Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 822 návštěvníkov)
Dlho-dlho hľadaný recept na šišky
[ recept č. 5130 zo dňa 28.4.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3 dl mlieka, štipka soli, 3 lyžice rumu, pardon umu :-))), 100 g masla, 8 žĺtkov, 3 kopcovité lyžice preosiateho prášk. cukru, 400 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 1 sáčok droždia (dr. Oetker), vanilkový cukor, práškový cukor, olej na vyprážanie a lekvár na plnenie
POSTUP PRÍPRAVY
V živote som nejedla vynikajúcejšie šišky a ani nevidela krajšie cesto! Skúšala som už veľa receptov, ale vo všetkých bolo niečo, kvôli čomu som naďalej hľadala ten správny pomer surovín a našla som ho až teraz na jednej českej stránke. Už nehľadajte ani Vy, vyskúšajte tento recept!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
Mám pekárničku Panasonic, kam sa sypú najprv suché prísady: droždie, múka, soľ, cukor. Maslo som nechala v mikrovlnke roztopiť a mlieko som doň prilievala za častého miešania tenkým prúdom, čím som získala požadovanú teplotu masla aj mlieka.Dala som aj rum, pardon um, 8 žĺtkov a zapla program cesto. Samozrejme sa riaďte pokynmi k Vašej pekárničke a dávajte suroviny v poradí aké máte v návode :-). Z bielkov môžete spraviť nejaké pekné snehové pečivo alebo pavlovu tortu atď....
Cesto je ako obláčik, ľahučké, jemné, výborne sa s ním pracuje.
Cesto zľahka premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na hrúbku asi tak do 1 cm. Môžu nám pomôcť naši šikovníci :-).
Okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky, kladieme na čistú utierku - ja ju dávam nad umývačku riadu, ktorá mi kuchynskú dosku počas umývania nahreje a cesto mi krásne na teplej utierke podkysne.:-)
Keď sa nám šišky asi po pol hodinke nadvihli, urobíme prstami jamku, neprederavíme cesto.
Pečieme v horúcom oleji, najprv "deravou" stranou dolu, potom obrátime. Od sporáka sa nesmieme vzdialiť ani na minútku, pretože sú šišky hotové raz-dva.
Hotové potrasieme vo vanilkovo-práškovom cukre a do jamky nakopíme lekvár podľa chuti. Nejde mi odfotiť "prierez", ale cesto je tak nádherné, vzdušné, voňavé a fajnové, mňam :-))))! Na úvodnej fotke sa šišky robia tak, že cesto vaľkáme na tenšie,vykrajujeme šišky, necháme podkysnúť, na polovicu dávky dáme do stredu lekvár, okraje potrieme žĺtkom a pritlačíme ďaľšiu šišku :-). Pečieme v horúcom oleji. Mne viac chutia tie klasicky robené šišky, aj keď tá úvodná fotka je úhľadnejšia :-).....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 138 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |
| Lucia F. (Lucka7) ID 22900 (8.2.2012, 22:16) |
|
ODPOVEDAŤ |
Kristína P. (16kristina02) ID 146398 (8.2.2012, 17:54) |
spravila som si cesto asi pred 20 minutami a ešte ani trochu nevykyslo mam ho v kyske na radiatory. dufam že vykysne, lebo synček (21 mesačný) už hlada kolačik |
ODPOVEDAŤ |
Ľudmila M. (mlyn16) ID 90396 (5.2.2012, 19:51) |
Ďakujem veľmi pekne. Šišky sa vydarili, hoci som použila normálnu kocku droždia (pridané viac múky) a cesto kyslo v kyske-miske. |
ODPOVEDAŤ |
Janka B. (Janulienka11) ID 227979 (4.2.2012, 14:30) |
receptík nemá chybu Dneska sme ich robili a sú vinikajúco ..Ako vidím na zajtr au neostanú velmi nam chutia dakujeme |
ODPOVEDAŤ |
| Lenka L. (Lenka480) ID 9239, mimibazar.sk/Lenka480 (27.1.2012, 14:21) |
Užasný recept, veľmi pekne dakujem, šišky boli Božskééé spapané raz-dva, nezostalo ani pre návštevu ... plnila som ich džemom a použila som na to zdobítko na torty, videla som to na TV PAPRIKA, jeden kuchár to takto robil. Cesto som dala do rýchlokysky, nakoľko pekárničku nemám, a použila som klas. kocku droždia. Len ma mrzí že som nesfotila aké bolí krásne, ale nabudúce nezabudnem a to som šišky robila prvý x v živote, takže od teraz ak šišky, tak len s týmto receptom vrelá vdaka Nikoletka |
ODPOVEDAŤ |
Viera Liscakova (mickam) ID 46889 (24.1.2012, 18:41) |
mnam... milujem sisky a na tie zvysne bielka mam tiez vyuzitie.uslahame tuhy sneh a zaslahame don lekvar a davame na vrch sisiek. |
ODPOVEDAŤ |
marie j. (merilen) ID 151016 (24.1.2012, 18:28) |
Som 60-ročná žena, ale takéto dobré šišky / samozrejme podľa tvojho receptu / som ešte nejedla, moja 92 roč. mamka / podotýkam, že bola dobrá kuchárka / bola unesená ich chuťou , o manželíkovi ani nehovoriac , samozrejme som ich servírovala s penou , ktorú som urobila zo zvyšných bielkov s džemom a prášk..curkom. Doporučujem, aby si ich vyskúšala každá gazdinká a ručím vám za to, že vaša polovička vám bude ležať pri nohách / je predsa známe, že láska ide cez žalúdok |
ODPOVEDAŤ |
slavka H. (silvestra88) ID 221078 (22.1.2012, 21:27) |
Dnes som robila sisky 1x ,manžel ma na ne nahováral 6 rokov .Ale boli . oplatilo sa mu čakať |
ODPOVEDAŤ |
Monika B. (Monullik) ID 170902 (19.1.2012, 10:44) |
sisky casto nerobievam lebo sa ich vzdy tak "nazerem" ze si potom poviem ze ich neurobim, ale aj tak.... tieto ma laaaaaaaaakajuuu takze urcite robim |
ODPOVEDAŤ |
Ludmila F. (Ludmilcik) ID 228603 (12.1.2012, 8:30) |
Šišky sú nafuknuté, krehučké, ľahké, proste výýýbornééé! ďakujem za recept, naozaj stačí 6 žĺtkov. ... a za 5 minút bolo po nich, chlapci sa len tak olizovali |
ODPOVEDAŤ |
Daniela V. (vitezova) ID 150658 (4.10.2011, 11:19) |
Nehorazne vyborne vybombene sisky najlepsie a to som robila 2x v zivote |
ODPOVEDAŤ |
monika h. (monikaham360) ID 180319 (6.9.2011, 15:24) |
jej ako kreslene |
ODPOVEDAŤ |
Iveta k. (wandalka) ID 202499 (25.8.2011, 22:53) |
Zdravím,tiež sa mi vidí veľa vajec...skúste môj obyčajný recept...určite sú ľahšie aspoň na trávenie..500gHL.múka,3-4dclmlieka teplého,polovičku z kocky kvasníc,štipka soli,1PL-kr.cukor,1VAJCE,1PL oleja,strúh.citr.kôra.Zamiesieť cesto,nechať vykysnúť...a tď.TIETO Sú ĽAHULINKÉ.. |
ODPOVEDAŤ |
Marta B. (marti1975) ID 197238 (24.8.2011, 17:42) |
Moje prvé šišky v živote a boli úúúúplne fantastické. Všetkým chutili. Okrem toho super recept ako sa zbaviť naraz vajíčok ked nestíham piec5 |
ODPOVEDAŤ |
Vlastimils S. (VLASTIMILS) ID 211577 (20.8.2011, 22:29) |
Neviem aký blázon vymyslel ten recept ale bol určite dobrý... Tých 8 žĺtkov je vážne veľa ale kedže tu boli také pozitívne ohlasy tak som to riskol. Cesto mi dlho kyslo a šišky boli ajtak nakoniec tuhé ale dali sa zjesť. Odporúčam menej žĺtkov (maximálne 3 by mali stačiť) Snáď nabudúce budu lepšie... |
ODPOVEDAŤ |
Aďka B. (PnAdka1) ID 203399 (28.7.2011, 19:29) |
Famózne Nikoletka ďakujem za skvelý prírastok do mojej kuchárskej knižky, boli naozaj fantastické a len sa tak po nich zaprášilo. Naozaj najlepšie aké sme kedy jedli a stojí za to aj tých 8 žĺtkov. Klobúk dole . A takto vysli mne : http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41741&user=203399 |
ODPOVEDAŤ |
Inga C. (INUSKA29) ID 138999 (18.7.2011, 19:08) |
fuuuu 8,žltkov? |
ODPOVEDAŤ |
Maja K. (mavika) ID 22695 (9.7.2011, 12:57) |
Tie sisky su velmi dobre. su lepsie nez tie ine. |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana L. (zuzika21) ID 20369, mimibazar.sk/zuzika21 (17.5.2011, 10:07) |
Nemám pekárničku, tak by som sa chcela opýtať čo znamená program cesto. To je aj s kysnutím, alebo len vypracovanie cesta ?? Keď som ich robila, tak som ich nechala kysnúť aj pred vaľkaním aj potom ako som vykrojila. Doma povedali, že boli LUXUSNÉ |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 138 (zobrazuje sa 41-60) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |