. .. .. .. .. .. .
. .

Môj osvedčený recept na domáci chlieb - RECEPT 48539

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 243510 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


Môj osvedčený recept na domáci chlieb


[ recept č. 48539 zo dňa  ]


Môj osvedčený recept na domáci chlieb


POTREBNÉ PRÍSADY

kvásku cca 250 gramov, múky, asi 300 gramov., 1 ČL morskej soli (čajová lyžička) 1 ČL melasy, môže byť aj med, ale melasa má vápnik, železo a rôzne iné dobré veci 2 PL olivového oleja 2 PL ľanových semienok 1 ČL chlebového korenia (ja mám na mlynčeku na kávu zomleté: aníz, koriander, rascu, fenikel 1:1:1:1) môže byť aj samotná rasca, vôbec nevadí semienka iné podľa chuti, ja som dnes pridala slnečnicu, tekvicu a konopné semienko teplá voda 250-300 ml, podľa toho akú múku použijem

POSTUP PRÍPRAVY

Vyskúšala som viacero receptov, ale najviac mi vyhovuje tento. Sedí nám aj chuťovo a presne zaplní moju formu na biskupský chlebík.

Na obed som si vybrala kvások z chladničky a nechala som ho asi hodinu na stole, aby sa „zohrial“. Potom som ho „prikŕmila“ tromi polievkovými lyžicami celozrnnej ražnej múky a asi 70ml teplej vody. Do večera som ho nechala pracovať.

Večer okolo ôsmej som kvások v pohári premiešala. Časť z neho, asi 100 ml som nechala v pohári, zvyšok som preložila do misy. Pohár som prikryla potravinovou fóliou, zagumičkovala a odložila do chladničky.

Do misy so zvyšným kváskom som zase pridala asi 3 PL (polievkové lyžice) ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto ostalo v kuchyni na stole do dnešného rána.

Dnes ráno kvásku bolo cca 250 gramov. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 300 gramov. Najčastejšie kombinujem aspoň 2 druhy. Dnes som použila špaldovú a obyčajnú pšeničnú, samozrejme celozrnnú. Minule som primiešala trochu ovsenej, no chlebík sa mi zdal viac mokrý a lepkavejší ako inokedy. Predsa len ovsená múka má viacej tuku, aspoň budem vedieť do budúcnosti, že ovsenú radšej nie.

Múku väčšinou vážim, ale ostatné prísady už dávam viacmenej od oka.

1 ČL morskej soli (čajová lyžička)
1 ČL melasy, môže byť aj med, ale melasa má vápnik, železo a rôzne iné dobré veci
2 PL olivového oleja
2 PL ľanových semienok
1 ČL chlebového korenia (ja mám na mlynčeku na kávu zomleté: aníz, koriander, rascu, fenikel 1:1:1:1) môže byť aj samotná rasca, vôbec nevadí

semienka iné podľa chuti, ja som dnes pridala slnečnicu, tekvicu a konopné semienko
teplá voda 250-300 ml, podľa toho akú múku použijem

Všetky suroviny som zamiešala lyžicou v mise. S vodou ale opatrne. Pridávam postupne. Keď sa mi cestíčko začalo odlepovať od stien misy, vzala som ručný šľahač s hákmi. Chvíľu som ho takto miesila a krásne sa začalo za tými hákmi akoby ťahať.

Vtedy som ho preložila do formy vyloženej papierom na pečenie a nechala 10 hodín kysnúť.chlieb 02

Piekla som ho teraz večer pri teplote 200 °C 10 minút. Znížila som teplotu na 175 °C a dopiekla ešte ďalších 40 minút.

Po vybratí z rúry som povrch chlebíka potrela slanou vodou, vybrala z formy a zabalila do látkovej utierky. Takto na stole ostane do rána, aby dobre vychladol. Už sa naň teším. Mňam.

Celý postup som nafotila a fotky môžete vidieť tu.
<< Recept na tirolskú polievku | Môj osvedčený recept na domáci chlieb | Založenie kvásku >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu