kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)
*♥* Zemiakový chlieb *♥*
[ recept č. 19552 zo dňa 2.11.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
400 ml vody, 30 g oleja, 1 čL octu, 2 čL soli, 1a1/2 čL cukru, 35 g čerstvého droždia, 200 - 300 g prelisovaných zemiakov (uvarených v šupke), 780 g hladkej pšeničnej múky T650
POSTUP PRÍPRAVY
Všetky ingrediencie dáme do DP a ak treba, pridávame niektorú zložku, aby konzistencia cesta bola správna. Dosť záleží, aký druh zemiakov máme. Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a urobíme doň pár zárezov nožom. Necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste (aspoň pol hodky ale i viac, podľa toho, ako mu to ide). Pred pečením ho potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút. Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku.
Chcem sa ešte poďakovať Martuške - Egreske, ktorá ma nakriatla na pečenie zemiakového chlebíka. Ona je už zdatná pekárka a chlebov upiekla habadej, takže sa vyzná :) Marti, vďaka :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Po vymiesení cesta ho vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha premiesime a rozvaľkáme. Potom ho stočíme a vytvarujeme, uložíme ho na plech s PNP a necháme ho ešte kysnúť na teplom mieste. Urobíme doň pár zárezov nožom. Pred pečením bochník potrieme slanou vodou a posypeme ľubovolnými semienkami. |
![]() |
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220°C a po 15 minútach teplotu znížime na cca 180°C. Celkový čas pečenia bol 45 minút. |
![]() |
Po vybratí z rúry ho ešte trocha potrieme slanou vodou a dáme ho vychladnúť na mriežku. |
![]() |
Tu je odfotený zospodu. No mohol byť aj tmavší, asi je lepšie ho piecť na nižšej mriežke ( ja som piekla v strede) |
![]() |
Tu je v reze... taký fajn pružný a mäkkučký :)) |
![]() |
Tu je odkrojená pätka - super ... až na to zaostrenie :( |
![]() |
Včera večer som piekla znova zemiakový chlebík. Jednak ten z nedeľného pečenia sme už zbodli a na druhej strane ma toto chlebové pekárčenie veľmi baví :-D
No tentokrát som použila na upečenie taký obyčajný hlboký pekáč. Samozrejme bol v ňom PNP a bochník som vložila do pekáča kysnúť. A nechala som ho kysnúť pri 50°C v rúre. Plech bol úplne, úplne plný :)) a preto má chlieb tvar pekáča :)) |
![]() |
Tu je pohľad naň zboku. |
![]() |
No a tu sú krajce. Sú také hebučké a pružné, skrátka taký chlieb, aký som vždy chcela. A taký zostáva nielen po upečení ale aj neskôr. Chlieb z obchodu nemá šancu. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | radka h. (hruzikovci) ID 34637, mimibazar.sk/hruzikovci (21.3.2010, 9:18) |
Kristinka,toto opravdová chlieb už urobila 5x,my veľmi chudnalo Ďakujem za recept Radka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.4.2010, 23:05) |
Ahoj Radka, prepáč, skôr som nezbadala tvoj komentárik Veľmi som sa tomu potešila teraz, keď to čítam. Práve ho pečiem, ale teraz som lenivá, tak bude len tak z pekárne. Uvidím, čo z toho vzíde, lebo ešte som trocha urobila experiment s múkami. No veď uvidím By ma zaujímalo, Radka, ako chlebík potom skladuješ? Či hneď zjete? Zdravím a nech sa ti darí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina G. (privesok132) ID 120919 (19.3.2010, 20:59) |
Zdravím dnes som piekla ten váš chlebík ale ako sika sa mi nepodaríl chuťovo je výborný ale vy ste tam písala že ste ho piekli 45min ale ja som ho nemala upečený za ten čas a musela som ho piecť 2h a to som ho piekla tak ako ste písala v elekt.rúre tak neviem kde som spravila chybu skúste mi poradiť.Aj to nebol za tie 2h upečený tak ako mal byť takže neviem ale bol to môj prvý chlieb ale inak fantastycky nakysol aj pekne vyzeral upečený len ako si sa nechcel dopiecť tak možno nabudúce ak ešte niejaké bude na buduce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.3.2010, 19:09) |
Pre pána kráľa, dve hodiny pečenia? a ešte ste ho nemali poraidne upečený? Tak to nechápem. Veď dve hodiny ani mäso nepečiem. Tak asi máte pokazenú rúru? Fakt tomuto nerozumiem. Ja som to skúšala špajdľou a bol upečený už skôr, len som ho nechala trocha dlhšie, lebo som chcela mať hrubšiu prepečenejšiu kôrku. No a už viaceré sme ho piekli, a nikto to nepiekol 2 hodiny. Nezabudla si teda nastaviť teplotu? Prepáč, nepodozrievam ťa z Alzheimera, ale len vymýšľam, čím to mohlo byť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Katarina G. (privesok132) ID 120919 (30.3.2010, 16:40) |
Nie namám pokazenú rúru ale neviem či to nemohlo byť aj múkou ovsenou na budúce budem davať len hladku muku obyčajnu robím rôzne kysnuté kolače či rohliky ale niejako ten chlieb sa mi nepodaríl tak čo už možno raz vyjde xixi |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Libuša P. (stará opica) ID 14700, mimibazar.sk/staraopica (10.3.2010, 19:50) |
Ahoj Kristínka. Presne tento robievam. Je fakt super. Ja nemám pekárničku, takže všetko pekne krásne ručne-stručne a vždy sa podarí. Akurát mám z toho miesenia už na ruke pekný "biceps".  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.3.2010, 20:08) |
Libuška, tak to áno, to je celkom fuška ručne miesiť. V tomto je DP super. Len to jej pečenie je už také poslabšie. Síce niekedy pečieme aj v nej, ale v rúre je to ďaleko lepšie. Áno, tento chlebík je zatiaľ asi najlepší zo všetkých, čo poznám. Pekný večer ti želám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (7.3.2010, 10:51) |
Ahojky Aldi no jasne, že áno. Moja DP sa volá Vega a kúpili sme ju v TS. Vyzerá presne tak isto ako tie, čo som videla v akciovom letáku, kde núkali Tesco DP. Takže to bude asi to isté. Tak nech sa ti vydarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.3.2010, 19:50) |
Ešte som neskúšala tento, ale mám v pláne v pekárni len spracovať cesto a upiecť v rúre, dám vedieť, ako to dopadlo!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (7.3.2010, 7:34) |
Mám otázočku: moja Tescopekáreň by zbládla také množstvo cesta???MYslím, či bymi to vymiesila,ď.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.3.2010, 19:37) |
Aldi, ja som si až teraz všimla, že som ti odpoveď napísala nad tvoj komentár, takže ty si ho možno ani nevidela. Sorry, musím si dať väčší pozor aj nabudúce. A ja mám otázku, či si chlebík piekla v tej svojej DP?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína D. (PetraPA) ID 90945 (23.2.2010, 19:58) |
Veľmi dobrý chlieb. Piekla som ho už druhý krát. Odporúčam. Druhýkrát som dala štvrť múky T650 a ostatok iba hladkú a aj tak je veľmi dobrý. Mäkký aj na druhý deň.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (26.2.2010, 17:14) |
Veľmi som rada, Peti, že sa ti páči. Mne sa páči najviac spomedzi všetkých, ktoré som skúšala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana S. (JankaS7) ID 68065 (13.2.2010, 18:27) |
Kristínka, v DP si cesto nechala aj nakysnúť? Nezdá sa mi, lebo je to dosť múky, preto cesto asi v takom množstve z pekárničky utečie. Mám program kysnuté cesto - čas asi 1,20hod. Dík za odpoveď. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (13.2.2010, 18:51) |
ahoj Jani veď nemusíš cesto nechať do konca v DP. Keď som videla, že už veľmi narástlo, vybrala som ho a na doske som ho ručne prehnietla a ono to ďalej kysne aj mimo DP. Takže v pohode, neboj Nechávaš ho kysnúť ako bochník po prehnetení a sformovaní tiež, eštepred prečením, keď ho narezávaš potom ho nechávaš podkysnúť... má času dosť Bude to pekný veľký macek, uvidíš Potom mi daj vedieť ..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava M. (MiraM) ID 50788, mimibazar.sk/miram (8.2.2010, 15:01) |
ďakujem za receptík, chlebík bol úúúúúúžasný nevedeli sme sa ho dojesť, moja stále pýtala - "chebík " http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=661292  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.2.2010, 20:31) |
Mirka, teším sa Je to super! A máš ho fakt krásny a srší z teba nadšenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana Č. (torta) ID 27958 (7.1.2010, 14:20) |
Tak tento chlebik je super mnamka a ta vona pri peceni. uz viem ze chlieb s obchodu kupovat nebudem a budem piect tento super chlebik.Dakujem za receptik.Zuzka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.2.2010, 16:42) |
Zuzka, prepáč, že som skôr nevšimla príspevok. Je to tam akosi zašmodrchané, vyzerá , ako keby reakcia k tomu už bola. Teším sa, že sa ti chlebík zapáčil. Super, že dlhšie vydrží taký svieži, však?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (6.1.2010, 12:51) |
Chlebík je nádherný ,ale viem si predstaviť aj jeho vôňu a chuť .Sušené droždie chlebík len pokazí,ale čerstvé...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea Meryová (domcsika) ID 84850 (5.1.2010, 8:20) |
Ahoj robila som tvoj chleba výborný bol.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (6.1.2010, 12:24) |
Som veľmi rada, že sa Ti vydaril a že chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (rikinka) ID 16490 (19.12.2009, 12:52) |
Kristínka, ako myslíš, že cesto stočíme? ako ho mám stočiť? a vyvaľkat celkom alebo len "akože"?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.12.2009, 20:05) |
Martinka, nie "akože" rozvalkaš ho asi tak na hrubku 1,5 - 2 cm...do tvaru elipsy alebo kruhu a potom ho zvinieš... nejako podobne, ako keď robíš knedľu. Konce som ani nejak nezakladala nadol, lebo tým dlhším kysnutím sa to tam vytvaruje aj samé. Martinka, ak máš nejakú ošatku, alebo vhodný plech (nie široký), daj ho kysnúť do toho. Ja som si teraz kupila novú formu, ešte som ju neskúsila, ale doteraz som to dávala kysnúť do normálneho pekáča... takého ušatého podložené papierom. Tak ak ideš piecť, želám Ti úspech, nech sa Ti vydarí a nech aj chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (21.12.2009, 19:09) |
, pekáč taký žiaden nemám, ale keď už viem s tým "akože" , tak ho určite vyskúšam. Som zvedavá na ten rozdiel na chleba z DP a takto z rúry.
Dik za odpoved.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katka P. (katrinecka) ID 19295 (10.11.2009, 18:26) |
mňááááááááááááámíííííííííííík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (12.11.2009, 11:08) |
Kati, robila si ho?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Evka G. (EvkaG) ID 122258 (10.11.2009, 17:52) |
Ahoj robila som tvoj chleba výborný naozaj len som sa dost natrápila s tým papierom pretoze mi vobec nesiel dole s chleba na budúce musím vymysliet nieco iné. Ale dakujem za pomoc sama by som to urcite nezvládla. Super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (12.11.2009, 11:06) |
Evka, som rada, že s chlebíkom si spokojná Maťka ti tu napísala o PNP, tiež sa mi to vidí čudné. Ak je to bežný PNP, položíš naň pomúčený bochník, nemalo by sa to tak veľmi prilepiť. Skús s iným papierom, alebo na teflónovom plechu, ak máš. Ešte mi napadlo, nenatrela si spodok niečím? Držím palce, aby sa ti tento drobný nedostatok podarilo odstániť Ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (10.11.2009, 18:29) |
Evka, ja som tiež piekla ten chlebíček na papieri na pečenie a žiadny problém s ním som nemala - chlebík som z neho krásne vytiahla - papier sa oddelil sám, bez akejkoľvek námahy - tak si myslím, že chyba bola skor asi v tom papieri  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (9.11.2009, 23:06) |
waw Kristinka, klobuk dole, vyzera uzasne, skusim urcite  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mima749) ID 30292 (8.11.2009, 20:13) |
Ja tiež chcem poďakovať za receptík....skúsila som ho raz a odvtedy som ho piekla už tretí krát...manžel ho nešiel vynachváliť....skúšala som ich už mnoho, ale tento je zatiaľ úplne naj....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:28) |
Aj vám sa tak páči? To je super hrozne sa teším . Tiež stále vymýšľame, skúšame a tento je fakt vydarený Mne to poradila Martuška šamanka Ereška Teraz budem zasa trocha skúšať po troške pridávať aj iné múky, aby bola troška zmena, ale pôvodnú podstatu zemiakového zachovám. Urobila si mi radosť, keď vymyslíš dáke zlepšenie, daj vedieť Ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katka P. (katrinecka) ID 19295 (8.11.2009, 19:06) |
a to si v tej pekárni len vymiesila???a piekla v rúre??? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:08) |
Áno, Kati, tak ako píšeš. Zistila som, že DP nikdy neupečie chlieb ako rúra. Vyskúšaj  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.11.2009, 17:37) |
Kristínka - upečený http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=617324 - teda bála som sa ho ako čerta ako ho vymiesim, keď som v podstate takmer nemala čím, tak som to všetko pacla do robota a s tými nožmi ho vymiesila - ledva odtiaľ vydolovala a nevedela ako dlho má kysnúť, preletela celý net a asi všetky druhy chlebov a nakoniec som zvolila kompromis a nechala caa 2 hodky - neviem, či to bolo málo alebo veľa, ale vykysol nádherne , šupla na ten pekáčik a piekla - korku má chrumkavú a jadro makulinké a strááášne dobré - múku som nakoniec zmiešala 1:1 s ražnou ... /to bol tiež experiment za 100 bodov - na prvý krát takto skúšať / ... baby už rozobrali patku chlebíka a že fantastickýýýý Veľmi pekne ďakujem za receptík - a to Ti poviem, že na tento chlebík od Teba nikdy nezabudnem - lebo bol moj absolútne prvý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (7.11.2009, 13:50) |
Kristi,dobre si to vymyslela s tym pekačom a chlebik vyzera bez konkurenčne...hmmmmmmmm  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:06) |
Ahoj Marti ten pekáč bol z núdze cnosť ale celkom to vyšlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.11.2009, 13:34) |
Kristínka - chlebík už kysne - len neviem ako dlho má kysnúť ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (8.11.2009, 23:05) |
By som povedala len tak odhadom, že najprv hodinu, potom premiesiť a sformovať a narezať a nechať zasa kysnúť takú 1/2 hodku aj kúsok... Veď si to urobila správne Myslím, že na vine mohlo byť priveľa ražnej. Ale krásny si ho mala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (9.11.2009, 16:49) |
-nooo vidíš- ja som ho nechla 2 hodny - to bolo asi dlhšie ako malo byť - nabudúce skúsim dať tej ražnej múky 1/3 , lebo s týmto chlebíkom som teda určite neskončila a musím Ti zložiť velikánsku pochvalu, lebo chlebík som piekla v sobotu, dnes je pondelok a stále je makulinký, vobec sa nedrolí A práve dnes ho chutnala u nás aj manželova teta a schytala som za chlebík velikánsku pochvalu, lebo som ju s ním nakŕmila a skonštatovala, že PERFEKTNÝ Super Kristínka, som naozaj rada, že som si vybrala práve tento Tvoj  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 24 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |