ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
Talianska jahodová torta s mandľovým likérom
[ recept č. 5250 zo dňa 5.5.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
4 vajcia, 10 lyžíc amaretta / kvôli deťom som ale dala 3 kvapky mandľovej esencie/ , 20 dkg cukru, 5 dkg hladkej múky, 5 dkg gustinu, 0,5 kg jahôd, 10 dkg mandľových lupienkov, 1 dl mlieka, 1 l smotany na šľahanie, 2 van. pudingy
POSTUP PRÍPRAVY
Torta je vynikajúca, osviežujúca a taká naozaj mandľová. Pripravovala som ju Emmke na meniny a zabudla som dať pokyn na odfotenie samotnej torty :-))))........
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Žĺtky vymiešame so 125 g cukru dopenista.Z bielkov vyšľaháme za postupného prilievania amaretta alebo mandľovej esencie tuhý sneh. Gustin a múku zmiešame. Do žĺtkovej peny vsypeme múku s gustinom, zľahka vmiešame aj penu z bielkov. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej tortovej formy priemeru 26 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 stupňoch cca 25 minút. Keď je už hotové, necháme vychladnúť. |
![]() |
No veru vyzerala torta tak ako na obrázku v knihe :-))). 7 dl smotany so 125 g cukru dáme variť. V mlieku vymiešame pudingové prášky, ktoré ochutíme 5 lyžicami amaretta /alebo tými 2-3 kvapkami mandľovej esencie/. Týmto potom zahustíme vriacu smotanu. Hrniec odstavíme. |
![]() |
Jahody si umyjeme.Vychladnuté piškótové cesto v strede prekrojíme. Tortovú formu umyjeme a vložíme doň spodný diel piškótového cesta. Naukladáme naň jahody, hoci aj polené, ak sú veľké, každý podľa chuti... Zalejeme ešte teplým krémom a prikryjeme vrchným plátom cesta. Necháme úplne vychladnúť a potom vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny. |
![]() |
Na zdobenie použijeme dobre vychladenú a vyšľahanú šľahačku, jahody a nasucho opražené mandľové lupienky. V mojom prípade to boli farebné cukrové ozdôbky a anjelské postavičky z cukru kupované v Kauflande. Samozrejme, tu sa medze nekladú, každý si podľa chuti a príležitosti môže túto tortu ozdobiť ako len chce! Je to len na Vás! Ja Vám k nemu prajem veľa úspechov a dobrú partiu! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Dr. Zdenka P. (zdenka131) ID 12491 (5.5.2008, 20:40) |
Krásna a určite aj výborná torta.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea G. (ada0405) ID 392 (9.5.2008, 17:42) |
dobrý den, prosím Vás čo je "gustino"? Dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Ingrid U. (petra34) ID 1152, mimibazar.sk/petra34 (9.5.2008, 19:39) |
...asi ide o kukuričný škrob Gustin od Dr.Oetker |
ODPOVEDAŤnahlásiť |