ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Lodičky s vanilkovo-tvarohovým krémom
[ recept č. 15323 zo dňa 17.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Lístkové cesto*** 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 5 dl mlieka, 2 dl cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička kukuričného škrobu, 1 nízkotučný tvaroh (hladký, vo vaničke), 100 g obyčajného masla, rumová esencia *** zavárané mandarínky, alebo jahody, čučoriedky, černice, čo uznáte za vhodné, šľahačka, poprípade čokoláda na ozdobenie
POSTUP PRÍPRAVY
Recept na túto maškrtu mám z jedného časopisu, ale moja prvá skúsenosť nebola najlepšia - krém bol strašne riedky a málo sladký, tak som druhýkrát pridala viac cukru, jeden puding navyše a vynechala žĺtok.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Lístkové cesto (ja som použila jedno 400 g balenie CBA)vyvaľkáme na hrúbku min. 0,5 cm (ja som sa zabudla, musela som potom stláčať cesto k sebe), radielkom
nakrájame na obdĺžničky, asi tak 6x8 cm,
![]()
cesto má byť hrubšie, jednotlivé obdĺžničky po upečení budeme krájať na polovice
![]()
preložíme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a upečieme dozlatista pri teplote cca 195-200° C, približne 10-12 min. (nepotierame vajíčkom)
![]()
takto sa nám pekne nafúkli
![]()
upečené necháme vychladnúť
![]()
obdĺžničky prekrojíme zúbkovaným nožom cez prostriedok na polovice, otvoríme si ich a oddelíme od seba
![]()
Krém: asi 3 dl mlieka dáme uvariť spolu s cukrom a vanilkovým cukrom,
![]()
vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingy a zarovnanú lyžičku maizeny (škrobu),
![]()
pridáme k vriacemu mlieku
![]()
a uvaríme na hustú kašu, povaríme aspoň dve minúty. Ja som pridala ešte pár kvapiek rumovej esencie.
![]()
Ihneď pridáme tvaroh,
![]()
rozmiešame, metličkou poriadne vymiešajte, aj zo všetkých kútov kastrólika, aby ste nemali hrudky a nechajte poriadne vychladnúť.
![]()
Zmäknuté maslo vyšľaháme,
![]()
najprv pridávame po lyžiciach krém do masla a zároveň šľaháme,
![]()
pridáme potom naraz zvyšok krému a došľaháme na hladký krém. Necháme schladiť.
![]()
Krém po stuhnutí by mal mať približne takúto konzistenciu, nesmie byť riedky, ani veľmi tuhý. Ak by bol po vychladení veľmi stuhnutý, necháte ho trošku postáť pri izbovej teplote, premiešate a môžete plniť.
![]()
a na každú polku dáme asi dve lyžičky krému,
kúsok ovocia,
![]()
pridáme šľahačku, pofŕkame čokoládou a môžete si ozdobiť ešte ďalším kúskom ovocia. Stačí si ich naplniť len toľko, koľko potrebujete, aby cesto zbytočne nenavlhlo.
![]()
Bontón-nebontón, lodičku vezmeme do ruky a papáme. Alebo, ak radi naháňate lístkové cesto s dezertnou vidličkou po tanieri, kľudne ju použite. Sú vynikajúce, chuťou pripomínajú francúzsky krémeš.
*Dobrú chuť*
![]()
Podľa pôvodného receptu by to malo vyzerať asi takto nejak - (síce sa cesto malo nakrájať na kosoštvorce a položiť na krém s ovocím ďalší kúsok cesta, bolo to ozdobené ešte kúskom krému a pofŕkané čokoládou, bez šľahačky), ale bolo by to zložitejšie s papaním, tak som to trošku zjednodušila.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |