Eva A. (Eviana) ID 114156 |
 |
Oblasť: Dunajská Streda |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 25.9.2009 |
Naposledy: 1.4.2018 9:30 |
Aktualizácia: 10.3.2012 22:13 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Penne s omáčkou Bolognese
[ recept č. 35941 zo dňa 30.12.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Penne (alebo iné cestoviny z tvrdej pšenice), cibuľa, cesnak, zeler, mrkva, paradajky, 500-700 g mleté mäso (originál recept bol pôvodne robený z konského mäsa, ale dnes sa doporučuje použiť 1/2 hovädzie a 1/2 bravčové mäso), pasírované paradajky (alt.paradajkový pretlak), soľ, mleté čierne korenie, bylinky - ideálne sú čerstvé, ale rovnako poslúžia aj sušené - bazalka, oregano, bobkový list, šľahačková smotana, plátok masla, olivový olej.
POSTUP PRÍPRAVY
Receptov na bolognese je na mimibazare viacero - je to recept osvedčený a častokrát prispôsobený domácim podmienkam. Priznávam, že ich tiež robievam rôzne, ale dnes som si povedala, že idem na ne podľa starého talianskeho receptu a la "mamma". A sú naozaj výborné... veď skúste :)
Ja varím cestoviny nasledovne: do vriacej poriadne osolenej vody vysypem cestoviny, premiešam, počkám kým začnú vrieť, vypnem oheň, prikryjem ich pokrievkou a nechám bez miešania na sporáku 10 minút. Potom zlejem vodu - nikdy nepreplachovať studenou vodou!!! - dám ich do misy, poriadne zakvapkám olivovým olejom, premiešam a hotovo. Vždy sú akurát "al dente" - ako majú byť.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
...pripravíme si suroviny |
![]() |
...cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky a dáme dusiť na olivový olej a plátok masla |
![]() |
...mrkvu a zeler si nakrájame na drobné kocky cca 5x5 mm |
![]() |
...do podusenej cibuľe a cesnaku vysypeme kocky mrkvy |
![]() |
...kocky zeleru |
![]() |
...pridáme kúsok masla a podusíme, kým zelenina nezačne voňať |
![]() |
...ochutíme soľou, prípadne solčankou |
![]() |
...pridáme mäso |
![]() |
...rozmiešame |
![]() |
...dochutíme čiernym mletým korením a bylinkami (mala som len sušené oregano i bazalku, preto som ich pridala už v tejto fáze, ak by som mala čerstvé prídám ich až v závere varenia), plus 2 ks bobkový list |
![]() |
...zalejeme vývarom (alt. bujónom) |
![]() |
...všetko spolu zamiešame a necháme variť na miernom plameni - hodinu netreba vôbec sledovať |
![]() |
...čerstvé paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky - tie zimné sú farebne nič moc, tak som k nim pridala kvôli farbe aj konzervu paradajkového pretlaku |
![]() |
...paradajky pridáme k mäsovej zmesi |
![]() |
...pridáme pasírované paradajky a necháme všetko spolu prevariť cca 10 minút |
![]() |
...na záver zjemníme šľahačkovou smotanou, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa |
![]() |
...a je to |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (1.3.2011, 7:42) |
supeeer, túto omáčku milujem...myslíš, že by som tam mohla dať miesto klasického celeru ten stopkatý ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.3.2011, 11:25) |
Janka... jasnačka, že môžeš, stopkatým celerom nič nepokazíš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (31.12.2010, 8:34) |
určite vyskúšam aj túto tvoju verziu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (31.12.2010, 16:00) |
Ivetka, bude mi veľkým potešením... a ešte väčším ak mi dáš po vyskúšaní vedieť či a ako chutilo... ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (30.12.2010, 21:33) |
super receptík, Evka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (31.12.2010, 16:00) |
Želka, ďakujem za uznanie... recept starých talianských mám naozaj výborný a opäť finta so zeleninou, je tam nakrájaná naozaj na jemnúčko, stratí sa v omáčke - aj nepapači zeleniny ju tak zjedia Ani mne dokonca tu ani zeler nevadil a inak ho nezjem - len v sviečkovej rozmixovaný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (30.12.2010, 19:09) |
ooooch evulik to vyzera strasne bozsky ja milujem bolognese vsade ci na spagetach,lasagniach alebo takto s penne.mnaaaaaaaaaaam.urco vyskusam a apropo: na troch kralov robim Morove kurca uz sa tesiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (31.12.2010, 15:58) |
Slávuška, ďakujem za uznanie ... tiež bolognese milujem a ako píšeš možno ju použiť rôznym spôsobom, výborná do lasagní Veľmi sa teším, že ideš vyskúšať Morové kurča a neviem sa dočkať Tvojej reakcie po ochutnaní  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (30.12.2010, 18:29) |
receptík ukladám do zbierky na vyskúšanie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |