gabika p. (gabikapl) ID 27682 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Celozrnné rožteky z domácej pekárne - moje vlastné vymyslené
[ recept č. 27224 zo dňa 19.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600 g celozrnná múka /je na foto - stredná celozrnná/, 250 ml vlažné mlieko, 1 vajíčko, 30 ml rozpustené maslo, 1 sušené droždie, soľ / podľa chuti , kto má rád slanšie, dá viacej. ja som dala cca 2 kávové lyžičky, takže sú slanšie/, cukor - troška - 1 kávová lyžička Na potretie - 1 vajíčko a trocha mlieka - rozšľahať Množstvo a zloženie surovín som si vymyslela podľa seba, možno tu už taký recept je, ale ja som nehľadala.
POSTUP PRÍPRAVY
Do pekárne postupne dávame: 1. mlieko 2. vajíčko 3. rozpustené malo 4. múka 5. soľ 6. cukor 7. kvasnice
Zatvoríme a dáme vymiesiť cesto.
Inak nezľaknite sa, ale cesto sa po vytiahnutí trocha lepí -ale ja som už múku nepridávala, aby neboli tuhé
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
suroviny |
![]() |
keď je cesto vykysnuté, vysypeme ho na pomúčenú dosku /použila som klasickú polohrubú - ale len toľko, aby sa cesto nelepilo na dosku/. Už som s ním ďalej nerobila nič, len som si ho rozkrojila na 2 polovice a tie zasa na dalšie 2 polovice, až som ich mala 16 /ja som teda urobil 8 malých a 4 veľké kopčeky/.
Potom som každý kopček rozvaľkala na placku/zabudla som fotiť/ - ale veľkosťou to bolo asi ako keď položíte ruku na stôl a zakryjete s ňou cesto/. a každú placku som pekne zrolovala do šulčeka. Asi takto. |
![]() |
Potom som rožteky poukladala na plech / super sa hodi takato silikonova podložka/ a nechala som asi 10 min podkysnúť. |
![]() |
Potom som rožteky potrela vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka a šup do rúry |
![]() |
Piekla som asi 10-15 min na 180 stupňov. Záleží od veľkosťi rožtekov, tak to treba sledovať a keď sú pekné hnedkavé, tak vytiahnuť |
![]() |
podľad dovnútra - Sama som bola prekvapená, ale sú úplne mäkunké a chutné
A zistila som, že sa dajú robiť takto isto i klasické rožteky, len dáte miesto celozrnnej múky polohrubú /prípadne 300 g. hladká, 300 polohrubá/ |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Lubica N. (lunarkadaf) ID 201838 (24.3.2014, 16:01) |
Pridávate ešte mlieko na domiesenie lebo mne sa to nechcelo spojiť tak som pridala trošku vody.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína S. (dievcalm99) ID 203227 (13.7.2013, 18:59) |
Úplne mäkkučké výborné úžasné robila som z polovičnej dávky, prvý raz som niečo piekla z celozrnnej múky a určite ich budem robiť znovu. rozvalkala som ich asi dosť nahrubo (aj keď vtedy sa mi to nezdalo), lebo potom ešte riadne podkysli a e šte aj počas pečenia. Do tej polovičnej dávky som dala lyžičku soli a sú fakt také slanšie, ale to je o tom aké ma kto rád. Recept určite odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (21.5.2010, 17:00) |
ja som ich dnes piekla aj celozrne aj normalne biele. konecne som ich mala sklovite,len ich mam mensie nez v obchode tak nabuduce ich neurobim 16 ale len 8. Dakujem za skvely receptik na rozky,Gabi,som mimo Slovenska,tak tomu ze si ich teraz mozem piect sa ozaj velmi tesim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (24.5.2010, 7:24) |
No vidiš Slávka, super . Idem ich aj ja dnes skúsiť, no rozmyslam, či to nie je vela 1 sáčok suš.droždia... . Nie je to droždie v rohlikoch potom cítiť? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (24.5.2010, 13:59) |
Martinka vôbec. ten jeden sačok na na 500 g muky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (22.5.2010, 11:00) |
Slavka super, to sa tesim. Ja som ich urobila 8 malych a 4 velke. Lebo mam maleho syna, tak pre neho som robila male. Tak vesele pecenia. Gabika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (rikinka) ID 16490 (20.5.2010, 8:56) |
Gabika, aký máš postup po vykysnutí cesta? Rozdeliš ho na bochniky, nechaš podkysnúť pár minút, zošúľaš rohliky, znova nechať kysnúť a tak pečieš? Alebo.... ešte o túto odpoved ťa poprosím . A ešte... do pekárne dávaš cesto vymiesiť a vykysnúť... hej? Vyzerajú veelmi dobre. Vyskúšam ich  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (21.5.2010, 16:18) |
Martinka ked ho vyberiem z pekarne, rovno delim na bochnicky, hned usulam, urobim rozteky a az potom nechavam podkysnut. No a v pekarni sa cesto vymiesi i vykysne. Trva to tam 1,5 hodky. A sú mäkke este i dnes, to je treti den. Tak skus. Gabika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (24.5.2010, 7:20) |
Nie je vela 1 celý sáčok suš.droždia? na toľko gr.múky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (24.5.2010, 14:00) |
Martinka inak to droždie davam v takom istom množstve i do knedle. Tam ide 1/2 kg muky a je tiez v pohode. Ale zalezi na tom, ake drozdie pouzijes. Ja pouzivam toto. Mozno ine druhy su i na viac gramov muky. A pozerala som teraz este sacok, je tam napisane, ze ten sacok je ako keby 25 g cerstveho drozdia. To je vlastne troska viac ako polovica kocky cerstveho. A to nie je vela. Cerstve drozdie vazi 42 g. Ale som sa rozpisala ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | evka d. (teysi) ID 35343, mimibazar.sk/teysi (5.5.2011, 19:17) |
A prosim ta gabika.nerozumiem celkom či vajíčko ide aj do cesta,alebo iba na potretie.už som si dala cesto vymiesit a bez vajíčka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika D. (monikaskorica) ID 116840 (19.5.2010, 19:20) |
určite vyskúšam, krásne sa podarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (19.5.2010, 16:07) |
No paraaaaaaaaaaaada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |