Nikoleta H. (Hegniki) ID 15868 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 822 návštěvníkov)
Dlho-dlho hľadaný recept na šišky
[ recept č. 5130 zo dňa 28.4.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3 dl mlieka, štipka soli, 3 lyžice rumu, pardon umu :-))), 100 g masla, 8 žĺtkov, 3 kopcovité lyžice preosiateho prášk. cukru, 400 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 1 sáčok droždia (dr. Oetker), vanilkový cukor, práškový cukor, olej na vyprážanie a lekvár na plnenie
POSTUP PRÍPRAVY
V živote som nejedla vynikajúcejšie šišky a ani nevidela krajšie cesto! Skúšala som už veľa receptov, ale vo všetkých bolo niečo, kvôli čomu som naďalej hľadala ten správny pomer surovín a našla som ho až teraz na jednej českej stránke. Už nehľadajte ani Vy, vyskúšajte tento recept!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Mám pekárničku Panasonic, kam sa sypú najprv suché prísady: droždie, múka, soľ, cukor. Maslo som nechala v mikrovlnke roztopiť a mlieko som doň prilievala za častého miešania tenkým prúdom, čím som získala požadovanú teplotu masla aj mlieka.Dala som aj rum, pardon um, 8 žĺtkov a zapla program cesto. Samozrejme sa riaďte pokynmi k Vašej pekárničke a dávajte suroviny v poradí aké máte v návode :-). Z bielkov môžete spraviť nejaké pekné snehové pečivo alebo pavlovu tortu atď.... |
|
Cesto je ako obláčik, ľahučké, jemné, výborne sa s ním pracuje. |
|
Cesto zľahka premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na hrúbku asi tak do 1 cm. Môžu nám pomôcť naši šikovníci :-). |
|
Okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky, kladieme na čistú utierku - ja ju dávam nad umývačku riadu, ktorá mi kuchynskú dosku počas umývania nahreje a cesto mi krásne na teplej utierke podkysne.:-) |
|
Keď sa nám šišky asi po pol hodinke nadvihli, urobíme prstami jamku, neprederavíme cesto. |
|
Pečieme v horúcom oleji, najprv "deravou" stranou dolu, potom obrátime. Od sporáka sa nesmieme vzdialiť ani na minútku, pretože sú šišky hotové raz-dva. |
|
Hotové potrasieme vo vanilkovo-práškovom cukre a do jamky nakopíme lekvár podľa chuti. Nejde mi odfotiť "prierez", ale cesto je tak nádherné, vzdušné, voňavé a fajnové, mňam :-))))! Na úvodnej fotke sa šišky robia tak, že cesto vaľkáme na tenšie,vykrajujeme šišky, necháme podkysnúť, na polovicu dávky dáme do stredu lekvár, okraje potrieme žĺtkom a pritlačíme ďaľšiu šišku :-). Pečieme v horúcom oleji. Mne viac chutia tie klasicky robené šišky, aj keď tá úvodná fotka je úhľadnejšia :-)..... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 138 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |
Adriana Kalmárová Adriana (lienka1804) ID 189820 (12.2.2014, 8:13) |
ďakujem za výborný receptík,tie šišky sú naozaj famózne,hneď sa za nimi len tak zapráši |
ODPOVEDAŤ |
Melinda Ž. (melinda) ID 10414, mimibazar.sk/melinda (31.1.2014, 10:14) |
vyskúšané, popapané, krásne a fantastické |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (Chefkoch) ID 135461 (29.1.2014, 10:04) |
Recept stojí za vyskúšanie, šišky vyzerajú na fotke lákavo! Kočky, z bielkov si môžete upiecť bielkový chlebík, teda ak vám po sviatkoch ostali orechy. Napíšem recept na 1 ks, z 8 bielkov máte chlebíky dva. Pečú sa v srnčom chrbáte. Bielkový chlebík: 4 bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, potom zašľaháme 150 g preosiateho práškového cukru a 1 vanilku a šľaháme do tuha, aby vznikol skutočne pevný sneh. Potom už len varieškou jemne zapracujeme po častiach 150 g hladkej múky. Do cesta zapracujeme asi 2 hrste orechov, môžu byť vlašské, mandle, lieskovce, kešu, aké len doma máte. Pridáme nastrúhanú citr. kôru a cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy - srnč. chrbáta. Pečieme na 160 st., kým cesto nezružovie, asi pol až trištvrte hodinu. Po upečení vyklopíme pomocou mokrej utierky z formy a necháme deň odpočinúť. Na druhý deň cesto pokrájame na asi pol cm plátky (najlepšie pomocou elektr. krájača) a sušíme v trúbe asi pri 120st. kým plátky nestvrdnú - cca 20 min. resp. podľa typu trúby, chlebíčky musia byť ozaj vysušené, tvrdé, aby pri skladovaní vydržali - v uzavretej dóze vydržia 2-3 týždne). Z 8 bielkov máte takéto chlebíky dva. U nás je tento chlebík veľmi obľúbený, pečiem ho najmä na sviatky a určite aspoň z trojitej dávky... |
ODPOVEDAŤ |
Melinda Ž. (melinda) ID 10414, mimibazar.sk/melinda (28.1.2014, 22:31) |
tak tieto skúsim. Taký typ.....moja babka z bielkov robila fantastickú penu na šišky. Nikdy ich neplnila lekvárom, ale bielka vyšlahala a podom do peny pridala lekvár. Ľahučká pena nie je taká sladká ako keď sa dáva len čistý lekvár a je fantastická naberali sme ju s lyžicou priamo na šišky pred papaním dobrú chuť a ďakujem za recept |
ODPOVEDAŤ |
| Eva L. (Evicta1) ID 83327 (28.9.2013, 13:41) |
práve som dorobila tieto ľahučké fajnovučké šišky sú úúúplne výborné. len sa mi stala taká vec, že všetky tekuté suroviny už v pekárničke, idem dávať vajíčka a hups v chladničke iba 5 vajec ale keďže som už manžela navnadila že budú šišky tak som dala len tých 5 žltkov a o 60g menej múky a sú vinikajúúúce!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Lenka B. (lenockin) ID 228915 (16.4.2013, 10:50) |
Včera som urobila podľa Vášho receptu a u mali väčší úspech ako najobľúbenejšie langoše , a to je už čo povedať dnes sa musí robiť druhá dávka Ďakujem, za recept |
ODPOVEDAŤ |
| Jana G. (beaja) ID 157746 (21.2.2013, 13:09) |
super len je tam vela vajicok a teraz nieco z bielok vymysliet |
ODPOVEDAŤ |
| Melinda Ž. (melinda) ID 10414, mimibazar.sk/melinda (28.1.2014, 22:32) |
Taký typ.....moja babka z bielkov robila fantastickú penu na šišky. Nikdy ich neplnila lekvárom, ale bielka vyšlahala a podom do peny pridala lekvár. Ľahučká pena nie je taká sladká ako keď sa dáva len čistý lekvár a je fantastická naberali sme ju s lyžicou priamo na šišky pred papaním |
ODPOVEDAŤ |
| | | Jana G. (beaja) ID 157746 (5.2.2014, 17:20) |
tak robila aj moja mama, nevedeli sme sa dojest, musim sa jej na to opytat, ako to robila |
ODPOVEDAŤ |
| | | ludmila k. (lkubicova) ID 71396 (15.9.2015, 16:53) |
Len sa opýtaj, pokiaľ je ešte čas...Ja teraz banujem, že som sa neopýtala... |
ODPOVEDAŤ |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (21.2.2013, 12:16) |
|
ODPOVEDAŤ |
Lucia P. (luci p.) ID 185740 (21.2.2013, 11:42) |
Najlepšie šišky na svete robila som ich už 2 x a neuveriteľne rýchlo miznú |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (26.1.2013, 19:56) |
tych 8 vajec sa mi zda vela, ale dakedy urobim aj zo 6 vajec, ako piše jedna mamička vyzeraju velmi dobre |
ODPOVEDAŤ |
LUCIA T. (tirpinka) ID 93464 (26.1.2013, 19:33) |
Dnes som už po 2x robila a sú neskutočné prudko jedlé |
ODPOVEDAŤ |
| Eva Z. (EvkaZaťková) ID 41944, mimibazar.sk/evkazatkova (9.11.2012, 14:53) |
fantastické lepšie som nikdy nejedla , dúfam že ostanú aj na zajtra |
ODPOVEDAŤ |
Eva B. (babula13) ID 35283 (4.10.2012, 23:28) |
VÝBORNÉÉÉÉÉÉÉÉÉ rodinka ma vychválila do nebies |
ODPOVEDAŤ |
sisa o. (dinosaurus1) ID 245247 (9.6.2012, 22:56) |
šišky boli fantastické |
ODPOVEDAŤ |
Anka D. (fabianka) ID 53068 (27.2.2012, 11:24) |
pripajam sa k spokojnym konzumentom, boli vynikajuce a co ma na nich prekvapilo, nezjedli sa hned v ten den, potom sa na ne pozabudlo a dcera ich objavila na treti den a boli vynikajuce, neobschli tak ako ine ked som robila, dakujem za recept, ostatne vyhadzujem a nechavam iba tento, pekny den |
ODPOVEDAŤ |
lucia k. (vana1105) ID 230239 (27.2.2012, 10:46) |
|
ODPOVEDAŤ |
Jana R. (yanka) ID 1596, mimibazar.sk/yanka (22.2.2012, 22:36) |
pekne zdravím, k receptom sa bežne vôbec nevyjadrujem, len sa nimi nechám v tichosti inšpirovať, ale toto mi nedalo - robila som pampúchy prvý raz v živote a sú také fantastické, že to sem musím napísať .. ďakujem za recept |
ODPOVEDAŤ |
Jana R. (yanka) ID 1596, mimibazar.sk/yanka (22.2.2012, 22:36) |
pekne zdravím, k receptom sa bežne vôbec nevyjadrujem, len sa nimi nechám v tichosti inšpirovať, ale toto mi nedalo - robila som pampúchy prvý raz v živote a sú také fantastické, že to sem musím napísať .. ďakujem za recept |
ODPOVEDAŤ |
Miriam Koziarszka (Mimka K) ID 63606 (18.2.2012, 18:53) |
Kolko sisiek Vam vychadza z tolkeho cesta? |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 138 (zobrazuje sa 21-40) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ďalšie >> |