. .. .. .. .. .. .
. .

Orechovník (závin z kysnutého cesta) - RECEPT 16897

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)


Orechovník (závin z kysnutého cesta)


[ recept č. 16897 zo dňa  ]


Orechovník (závin z kysnutého cesta)


POTREBNÉ PRÍSADY

600 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 250 ml mlieka, 1dl oleja, 3 PL kryšt. cukru, 1 čL soli, 2 žĺtka Plnka: 400 g mletých orechov, práškový cukor podľa chuti, 1,5 dl mlieka, mletá škorica, rum, vanilkový cukor. Ja som do jedného závinu pridala aj kakao s cukrom (1,5 PL kakaa + 2,5 kopcovej PL práškového cukru + orechy), má chuť ako orechy s čokoládou. Na potretie závinov: olej

POSTUP PRÍPRAVY

xxx

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pripravíme si kvások z mlieka, cukru a droždia. Keď droždie vybehne, vlejeme ho do misy k preosiatej múke, pridáme žĺtka, olej, zvyšný cukor a soľ. Vymiesime husté cesto
Necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí ho varechou ešte trocha premiesime a necháme nakysnúť znova.
Potom cesto vyvalíme na pomúčenú dosku, rozrežeme ho na dve časti a sformujeme do bochníkov. Ešte chvíľu necháme stáť. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a cesto potrieme olejom. Nanesieme naň orechy zmiešané s cukrom a škoricou, pokvapkáme mliekom, do ktorého sme zamiešali rum a vanilkový cukor.
Zahneme boky cesta, aby nevypadávala plnka a závin zrolujeme smerom k sebe. Prenesieme na plech s PNP. To isté urobíme s druhou polovicou cesta. Obidva sa zmestia na jeden plech, len ich musíme zatočiť. (zabudla som ich odfotiť pred vložením do rúry :(
Necháme ešte 20 min kysnúť, kým si rozkúrime rúru na 180°C. Potom záviny dobre potrieme olejom a dáme piecť, orientačne skúšame špajdľou, či je závin upečený ( ja som piekla 35 minút) .
Ihneď po vybratí z rúry záviny poprskáme vodou (umytými mokrými rukami), alebo ich potrieme studeným mliekom pomocou maslovačky - cesto bude fajn mäkké.
zblízka (čisto orechový, na hornej fotke sú tie kakaovo-orechové)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Medová torta k 18. narodeninám | Orechovník (závin z kysnutého cesta) | Banánová torta s čokoládovými kuskami... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Maria P. (merry2211985) ID 177008 (28.2.2020, 8:50)
(clamp) (Y) je fantastický
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (5.1.2014, 10:26)
(Y) (banky) (andel) (stromecek) (Y)
ODPOVEDAŤ
Viera B. (VieraBr) ID 287650 (30.12.2013, 16:28)
(child12)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (4.1.2014, 23:44)
čo, neboli dobré? alebo sa vari nepodarili? *-)
ODPOVEDAŤ
libusa b. (mobilka5) ID 81842 (16.9.2012, 23:18)
ahoj,chcem sa pytat,ci orechovnik nepraska,dakujem pekne mobilka5@azet.sk (hello)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (17.9.2012, 10:37)
ahoj, nepraskol mi doteraz nikdy. aby sa to nestalo, treba cesto pred pečením popichať vidličkou na rôznych miestach - hlavne pri spodku, po bokoch.. stačí jemne ale na viacerých miestach. záviny praskajú preto, že plnka býva veľmi mokrá a pri pečení vzniknutá para nemá kade unikať. no a práve tomu sa dá zabrániť tým poprepichovaním - para tými otvormi uniká počas celého pečenia a otvory sa do konca pečenia viac menej uzatvoria. no a keď sa kontroluje prepečenie cesta, špajdľou prepichneme závin zvrchu - tiež vzniknú otvory, kadiaľ para uniká. (L)
ODPOVEDAŤ
dana b. (danabr) ID 64720 (29.10.2012, 8:30)
Ahoj chcem sa opytat,tu plnku robíš tak,že zovrie mlieko a tak tam šupneš tie orechy a povaríš?alebo len zmiešaš studene mlieko s oechami?
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (16.12.2012, 0:40)
Veľmi sa ospravedlňujem, že som skôr neodpísala :-$ ale nezbadala som to, až teraz. Mrzí ma to, prepáč (F)
Plnku robím tak, že v rajnici zmiešam orechy, cukor a pridám mlieko (studené), povarím to, pričom plnku stále miešam. Môžeš pridať aj trocha škorice. Dlho to netreba variť lebo tekutina sa rýchlo odparuje. No a treba nechať vychladnúť.
Prajem krásne (banky) (andel) (kolednici)
ODPOVEDAŤ
magdalena g. (megi50) ID 244946 (14.9.2012, 19:27)
(Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (15.9.2012, 15:44)
:-) (L) :-) (L) :-) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (10.8.2009, 12:00)
Áno, máš pravdu :-) výborný a voňavý. Neoplatí sa to kupovať, keďže sa dá ľahko spraviť a keďže máme radi orechy, nemôžeme ani cítiť tie kupované ošidené +o(
ODPOVEDAŤ
dada t. (cica-mica) ID 102843 (10.8.2009, 9:02)
orechy milujem ..urcite bol vyborny... (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu