osúch (s kyslou smotanou a slaninkou)POTREBNÉ PRÍSADY Cesto: 400g polohrubej múky, kvások (20g droždia, 2dcl vlažného mlieka, lyžička kryštálového cukru, trocha múky), 20-30g bravčovej masti (dávam 2 polievkové lyžice), 1 vajce (izbová teplota), trocha soli, vlažné mlieko podľa potreby (cca 1,5-2 dcl) Plnka: 1 vanička tvarohu, 2 kyslé smotany, soľ (prípadne lyžica vegety/solčanky), údená slaninka, kto chce, môže pridať aj posekaný kôpor. POSTUP PRÍPRAVY Naša miestna špecialita :-), oblížete si všetky prsty ,-). Zarobíme kvások do pohára (ja používam 4-decový), nechám nabehnúť po okraj. Než nabehne, nachystáme plnku - zmiešame smotanu a tvaroh, osolíme, resp. ovegetujeme, kto má rád, môže pridať kôpor. Do misy dáme múku, masť (dá sa nahradiť olejom, ale nie je to ono ,-)), vajce, trocha soli, vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vareškou spracujeme na polotuhé cesto. Vrch poprášime trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme cca 20-30 min. vykysnúť v teple. Vyhrejeme rúru na 200C. Cesto rozdelíme na dve časti (mne z toho vyjdú 2 okrúhle plechy na pizzu, prípadne 1 veľký klasický obdĺžnik a jeden polovičnej veľkosti), plech vymastíme olejom (aj okraje) a prstami uťapkáme doň polku cesta, navrch nalejeme a rovnomerne rozotrieme plnku a pokladieme slanikou nakrájanou na plátky. Pečieme cca 30-35 minút (ja pečiem v teplovzdušnej s horným aj dolným ohrevom, oba plechy naraz). Po vychladnutí papáme :-). Prvý plech dnes zmizol v priebehu polhodiny po vybratí z rúry... Je to super mňamka aj k vínu. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov) KOMENTÁRE (28) posledné: 23.6.2012, 12:41 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY |
Šalát z čínskej rezancovej instantnej polievkyPOTREBNÉ PRÍSADY 2 balíčky čínskej instatnej polievky (akákoľvek príchuť, ja som robila z kuracej Mi Kim Chi zn. Vina Acecook, z Tesca, ale dajú sa skombinovať aj dve rôzne príchute), pol veľkej šalátovej uhorky alebo 1 menšia, pol vaničky cherry paradajok alebo 2 veľké, 1 najmenšia plechovka kukurice, cca 10cm z paličky póru alebo 3 jarné cibuľky), 1 tatarka, 3 biele aktivia danone jogurty (nesladené), alebo 2 hocijaké iné (aktivia ma menšie balenie, preto 3), alebo jednu kyslú smotanu. POSTUP PRÍPRAVY Tento recept mi dala včera moja mamina, ja síce tie instatné polievky ako také nejem a nemám ich rada, ale nedalo mi to, dnes som skusila a je fakt super! Rozlámeme do misy rezance z oboch polievok, pridáme všetky tie ostatné sáčočky, čo sú k tomu (ja som vynechala tie s chilli, aby to nebolo štipľavé), nakrájanú zeleninu,scedenú kukuricu, tatarku, jogurty a horúcu vodu (toľko, koľko je objem fľašky tatarky). Všetko premiešame, žiadne ďalšie ochucovane koreninami, či solenie nie je vôbec nutné, polievky to "ochutia" dostatočne. Necháme odstáť cca 2 hodiny v chlade, kým sa rezance "napijú", sem tam premiešame. Ak sa vám to zdá po tých 2 hodinách husté, pridajte trocha prevarenej vody a premiešajte, nemá to mať "betónovú" konzistenciu, ale ani zasa moc vodovú. Na obmenu je možné pridať aj šunku alebo kuracie masko, tvrdý syr na kocky, šampiňóny, alebo inú zeleninu, proste čo máte doma. Ak nie je čas, tak polievky klasicky najprv zalejeme horúcou vodou podľa postupu ich prípravy a nahádžeme tam ostatné, zamiešame. Je to super ako party šalát, ale aj ako príloha k mäsu, napr. ku grilovaným kuracím prsiam, kľudne aj k rezňu. Z uvedeného množstva máte plnú misu. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 3.12.2011, 9:57 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
ČO DOM DAL |
Čo so starým pečivom / zapečená rýchla večeraPOTREBNÉ PRÍSADY Pár kusov starších rožkov, aj niekoľkodňové môžu byť (alebo bageta, toastovy chlieb...čo sme nespotrebovali, kým bolo čerstvé a mäkké), 15 dkg šunky, 10 dkg údeneho a 10 dkg neúdeného syra (nakrájaný na plátky), 1 kyslá smotana a 4-5 vajec. Na ochutenie mletá rasca, trocha MČK, soľ alebo vegeta, trocha provensalskeho korenia alebo aké máte radi, olej na vymastenie plechu. Uvedené množstvá sú na klasický veľký plech s vyšším okrajom. POSTUP PRÍPRAVY Nejako sa nám nepomíňalo pečivo, tak som dnes zužitkovala na takúto rýchlovku: vymastiť plech olejom (aj po bokoch), nahusto poklásť na dno rožky/bagetu pokrájané na kolieska (asi 1cm hrubé), na to plátky šunky (aby sa prekrývali pri okrajoch), na to syr aby sa prekrýval (striedame údený a neúdený). V miske vymiešať kyslú smotanu a vajcia, ochutiť koreninami a naliať na ostané, poroztierať, aby bola rovnomerne pokrytá celá plocha. Dáme zapiecť do rúry (vyhriata na 200 stupňov) cca 8 minút, potom znížime na cca 170 stupňov a dopečieme (povrch by mal byť mierne zhnednutý) - môj celkový čas zapekania bol cca 15 minút. Nakrájame na štvorce ako toasty a odávame ešte horúce so zeleninou (my sme k tomu mali rajčiny a červenú papriku), kyslou uhorkou, šalátom... Je to rýchle a mňamkové :-)! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov) KOMENTÁRE (1) posledné: 6.2.2012, 21:05 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MLETÉ MÄSO |
Moje chilli con carne (u nás mimoriadne obľúbené jedlo :-))POTREBNÉ PRÍSADY 500-750g mletého hovädzieho (alebo zmes hovädzie+bravčové), 1 väčšia cibuľa, olivový alebo slnečnicový olej, sušená chilli paprička (alebo aj 2-3, resp. kto koľko zvláda :-)), 1 krabička rajčinového pyré (500g, predáva sa v tetrapacku, značky sú rôzne), 2 konzervy červených fazúľ (ja pouzvam zn. Iska, La Doria alebo Giana), 1 konzerva kukurice (staci obycajna, aj Tesco), 2 pol. lyžice kremžskej horčice, cca 5 pol. lyžíc kečupu, MČK, solčanka alebo vegeta, 5 strúčikov cesnaku, sušená alebo aj čerstvá bazalka (na toto množstvo cca kávová lyžička sušenej, čerstvej od oka). Príloha: originál tortilla z kukuričnej múky, poprípade arabský chlieb, alebo výborné je to aj s lokšami :-). Strúhaný syr a kyslá smotana. POSTUP PRÍPRAVY Na olej dáme nakrájanú cibuľu, trocha osmažíme, pridáme mleté mäso a papričky a opekáme, kým nezbelie (miešame stále, aby sa mäso rozdrobilo, nesmú ostať hrudky), potom podlejeme vodou a dusíme do mäkka (podlievame vodou podľa potreby). Prilejeme pyré, vodu podľa potreby (celá konzistencia jedla má byť polohustá, nesmie to byť riedke), pridáme horčicu, kečup, prelisovaný cesnak, precedené a prepláchnuté fazule a precedenú a prepláchnutú kukuricu. Celé to ppremiešame a necháme len zovrieť, nevaríme už, lebo sa fazule rozpadnú. Konzistencia jedla má byť polohustá, nesmie to byť riedke. Odstavíme, okoreníme MČK, vegetou a bazalkou, ak treba, osolíme. Na tanier dáme tortillu/lokšu, na polovicu dáme masu, lyžicu kyslej smotany, posypeme postrúhaným syrom, priklopíme. Ak máme arabský chlieb, rozrežeme, dovnútra naplníme rovnakým postupom. Na záver môžeme dať trocha prehriať do mikrovlnky, aby aj sa tortilla/placka/arab. chlieb tiež trocha prehriali, samozrejme, smotanu vtedy dávajte až po vybratí z MV (ale ak máme čerstvo uvarené, ani netreba prehrievat). Dá sa to samozrejme podávať aj s klasickým chlebom á la guláš. Môj muž toto miluje a je schopný jesť to aj viac dní po sebe (z tej dávky to aj tak vyjde :-), je toho plný väčší hrniec). Už som to varila aj pre kamošov a najmä chlapi sa nevedeli dojesť ,-). Kto chce menšie množstvo, stačí pol kila mäsa, jedna konzerva fazúľ, malá konzerva kukurice, poprípade menej cesnaku, ostatné zostáva (a dajte samozrejme menej vody, aby to nebolo riedke). ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov) KOMENTÁRE (10) posledné: 25.11.2013, 17:09 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Masarykove koláčikyPOTREBNÉ PRÍSADY 300g hladkej múky, 100g práškového cukru, 200g masla (ja som dala pol na pol maslo a heru), 1 polievková lyžica kakaa, 2 žĺtky, 170g celých lieskovcov aj so šupkou (treba vopred namočiť na aspoň na 1 hodinu do vody). POSTUP PRÍPRAVY Tieto koláčiky som ochutnala cez sviatky u kamošky a hneď som ich doma vyskúšala. Ide o koláčiky, ktoré vymyslela gazdiná prezidenta T.G. Masaryka a on ich vraj mal veľmi rád. Sú ozaj chutné! Takže: Zmiešame suché prísady, pridáme maslo a žĺtky, zmiesiť - keď masa začne byť kompaktná, pridať zliate lieskovce. Vytvarovať valček (priemer cca 4cm), zabaliť do alobalu a dať odstáť cez noc do chladničky. Potom nakrájať ozaj ostrým nožom na cca 0,5-0,7cm kolieska (v pohode sa tie celé lieskovce dali nakrájať) a upiecť doružova (ja som mala nastavenú trúbu na 170 stupňov a piekla som ich na plechu vystlanom papierom na pečenie cca 15 minút). Nedávajte ich tesne vedľa seba na plechu, lebo trocha nabehnú. Po vychladnutí obaľovať kolieska v práškovom cukre (ja som zmiešala práškový cukor, jeden vanilkový a lyžicu kakaa). Ale pekne vyzerajú a chutia aj neobalené. Dá sa urobiť aj svetlá varianta, bez pridania kakaa do cesta - fotky aj obr. postup som objavila potom aj na českom MMB u Dáši V. (onasi), ja som fotiť nestíhala). ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (4) posledné: 12.1.2010, 21:58 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
RYŽA A CESTOVINY |
Makaróny s klobáskou a šampiňónovou omáčkouPOTREBNÉ PRÍSADY pór (alebo 2 jarné cibuľky), trocha olivového oleja (alebo klasického), 1 nie veľmi mastná klobáska (môže byť ten suchší typ, to je len tak troška na ochutenie) , 1 vanička čerstvých šampiňónov (250 g), 1 smotana na varenie (500 ml), 1 sáčková polievka Maggi Zo záhradky - Šampiňónová alebo Hubová (bez glutamanu), 2 strúčiky cesnaku, bazalka (čerstvá alebo sušená), makaróny alebo iné cestoviny, syr na postrúhanie navrch POSTUP PRÍPRAVY Na troche olivového oleja osmahneme pór/cibuľku, pridáme nadrobno nakrájanú klobásku, opražíme, pridáme očistené a nadrobno nakrájané šampiňóny. Trocha podusíme, kým huby zmäknú (ak treba, pridáme trocha vody, ale v podstate by to nemalo byť potrebné, lebo huby pustia vodu). V smotane rozmiešame sáčkovú polievku a prilejeme do zmesi. Premiešame a necháme zovrieť, krátko povaríme. Treba stále miešať, lebo zmes hustne - ak je príliš hustá, môžeme pridať trocha vody alebo aj mlieka na zriedenie. Na záver pridáme dva prelisované strúčiky cesnaku a bazalku, premiešame, necháme pár sekúnd prebublať a odstavíme. Soliť netreba vôbec, klobása aj polievka sú samy o sebe slané. Cestoviny uvaríme podľa návodu (ja zvyknem použiť buď Barilla alebo Panzani), naservírujeme na taniere, prelejeme cca 1,5-2 naberačkami omáčky a posypeme najemno strúhaným syrom (ja dávam taliansky Grana Padano, ale dá sa použiť akýkoľvek iný, ako máte radi) ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
Kuracie prsia v syrovo-smotanovej omáčkePOTREBNÉ PRÍSADY Kuracie prsia cca 60-80 dkg, trocha oleja, pór (cca 15cm kúsok z celého póru nakrájať nadrobno ako cibuľu, ak je hrubý, stačí cca 10cm), 1 smotana na varenie, 1 bambino, 20dkg údeného eidamu, 1 pol. lyžica sušenej alebo aj čerstvej bazalky, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová nie kopcovitá lyžička solamylu, kto chce, môže dať aj trocha MČK. Soliť netreba, syry to urobia dostatočne. POSTUP PRÍPRAVY Superľahký a rýchly recept, ktorý varím už niekoľko rokov a zatiaľ nás neomrzel ;-). Samotné varenie trvá do 30 minút. Na troche oleja mierne osmahnite pór, kuracie prsia umyte a nakrájajte na pásiky (ako na soté), hoďte na pór, opražte, až zbelejú. Potom zalejejte vodou (aby boli ponorené) a duste do mäkka (cca 20 min.), podľa potreby prilevajte vodu, nenechajte ju vypariť úplne, musí zostať nejaká šťava. Prilejte smotanu, ked začne bublať, vytlačíme bambino a nasypeme postrúhaný syr. Miešame stále, kým sa syr nerozpustí (ja to robím v teflonovom woku, tam sa to neprichytáva, ale v normálnom hrnci treba fakt poctivo miešať). Keď už je rozpustený, zmiernite plameň, prelisujte do hrnca cesnak a pridajte 1 čajovú lyžičku solamylu rozmiešanú v troške vody, dobre premiešavajte a nechajte troška prebublať na miernom ohni. Ak vám to solamyl príliš zhustí, pridajte teplú vodu podľa potreby, omáčky by malo byť viac, mäso má byť ponorené a omáčka polohustá. Nakoniec pridajte bazalku, prípadne aj MČK, nechajte opäť pár sekún prevrieť a odstavte. Celý tento posledný úsek by mal trvať tak 5-7 minút. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
RYŽA A CESTOVINY |
Špagety pre labužníkovPOTREBNÉ PRÍSADY 1 pór (alebo zväzok jarných cibuliek aj s vňaťou), 30 dkg krásnej oravskej slaninky (vyberte takú, čo má vééééľa mäska a málo "slaniny"), 3 väčšie strúčiky cesnaku, polievková lyžica nasekanej čerstvej bazalky (alebo čajová lyžička sušenej), trocha olivového oleja, tvrdý syr Grana Padano (napr. v Tescu ho majú, zn. Zanetti, predáva sa balený, také veľké trojuholníky, je chuťovo podobný parmezánu), balík špagiet (ja dávam buď Barilla alebo Panzani). POSTUP PRÍPRAVY 1. Nakrájajte pór nadrobno (aj tú zelenú časť), slaninu na plátky a potom na tenké slížiky. 2. Na troche olivového oleja (netreba ho veľa, lebo slanina ešte pustí tuk) osmažte pór, pridajte slaninku a opekajte, kým slaninka nie je opečená, chrumkavá (asi 5-8 minút na silnejšom plameni, treba stále premiešavať). Odstavte z plameňa a potom vmiešajte prelisovaný cesnak a bazalku (možno pridať aj troška čerstvo namletého bieleho korenia, alebo MČK). Nastrúhajte najemno syr. 3. Uvarte špagety v osolenej vode, zlejte a pridajte do panvice so slaninkovou zmesou. Rýchlo dobre premiešajte, aby sa špagety premastili a zmiešali rovnomerne so zmesou. 4. Ihneď naberajte na taniere, posypte syrom, premiešajte, aby sa syr rovnomerne nalepil na špagety, ak treba, prisoľte trocha a rýchlo papajte ;-)! Nie je to zrovna "diéta", ale oblížete si všetky prsty! Super ako rýchla večera, či obed, u nás je to vždy maximálne obžerstvo. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (3) posledné: 15.1.2009, 7:52 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 14 (zobrazuje sa 1-10) | 1, 2 ďalšie >> |