Kristína P. (Kitty26) ID 3488 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
Zemiakové pagáče
[ recept č. 14921 zo dňa 6.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg hladkej múky, 2 dlc oleja, 4 lyžičky soli, 2 žĺtky, droždie, 1/2 litra mlieka, 1 CERA, 5 uvarených zemiakov
POSTUP PRÍPRAVY
Nefotila som vymiešanie cesta a prekladanie so zemiakmi, čo ma mrzí, ale skúsim to popísať. Najskôr si do malého hrnca dáme zohriať trochu mlieka, do teplého nadrobíme droždie s troškou soli, cukru a múky a necháme vykysnúť kvások. Do misy si vysypeme múku, pridáme olej, soľ, žĺtky, vykysnutý kvások a mlieko. Postrúhame 2 zemiaky a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať, nakysnúť. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a nastrúhame naň tretinu CERY a 2 zemiaky. Preložíme ho na polovicu a potom ešte na štvrtinu, ako keby sme pri žehlení skladali vreckovku. Znovu rozvaľkáme a celý postup opakujeme dokopy 3x. Nemusíte použiť celú CERU, mne vždy trošku ostane, aby to nebolo veľmi mastné.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Keď spotrebujeme všetky zemiaky, cesto vyvaľkáme na hrúbku asi tak 1 cm a vykrajujeme pagáčiky. |
![]() |
Poukladáme ich na plech, dajte aj papier na pečenie, odpadne namáhavé umývanie plechov :-) |
![]() |
Ponatierame ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme vegetou a ľanom alebo čímkoľvek, čo máte radi. |
![]() |
Dobrú chuť. |
![]() |
Pagáčiky sa takto "lístkujú", to je tým prekladaním Cerou a zemiakmi. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Marianna F. (Marianna76) ID 165776, mimibazar.sk/marianna76 (13.4.2011, 16:35) |
óóó ďakujem za tento skvelý recept, urobím aj pre moju mamu... má rada zemiakové, len nevedela aké sú to... ako sa robia. a doteraz som schopný recept nenašla, ale na tieto sa idem hrnúť hneď. a zapojím aj mojich chlapcov, keď už to počasie nám nepraje... Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (14.4.2011, 7:32) |
Mariannka, nech sa podaria a potom sa pochváľ fotkou budem sa tešiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana H. (zuzzina) ID 50197 (23.11.2009, 8:55) |
super receptik. V sobotu som piekla . Len som trosku pozmenila , namiesto cery som dala normalne maslo, som ho roztopila a nim som cesto mastila, nestruhala som ho. No a boli vyborne dakujem za receptik, Zuzi |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (16.10.2009, 21:19) |
Dnes som robila, su vynikajuce, nemaju chybu. Zabudla som dat zemiaky do cesta, tak som ich len nastruhala vsetky s maslom a boli super. No a a odrezky som znova zmiesila a vyvalkala hrubsie cesto a tusim boli z toho pagace este krajsie, lebo dlhsie kysli ako cakali na volny plech  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (19.10.2009, 7:00) |
Som rada, že chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (11.10.2009, 20:54) |
Dovolim si odpovedat za autorku, su to uvarene zemiaky v supke a studene, bud postruhane, alebo pretlacene. Su naozaj vynikajuce, ja ich priam milujem. A najlepsie su tie z tych vykrajanych zvyskov.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (12.10.2009, 7:10) |
Anička ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (8.8.2009, 16:04) |
Kristinka, pouzivaju sa surove zemiaky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (12.10.2009, 7:11) |
Tánička uvarené Anka už odpovedala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Olga A. (pozicovna) ID 27780, mimibazar.sk/pozicovna (30.7.2009, 22:59) |
Mili mlsajuci.... tak toto je bomba!!!! Uz som ich robila 2x, len ked sa robila kolieska, vznika odpad, ktory ked znova spracujete, sa uz tak pekne nelistkuje ako prva varka koliesok. Tak pri druhom pokuse som robila trojuholniky. Bola to piplacka, ale zmizli raketovou rychlostou.... Je ich straaaaaasne vela, ale ked mate navstevu, ine nic robit nemusite, jedia sa aj tak len tieto fantasticke pagaciko-trojuholniky! Dakujem za skvely recept, ktory je uz sucastou mojho receptara a vsetci mi ho zavidia Ola s rodinou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (8.8.2009, 15:15) |
Oli ďakujem za milý komentárik s tým vykrajovaním a odrezkami máš pravdu, ja zvyknem robievať aj štvorčekové, vlastne len krájam nožom na kocočky cesto a vtedy tiež nebýva odpad.. nabudúce vyskúšam aj ja trojuholníčky Tak som rada, že vám chutia..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marcela G. (rebecin) ID 85656 (19.6.2009, 17:48) |
ešte jedna technická otázka, hneď ako ich preložíš aj rozvaľkáš, alebo necháš prekysnúť? Naozaj vypadajú mňááám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (21.7.2009, 12:37) |
Marcelka, nenechávam prekysnúť.. hneď vaľkám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (jahal) ID 40929 (6.6.2009, 20:52) |
Robím ich aj ja. Sú vynikajúce. Ale ja ich narežem a plním rôznymi slanými plnkami.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (6.6.2009, 20:55) |
Vážne? Určite musia chutiť skvele  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petra P. (Petronelka) ID 73339 (6.6.2009, 20:06) |
Dobrý den Katy, můžu se zeptat, co je to ta Cera, jestli je to 100% tuk nebo spíš něco jak Hera? Pagáčky vypadají skvěle  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (6.6.2009, 20:44) |
Peťka CERA je stužený pokrmový tuk bez vody  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana Z. (zuzanabb) ID 28786, mimibazar.sk/zuzanabb (6.6.2009, 18:15) |
waaaaaaau takéto pagáčiky mám hrozne rada sú oveľa chutnejšie a ľahšie ako tie škvarkové. Perfektne sa ti vydarili ...sledujem, že si mala pomocníčku a ako šikovná gazdinka zodpovedne natierala pagáčiky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (6.6.2009, 20:46) |
Dík Zuzi, ja mám tento recept od Katky, dávam ich do mraziaku a potom má Miška na desiatu hocikedy, keď sa jej zažiada . Sú fakt dobré, pokiaľ si pamätám aj Adamko sa ich nevedel dojesť . Neviem ako je to teraz, dááááááávno som s nimi nebola.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta S. (Ivikas) ID 98845 (6.6.2009, 18:07) |
vyzeraju lakavo urcite ich vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (6.6.2009, 20:48) |
Ivetka dúfam, že sa podaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |