. .. .. .. .. .. .
. .

Celozrnný zemiakový chlieb :-) - RECEPT 42243

Mária K. (konteska) ID 177553
.
Oblasť: IRSKO
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 25.11.2010
Naposledy: 2.11.2022 18:06
Aktualizácia: 14.9.2011 19:39
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 1
RODINNÉ FOTOGRAFIE 4
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 99
NÁVODY 0

DOMÁCE PEKÁRNE

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov)


Celozrnný zemiakový chlieb :-)


[ recept č. 42243 zo dňa  ]


Celozrnný zemiakový chlieb :-)


POTREBNÉ PRÍSADY

600 g hladkej múky,150 g celozrnnej múky, 450 ml vody, 1/2 kocky droždia alebo 2 ČL sušeného, 2 uvarené zemiaky, 2 PL olivového oleja, 1 PL octu, 2 ČL morskej soli ( ak nemáte,tak jedlej ), 1 ČL mletej rasce, 1/2 ČL cukru alebo medu

POSTUP PRÍPRAVY

Žijeme dlhodobo v zahraničí a keďže sme mali už dosť toustového a bicarbónového chleba a pečených bagiet,rozhodla som sa pieť chlieb.Po viacerých pokusoch - aj úspešných,ale z mojej strany neskojných,som sa konečne dopracovala a nakombinovala som si recept,ktorý mne osobne vyhovuje a tiež aj chutí,keďže ho pečiem 3 x za týždeň.Je krásne makkučký,výborný aj na tretí deň - teda ak Vám ostane a čo je najdoležitejšie,je domáci a bez pridaných E-čiek!Ak sa tu už nejaký podobný recept nachádza,tak sa ospravedľňujem,ale ja nekopírujem,ale skúšam a kombinujem podľa svojich možností.Pretože múka tu je iná a o zemiakoch a kvasniciach radšej písať nebudem,to je iná story.Ale k receptu:

Ak mám čerstvé droždie,tak si pripravím kvások.Do 250 ml teplej vody dám trošku hl.múky,trochu cukru a droždie.Nechám asi 10 min.kvasiť.Zatiaľ si pripravím ostatné suroviny.Do misy preosejem hladkú múku,pridám celozrnnú,olej,prelisované zemiaky,ocot,soľ,rascu.Prilejem kvások - pozor nie priamo k soli a dolejem zvyšných 150 ml teplej vody.S vodou radšej opatrne,radšej menej a podľa potreby.Začnem miešať varečkou a potom ručne asi 5 min.Cesto by sa malo pekne oddeliť od dlane,ak nie,pridajte ešte múku.Správne cesto je tuhšie a v ruke sa nerozteká.Troška poprášim hl.múkou,prikryjem čistou utierkou a dám na teplé miesto 1 hod. kysnúť.V mojom prípade do trúby :-D inú možnosť nemám.Po hodine cesto zdvojnásobí svoj objem a keď do neho strčíme prst,tak nám v ceste ostane jamka.Vtedy ho vysypem na pomúčenú dosku a zľahka vyformujem do ovaľného tvaru,alebo do tvaru podľa vašej formy.Cesto moc nemiesim,aby som neporušila bublinky,len podkladám a naťahujem zhora pod chleba.Prenesiem do formy,v mojom prípade do zapékacej keramickej misy,ktorú som si zo všetkých strán naolejovala.Nechám ešte pod utierkou 1/2 hod.kysnúť.Zapnem trúbu a hneď na dno vložím starý pekáč asi s 0,5 l vody,aby sa vytvárala para.Po 1/2 hod. chlebík potriem slanou vodou ( asi 1 dcl vody a 1/3 ČL soli ) a urobím pár zárezov,aby sa chlebík počas pečenia netrhal.Vložím do vyhriatej trúby na stred a pečiem 15 min. na 220 *C a potom znížim na 180 *C ešte 30min.Trúbu neotváram.Po 45 min. chlebík vyberiem,vyklopím z formy,preložím na mriežku,potriem slanou vodou a ešte asi 10 min.dopekám.Samozrejme čas pečenia záleží od Vašej trúby,preto radšej sledujte!Po upečení chlebík vyberiem a potriem slanou vodou.Prikryjem utierkou a uskladňujem tiež len v utierke,žiaden chlebník alebo sáčok.Prajem dobrú chuť!

Vyskúšala som aj bez zemiakov,aj bez celozrnnej múky a aj viac g celoz.múky,ale tento pomer surovín mi najviac sedí.

Pár rád k pečeniu chleba:Hladkú múku preosievame - prevzdušňujeme!Voda na kvásom musí mať optimálnu teplotu.Droždie nikdy nesmie prísť do priameho kontaktu so soľou!!!Príliš málo soli môže spôsobiť, že cesto príliš vykysne - potom pri pečení poklesne!Príliš veľa soli spomaľuje proces kysnutia!Cukor a med dodáva chlebu zlatkavú kôrku!Olej a olivový olej dodáva jemnejšiu,chutnejšiu chuť chleba a zvyšujú jeho trvanlivosť.Uvarené zemiaky dodajú chlebu vláčnosť.

Viac rád,ako správne piecť chlieb,je tu v mojom ďalšom recepte:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=45892


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Pripravené suroviny


Po hodine vysnutia pripravený vo forme


Po hod a 1/2 pripravený chlebík do trúby


Po upečení, tento chlebík je so sušeného droždia


A ešte krajec chlebíka



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Jablkovo - škoricové lievance :-) | Celozrnný zemiakový chlieb :-) | Žemličky a pletenky z jedného prameňa + fotopostupy :-) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Lenka C. (chrtka) ID 204822 (1.11.2011, 11:13)
Ahoj, neviem, kde v zahranici byvas, ale ak si nahodou v anglicku, mozes mi prosim ta napisat ake konkretne muky na chlebik pouzivas ? Ja som tu z tych muk jelen 8-| dakujem
ODPOVEDAŤ
Mária K. (konteska) ID 177553 (4.11.2011, 16:46)
Ahoj,tesne vedľa :-) v Írsku.Ja som mala ten istý problém,ale už netestujem +o( a používam hladkú múku z Tesca - Plain Flour a celozrnnú múku od značky Odlums - Extra Coarse Wholemeal.Snáď som pomohla,u Vás musia byť tiež.Namiesto polohrubej používam Self Raising Flour a zatiaľ sa mi všetky koláče podarili.Dokonca aj knedľa |:o) Veľa šťastia (hello)
ODPOVEDAŤ
jana s. (janka256) ID 66443 (11.10.2011, 20:37)
chlebik je vynikajuci uz pri tomto ostanem mnam prave papame (zajic) (clamp) este jedna otazocka ako docielit aby aj zo spodu bol viac pripeceny *-)
ODPOVEDAŤ
Mária K. (konteska) ID 177553 (11.10.2011, 23:21)
to som rada,že Vám chutí :-) Ja som začala asi 10 min.pred koncom pečenia chlebík dopekať na mriežke-vyklopím ho z formy,dám na mriežku,potriem ešte slanou vodou a dopekám.Asi to pripíšem do receptu,lebo sa nám tiež viac páči prepečený chlebík (Y) Vyskúšajte takto (hello)
ODPOVEDAŤ
jana s. (janka256) ID 66443 (12.10.2011, 20:31)
vdaka skusim (Y)
ODPOVEDAŤ
jana s. (janka256) ID 66443 (11.10.2011, 17:48)
prave sa mi pecie potom podam hlasenie ako to dopadlo :-)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.8.2011, 21:12)
krásne upečený chlebík (Y) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Mária K. (konteska) ID 177553 (22.8.2011, 21:40)
ďakujem (clamp)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu