. .. .. .. .. .. .
. .

МУСАКА (bulharská MUSAKA) - RECEPT 32434

Elena Š. (*ela*) ID 4972
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 16.7.2006
Naposledy: 14.2.2024 19:08
Aktualizácia: 8.7.2023 18:53
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 21
RODINNÉ FOTOGRAFIE 42
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 52
NÁVODY 1

MLETÉ MÄSO

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)


МУСАКА (bulharská MUSAKA)


[ recept č. 32434 zo dňa  ]


МУСАКА (bulharská MUSAKA)


POTREBNÉ PRÍSADY

1 kg mletého bravčového pliecka * 4 cibule * olej * 500 g paradajok * soľ * MČK * čubrica (saturejka) * petržlenová vňať *** 1 kg zemiakov *** 3 PL oleja * 3 PL hladkej múky * 500 ml mlieka * soľ * 2 vajcia *** 300 g tvrdého syra

POSTUP PRÍPRAVY

Musaka je tradičné balkánske jedlo, v každej oblasti Balkánu je iná, toto je bulharská verzia.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ...
2. ... pridáme mleté mäso, ktoré na cibuli orestujeme.
3. Zmes osolíme, ...
4. ... okoreníme mletým korením a ...
5. ... pridáme čubricu alebo saturejku.
6. Pridáme sparené olúpané zmixované paradajky a miešame až kým sa odparí prebytočná voda. Mimo sezóny paradajok môžeme použiť pasírované paradajky.
7. Posledné, čo pridáme, je petržlenová vňať. Všetko dobre premiešame a odstavíme zo sporáka. Túto mäsovú zmes si môžeme pripraviť vopred a odložiť ju do ďalšieho dňa do chladničky alebo na dlhšiu dobu do mrazničky.
8. Uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme ich a nakrájame na kolieska. Polovicu zemiakov rozložíme na vymastený plech alebo pekáč, ...
9. ... na zemiaky navrstvíme mäsovú zmes a ...
10. ... na mäso navrstvíme druhú polovicu zemiakov.
11. Pečieme pri 220-250 ˚C až do zhnednutia zemiakov. Trvá to cca 45-60 minút. Pozor, teplotu treba zvoliť podľa typu pekáča.
12. Bešamel pripravíme tak, že na rozpálenom oleji krátko orestujeme hladkú múku a ...
13. ... zalejeme ju mliekom, osolíme a miešame až do zhustnutia.
14. Po odstavení zo sporáka primiešame vajcia, ...
15. ... bešamel vylejeme na pekáč a ...
16. ... rozotrieme.
17. Pekáč vrátime do rúry a necháme dopiecť ešte asi 10-20 minút, tentokrát do zhnednutia bešamelu.
18. Nakoniec vrch posypeme strúhaným syrom a ozdobíme. Musaka chutí výborne so znojemskými uhorkami. To by sa v Bulharsku divili, však? Na druhej strane by sa ale vôbec nedivili, keby ste si pýtali chlieb. :-) Ak nechcete, aby sa Musaka na tanieri rozpadávala, dobré je dať ju piecť do väčšieho pekáča v tenšej vrstve a nekrájať ju horúcu. Dobrú chuť!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Tekvicové mafiny (muffiny) s orechami a zázvorom | МУСАКА (bulharská MUSAKA)
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Jana S. (Popka) ID 40159 (25.10.2010, 20:51)
Ahoj Eluš, aké mňamkové papaníčko tu vidím. Hneď by som si dala. Kedy najbližšie také varíš? :-) :-) :-) Bulharskú kuchyňu môžem v akejkoľvek podobe. (pl) (pl) (pl)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.10.2010, 20:19)
Janulík, dohodneme sa, OK? Tak sa marí, že ste ju už u nás raz jedli... To však nevylučuje, že si to môžeme zopakovať, však? ,-) Teraz robím len také rýchlovky, veď vieš. :-@ Mám veľa bulharských receptov, len ich nafotiť a nahodiť. "Len"... (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Mária Z. (Cedraa) ID 146152 (8.10.2010, 16:02)
Keď som toto jedlo jedla v Bulharsku moc mi nechutnalo, vyskúšam tvoj receptík hádam si popravím mienku o tomto jedle. *-) *-) *-) *-) *-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (5.10.2010, 13:31)
(Y) (Y) (Y) vyzerá to ohromne lákavo (pl)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.10.2010, 22:51)
A chutí podobne. :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (5.10.2010, 12:52)
Ahoj Elenka. (L) Tak toto je moje oblúbené jedlo. (Y) (Y) (Y) Ja pridávam aj baklažán. / neviem z akej oblasti je moj receptík ??? / ,-) ,-) ,-) Udelujem pochvalu za krásne naaranžované. (clamp) (clamp) Ako je to možné, mne sa to vždy rozpadne. (H) (H) (H).... (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.10.2010, 22:48)
Zlati, s baklažánom to bude grécka verzia. Dík za pochvalu. :-) Aj mne sa musaka rozpadávala. :-@ Finta je v tom, nekrájať ju horúcu a piecť v tenšej vrstve. Spomínam to aj v recepte. Zvykla som zapekať v jenskej mise, ale teraz zapekám na veľkom plechu. (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (5.10.2010, 23:46)
Tak vyskúšam na plechu, lebo Igor aj Mirka musaku zbožňujú. (Y) (Y).... (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (5.10.2010, 10:01)
my sme to dostavali v grecku a je to nenormalne dobre.... niekedy tam boli zemiaky ako mas ty a niekedy cestovina..... mnam... super ze si to sem dala lebo som to chcela len som si nevedela spomenut ako sa to vola... ,-) to je ta MD (I) potom clovek nevie ani ako sa ola a ja hlavne zabudam kolko mam rokov :-D ,-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.10.2010, 22:33)
Hmmm, v musake by mali byť zemiaky. S cestovinou (pl) mi to zaváňa talianskou kuchyňou. Také lasagne sú v podstate obdobou musaky. Alebo aj cannelloni. Mám v receptoch plnené veľké mušle: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=6134&user=4972 Mäsový základ je podobný, len sa zmenia bylinky. Zaujímavé, aké sú tie recepty v iných krajinách podobné a predsa iné.
A čo sa týka zabúdania, MD za to nemôže, aspoň u mňa nie. ,-) Už som 1,5 roka po MD a RD a zabúdam stále. :-$ Ozaj, koľkože to mám rokov, počkaj, musím to vypočítať. :-D
ODPOVEDAŤnahlásiť
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (6.10.2010, 0:15)
ja si vzdy myslim ze ja menej... ,-) no mali tam aj taketo so zemiakmi a aj nejaka cestovina sem tam bola namiesto zemiakov ale ostatne to iste.... ale vesmi mi to chuti aj tak aj tak takze mozem zajtra spravit..... a tie musle paradne vypadadaju.... aj ja som 1,5 na MD.... (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta / Single Points of Contact | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2025 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu