Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Lodičky s vanilkovo-tvarohovým krémom
[ recept č. 15323 zo dňa 17.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Lístkové cesto*** 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 5 dl mlieka, 2 dl cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička kukuričného škrobu, 1 nízkotučný tvaroh (hladký, vo vaničke), 100 g obyčajného masla, rumová esencia *** zavárané mandarínky, alebo jahody, čučoriedky, černice, čo uznáte za vhodné, šľahačka, poprípade čokoláda na ozdobenie
POSTUP PRÍPRAVY
Recept na túto maškrtu mám z jedného časopisu, ale moja prvá skúsenosť nebola najlepšia - krém bol strašne riedky a málo sladký, tak som druhýkrát pridala viac cukru, jeden puding navyše a vynechala žĺtok.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Lístkové cesto (ja som použila jedno 400 g balenie CBA)vyvaľkáme na hrúbku min. 0,5 cm (ja som sa zabudla, musela som potom stláčať cesto k sebe), radielkom
nakrájame na obdĺžničky, asi tak 6x8 cm, |
![]() |
cesto má byť hrubšie, jednotlivé obdĺžničky po upečení budeme krájať na polovice |
![]() |
preložíme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a upečieme dozlatista pri teplote cca 195-200° C, približne 10-12 min. (nepotierame vajíčkom) |
![]() |
takto sa nám pekne nafúkli |
![]() |
upečené necháme vychladnúť |
![]() |
obdĺžničky prekrojíme zúbkovaným nožom cez prostriedok na polovice, otvoríme si ich a oddelíme od seba |
![]() |
Krém: asi 3 dl mlieka dáme uvariť spolu s cukrom a vanilkovým cukrom, |
![]() |
vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingy a zarovnanú lyžičku maizeny (škrobu), |
![]() |
pridáme k vriacemu mlieku |
![]() |
a uvaríme na hustú kašu, povaríme aspoň dve minúty. Ja som pridala ešte pár kvapiek rumovej esencie. |
![]() |
Ihneď pridáme tvaroh, |
![]() |
rozmiešame, metličkou poriadne vymiešajte, aj zo všetkých kútov kastrólika, aby ste nemali hrudky a nechajte poriadne vychladnúť. |
![]() |
Zmäknuté maslo vyšľaháme, |
![]() |
najprv pridávame po lyžiciach krém do masla a zároveň šľaháme, |
![]() |
pridáme potom naraz zvyšok krému a došľaháme na hladký krém. Necháme schladiť. |
![]() |
Krém po stuhnutí by mal mať približne takúto konzistenciu, nesmie byť riedky, ani veľmi tuhý. Ak by bol po vychladení veľmi stuhnutý, necháte ho trošku postáť pri izbovej teplote, premiešate a môžete plniť. |
![]() |
a na každú polku dáme asi dve lyžičky krému,
kúsok ovocia, |
![]() |
pridáme šľahačku, pofŕkame čokoládou a môžete si ozdobiť ešte ďalším kúskom ovocia. Stačí si ich naplniť len toľko, koľko potrebujete, aby cesto zbytočne nenavlhlo. |
![]() |
Bontón-nebontón, lodičku vezmeme do ruky a papáme. Alebo, ak radi naháňate lístkové cesto s dezertnou vidličkou po tanieri, kľudne ju použite. Sú vynikajúce, chuťou pripomínajú francúzsky krémeš.
*Dobrú chuť* |
![]() |
Podľa pôvodného receptu by to malo vyzerať asi takto nejak - (síce sa cesto malo nakrájať na kosoštvorce a položiť na krém s ovocím ďalší kúsok cesta, bolo to ozdobené ešte kúskom krému a pofŕkané čokoládou, bez šľahačky), ale bolo by to zložitejšie s papaním, tak som to trošku zjednodušila. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |