. .. .. .. .. .. .
. .

Chlieb s kváskom z ošatky - RECEPT 58002

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Chlieb s kváskom z ošatky


[ recept č. 58002 zo dňa  ]


Chlieb s kváskom z ošatky


POTREBNÉ PRÍSADY

asi 40 - 50 g pravidelne vedeného kvásku, 125 g celozrnnej špaldovej múky, 125 g vody -na rozkvas.****** Ďalej: 250 g vody, 40 g acidka ( alebo piva, vody, srvátky a pod) ... 520 g múky pšeničnej chlebovej T650, ak má niekto ešte slabý kvások, môže pre začiatok pridať cca 10 g čerstvého droždia, 2 čL soli, 1 PL trstinového cukru, 1 čL drvenej rasce, 1/2 čL sušenej bazalky, 1a1/2čL ľanového semienka, 2 PL oleja (repkový al. olivový), na dosypávanie : 2 PL otrúb, 1 PL múky T650 , ***na vysypanie ošatky múku a solamyl, na potretie chleba solamyl

POSTUP PRÍPRAVY

- necháme spolu rozkvasiť cez noc alebo dlhšie... cca 10 - 12 hodín.

Potom z tejto zmesi odoberieme 50 g do pohárika a odložíme si ho do chladničky(na pokračovanie vedenia kvásku). Väčšinu kvasu preškriabeme do nádobky DP, čo by malo byť cca 240 - 250 g. Prilejeme odmeranú studenú vodu, pridáme 1 PL (zarovnanú) trstinového cukru a silikónovou stierkou to dobre premiešame.
Múku odvážime a vsypeme do nádobky. Ak treba pridať droždie, tak ho namrvíme a tí, čo majú silný kvások, droždie pridávať nemusia. Zapneme program na miesenie cesta. Počas miesenia si kontrolujeme konzistenciu a podľa úvahy dosypeme ingrediencie na zahusťovanie, aby bola ok. Ku koncu miesenia , t.j. asi 5 min pred jeho ukončením pridáme zmes soli, oleja, korenia a semienka.
Cesto zväčší svoj objem 2 - 2,5 násobne.
Vykysnuté cesto na doske prepracujeme, stočíme do bochníka a vložíme ho do ošatky, ktorú sme predtým vysypali múkou a vytreli solamylom. Solamylom potrieme aj bochník.
Necháme dobre vykysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry - 250°C/15 min, s pekáčom a vodou naspodu rúry, potom vodu vyberieme a znížime na 200°C/ 30 min .
Podrobnejšia príprava je na blogu http://nasavareska.blogspot.sk/2015/01/psenicny-chlieb-z-osatky.html .
Po vybratí z rúry chlieb postriekame vodou a necháme ho chladnúť na mriežke minimálne hodinu.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Tu si kysne v ošatke... ošatku vložíme do väčšieho sakla, aby bochník neschol


Tu je ho vidno v reze...


s kuracím šalátikom... božské :-P



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Košíky... | Chlieb s kváskom z ošatky | Kokosovo-ananásové cupcakes s krémom z bielej čokolády. ♠ >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Ana J. (sovickaladynka) ID 202563 (21.10.2016, 23:36)
pekny chlebik (Y)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2015, 20:20)
Kristínka,veľmi jedlý už na prvý pohľad,najbližšie vyskúšam,keď budem piecť chlebík,taký domáci je naj (pl) (pl) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 19:40)
Melanka, :-) odporúčam ti ho . Nielen že je dobrý chuťovo, ale fajne ovplyvňuje trávenie, a tým vlastne lieči (Y)
ODPOVEDAŤ
Silvia F. (CapsLock) ID 184015 (11.1.2015, 17:26)
Receptík na domáci kvások prosííím :-$ (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 20:52)
Trvá to pár dní, tak ak máš trpezlivosť, vyskúšaj si ho.

Suroviny: pomerančová šťava, celozrnná ražná múka,

Postup: prvé tri dni použijeme ovocnú šťavu - napr. z pomaranča a celozrnnú ražnú múku. Šťava zabráni množeniu nežiaducích mikroorganizmov, ktoré by mohli svojim pôsobením vývin kvásku poškodiť alebo spomaliť.

Môžeš kvások zamiešať v menšom zaváraninovom pohári, prikryť foliou, zagumičkuješ a jemne foliu prepichneš vidličkou.

1.deň: zmiešaj 20 g šťavy a 10 g celozrnnej ražnej múky
2.deň: premiešaš a pridáš znova 20 g šťavy + 10 g celoz.raž. múky
3.deň: zopakuješ ako v 2.deň
v tretí deň alebo po 3. dni by mal kvások začať bublinkovať... Od 1. dňa kvások držíš na nejakom pokojnom mieste, aby nezavadzal a nebol v preivanie.

4.deň: Zo svojho kvásku si odváž do čistej suchej misky 40 g, pridaj k tomu 20 g prevarenej vlažnej vody (vodu vážiš, lepšie a presnejšie ju tak odmeriaš).... kvások s tou vodou dobre premiešaj a pridaj k tomu 20 g ražnej múky. Dobre vymiešaš.

Ten pôvodný kvások vykydni, fľašku dobre umy a vytras a môžešš do nej dať svoj nový ražný kvások. Zakryješ tou istou fóliou a necháš ho zasa kvasiť

5. deň: Zo svojho kvásku opäť odoberáš 40 g , pridáš vodu, rozmiešaš a primiešaš múku... furt tých 20 g. Odložíš ho ako obvykle.

Občas si ho všímaj, čo robí... Zväčšuje objem, rastie a potom klesne naspäť... (vôňa kvásku by mala byť ovocno-kyslasto-alkoholová... niečo ako burčiak, aspoň ten môj mi tak vonia vínom...)

6.deň : zopakuj ako 5.deň a všimni si, či kvások vyliezol do dvojnásobnej výšky ako bol po nakrmení. Viedieť to podľa stôp, ktoré zanecháva na stenách pohára.

Ak ti takto pekne lezie hore a potom klesá, máš hotový mladý kvások. Už sa dá použiť na pečenie, ale je ešte d
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 21:41)
8o| 8o| Môj príspevok sa bohužial neuverejnil celý, tá druhá časť zmizla... tak teda dopíšem ešte raz.... ale dúfam teda, že naozaj to budeš robiť, nech nepíššem toľko a zbytočne... :-)

Kvások je zatiaľ mladý a nemá veľa sily. Budeme ho preto posilňovať krmením 2 x/deň
Krmime rovnako ráno a po 12 hodinách zasa... takto by sme mali prikrmovať asi 10 dní... ale zistila som na svojom kvásku, že po týždni už bol kvások chlapák...

Takže
7., 8., 9.,10.,11. deň - z kvásku odober 10 g, pridaj k nemu 40 g vlažnej prevarenej vody, rozmiešaš a pridať 40 g múky (tej celozr. ražnej, alebo ak chceš, môžeš dať pšeničnú).... Večer to zopakujeme rovnako. ... a tak den po dni kvások naberá silu.

To, čo ti ostáva vo flaske po odobratí tých 10 g kvásku, nemusíš zahodiť (ale môžeš) ale odkladáš si ho do dákej inej flaše -zberný kvások, ktorý môžeš používať na obohatenie akéhokoľvek cesta, ktoré zarábaš s kvasnicami - buchty, pizza, lievance, rohlíky a pod. Už len 1 vrchovatá PL kvásku pridaná do bežného kysnutého cesta vykúzli nové chute a vylepší ti cesto ... nie kysnutím, ale tým, že to je ražná múka a je nakvasená - vznikli tam rôzne prospešné látky. Ludia ktorí to konzumujú , odstránia svoje problémy so zápchou, trávením, zlepšuje sa pleť, akné mizne a vraj rôzne kožné problémy (tie prvé 3 môžem potvrdiť, ale akné ani ekzémy nikto u nás nemal, tak to potvrdiť nemôžem).
Ten zberný kvások teda v pohode využívaj. Drž si ho v chladničke.

Pečenie chleba s raž. kváskom - každý recept na chleib ti uvádza na začiatku množstvo kvásku, múky a vody, ktorú musíš deň vopred rozkvasiť.... 8 - 12 hodín
Predtým, než zmiešaš rozkvas s dalšími chlebovými surovinami, si z toho rozkvasu nezabudneme odobrať cca 50 g , ktoré vložíme do menšieho pohárika , zakryjeme a odložíme do chladnič
ODPOVEDAŤ
Erika O. (erika10) ID 40452, mimibazar.sk/erika10 (20.2.2015, 21:18)
Kristínka ďakujem za recept na kvások, ja iste vyskúšam (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.2.2015, 0:38)
Ahoj Erika, som rada, že chceš skúsiť kvások, lebo je to dobrá vec pre všetkých. A aj preto, že som to nakoniec nenapísala zbytočne a bude to na úžitok. Nech sa ti podarí dobrý kvások i chlebíky, keď začneš z neho piecť, úprimne ti to želám . (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu