Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Hana D. (sharmana) ID 135570 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Kakaový (makový) závin z kysnutého cesta
[ recept č. 57635 zo dňa 23.10.2014 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600g polohrubej múky, 2 vajcia, 5-6 lyžíc krišt. cukru, 6 PL oleja, 350ml vlažného mlieka, 1- či 2 kvasnice, pol sáčku prášku do pečiva, kakao, mak, holandské kakao, práškový cukor, krištálový cukor do maku, 1 vajíčko na potretie koláča. Prosím Vás, keďže nie každému vyhovujú 2 kvasnice, ale stačia aj jedny, kludne si urobte podľa seba. Nemusíte sa riadiť mojimi množstvami, prispôsobte si to podľa vlastných skúseností a preferencií. Ďakujem:)
POSTUP PRÍPRAVY
Najskôr si urobíme kvások: do misky nadrobíme droždie, zasypeme lyžicou cukru, zalejeme vlažným mliekom a necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť.\r\n\r\nCesto: Do veľkej misky si preosejeme múku, zamiešame prášok do pečiva, pridáme vajcia, 6 PL oleja, 3-4 lyžice cukru a kvások. Ručne vypracujeme v miske tak, aby sa cesto od okrajov odlepovalo a akoby vytváralo vzduchové bubliny. Vtedy je dobre vymiesené. Odložíme na teplé miesto, prikryjeme a necháme 40-50 minút vykysnúť.\r\n\r\nVykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu vyvalkáme na múkou posypanej doske. Naplníme jednou plnkou, zavinieme a dáme na pekáč vyložený foliou na pečenie. Tak isto pokračujeme s druhou polovicou. Oba záviny potrieme vyšlahaným vajíčkom.\r\nDáme do vyhriatej rúry a pečieme na 190 stupňoch cca 20 minút.\r\n\r\n\r\nPlnka:\r\n1. Maková: mak zalejeme horúcim mliekom, len tak aby sa vsalo a pridáme za 2 lyžice cukru, vymiešame a odložíme.\r\n2. Kakaová: zmiešame holandské kakao s práškovým cukrom, podla potreby. |
Denisa M. (DenisDenisa) ID 290660 (15.11.2014, 14:17) |
Vyskúšala som tento koláč, ale velmi ma nepresvedčil. Cesto je ťažké, ako zgrcnuté. Zrejme vela kvasnic. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hana D. (sharmana) ID 135570 (22.11.2014, 18:10) |
Samozrejme, ak vám vyhovuje menšie množstvo kvasníc, treba si dať podľa seba. Mne sa závin podaril práve pri uvedených množstvách  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (25.10.2014, 0:15) |
Tiež tu nad tým dumám bežne ide na kilo múky len 1 kocka (42g) a tu skoro na polovicu múky 2 kocky a ešte aj PDP .... rada by som videla obrázok toho závinu - či neuteká z rúry pri pečení možno to niekto vyskúša a povie nám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (25.10.2014, 19:33) |
ked si pozries aj ine jej recepty,ona vsade dava na kysnute privela drozdia...netrocharci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Hana D. (sharmana) ID 135570 (27.10.2014, 13:27) |
Všade privela droždia? Fíha, no neviem či mám vôbec tolko receptov s droždím. Jedny buchty (tam my jedna kocka nestačila ani keby čo bolo) a možno ešte knedla a tam dávam jedno droždie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Sofia S. (sofika03) ID 11207, mimibazar.sk/sofika03 (25.10.2014, 9:26) |
to je nerealne tolko droždia aj pdp  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina F. (mata3636) ID 133276 (24.10.2014, 17:22) |
Na 600g múky dokopy 84g droždia a ešte k tomu prášok do pečiva? To je strašne veľa. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hana D. (sharmana) ID 135570 (27.10.2014, 13:23) |
Samozrejme nech si dá každý podla svojej chuti. Ja som mala s droždím zlú skúsenosť, možno záleží od značky, ale nevykyslo mi dobre, preto dávam tak kocku a pol zhruba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |