Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Výborný a zdravý domáci celozrnný chlebík
[ recept č. 37056 zo dňa 7.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g hladkej celozrnnej múky, 250g hladkej špaldovej celozrnnej múky, 3 PL Olivového oleja, 20g kvasníc, 2,5 ČL soli, 1,5 ČL korenia na chlebík z DM, 3 PL drvených ľanových semienok, 3 PL sezamových semienok, 3 PL lúpanej slnečnice, 500 - 550 ml vlažnej vody , 1/2 ČL cukru
POSTUP PRÍPRAVY
* Múku, soľ, semienka a korenie zmiešame v miske * Doprostred misky spravíme priehlbinku do ktorej rozdrobíme kvasnice, nasypeme 1/2 ČL cukru a nalejeme 500 ml vody * Počkáme až sa kvasnice rozpustia, pridáme olej a začneme miesiť (ak je zmes príliš tuhá prilievame postupne zbytok 50 ml vody) * Robotko cesto pri najpomalšej rýchlosti krásne vymiesi za cca 10 minút * Cesto odlepíme od stien misky a tieto natrieme mašlovačkou olivovým olejom * Vršok cesta v miske poprášime múkou a necháme prikryté utierkou kysnúť 45 - 60 minút (podľa teploty ktorá je v miestnosti) * Po zdvojnásobení objemu cesto z misky vyberieme, vzájomne prekladáme a prehýbame, tak aby sa zase zmenšilo na pôvodnú veľkosť * Povrch nádoby v ktorej budeme chlebík piecť vymažeme masťou, vložíme do nej cesto a necháme kysnúť, tentoraz 35 - 45 minút (ja používam 2,5l oválny pekáčik z jenského skla) * Rúru vyhrejeme na 220 st. C a na spodok umiestnime starý plech alebo plechový hrnček s práve zovretou vodou (3 - 5 dl) * Po dokysnutí vložíme chlebík doprostred rúry a pečieme bez otvárania 25 minút na 220 st. * Potom rúru otvoríme, hrnček alebo plech s vodou vyberieme, mriežku s chlebíkom preložíme do spodnej časti rúry, navrch chlebíka dáme alobal aby sa nám náhodou neprichytil a pečieme tentoraz na 200 st. cca 30 minút * upečenosť si môžeme overiť ihlicou * po upečení chlebík vyberieme, ešte teplý jemne potrieme olivovým olejom, alebo masťou a necháme voľne chladnúť * časy pečenia sú prispôsobené mojej rúre, ktorá pečie slabšie, takže je dobré to na prvý krát sledovať a prípadne si ich skrátiť |
zuzana b. (Langley) ID 128110 (10.2.2011, 0:05) |
krasny, tie semienka ma v nom lakaju |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (11.2.2011, 11:52) |
Ďakujem Zuzka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (9.2.2011, 19:01) |
chlebík je nádherný, musím už konečne aj ja nejaký vyskúšať upiecť, tento receptík vyzerá zaujímavo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (9.2.2011, 19:44) |
Ďakujem Ivetka hlavne je to jednoduchý recept a asi sa nedá ani pokaziť, keďže som na ňom trénovala a mal úspech od prvého pokusu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (8.2.2011, 21:29) |
Zlatka, chlebík máš ukážkový, len zahryznuť, tiež si miešame podobný chlebík, je vynikajúci!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (9.2.2011, 10:05) |
Ďakujem Darinka Odkedy papáme len domáci chlebík, spotreba nám tak o polovicu vzrástla a hneď po dopečení zmiznú všetky pätky, údajne z ušľachtilého dôvodu, že sa nedajú natierať na desiatu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (8.2.2011, 14:02) |
krásny tiež si doma pečiem chlieb aj žemličky či rožteky,bagety  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (9.2.2011, 10:02) |
Rožtekov a bagetiek sa zatiaľ trošku bojím, keďže nemám pekáreň a ani formičky, ale výhľadovo ich určite skúsim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (9.2.2011, 10:29) |
ja nemam tiez pekaren ani formičky neboj aj rukou spravíš |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (9.2.2011, 19:47) |
To tvarovanie rukou ako problém nevidím, skôr sa bojím, že keď sa netrafím cestom tak sa mi to porozlieva na cestové placky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (9.2.2011, 20:40) |
to uvidis ci drží tvar ked tak pridáš múku a placky nebudu urcite lebo ti to nakysne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (8.2.2011, 0:05) |
super,určite vyskúšam...Mám teraz obdobie pečenia chleba ,tak skúšam..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zlatka B. (Zlatka1312) ID 174273 (8.2.2011, 14:00) |
ja tiež a asi ma to tak rýchlo nepustí, keď to cesto tak krásne spolupracuje  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |