Veronika H. (bonifac) ID 64036 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 297 návštěvníkov)
Vynikajúci domáci TRDELNÍK :)
[ recept č. 8256 zo dňa 26.10.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 500 g polohrubej múky 80 g masla 2 vajcia 3 lyžice práškového cukru 250 ml mlieka 1 droždie štipka soli Posýpka: olej, škoricový cukor, vanilkový cukor, orechy, kokos, kakao
POSTUP PRÍPRAVY
1. Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások- do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie. Kvások pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme vykysnúť cca 20-30 minút na teplom mieste.
2. Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrájame na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak,aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom.
3. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke. Ja som použila škoricový cukor. Môžete použiť orechy, kokos, vanilkový cukor, kakao,...
4. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu- cesto sa nesmie dotýkať dna plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. V teplovzdušnej rúre nemusíme, upečie sa rovnomerne.
5. Po upečení opatrne stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť. Ak sa nám nepodarí trdelník stiahnuť dáme ho dolu aj s alobalom a ten potom veľmi ľahko odstránime.
Z uvedeného množstva vyšlo 5 trdelníkov. Dobrú chuť!
PS: valček to prežil bez ujmy aj po niekoľkých trdelníkoch :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
valček pred úpravou |
![]() |
do polovice upravený valček |
![]() |
upravený valček |
![]() |
trdelník pred pečením |
![]() |
výsledok |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 102 (zobrazuje sa 81-100) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6 ďalšie >> |
 | Jana O. (lancome26) ID 62506 (14.11.2008, 17:00) |
Vždy som ho chcela urobiť, ale nevedela som na čo ho namotať. Veľké ďakujem za typ. To by ma nenapadlo. Ešte raz ďakujem dcérka sa poteší až ho upečiem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (14.11.2008, 22:45) |
nie je za čo ďakovať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam K. (Mimka K) ID 63606 (12.11.2008, 14:09) |
Dakujem krasne Veronika za recept! podarilo sa uzasne,aj ked ja som do posypky dala aj orechy. jedine pri com som sa zlostila bolo ''stahovanie'' trdelnika z valceka. Prosila som ho pekne aj sa mu vyhrazala ale on nic a nic,tak som ho musela potiskat z toho valceka. Dik este raz |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (12.11.2008, 16:29) |
nemáš za čo a som rada,že sa podaril aj ja mám občas problém dostať ho z valčeka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Natalia Z. (SofinkaZ) ID 19250, mimibazar.sk/sofinkaz (11.11.2008, 19:53) |
Robila som ho je dakujem za recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (12.11.2008, 16:26) |
nemáš za čo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana R. (RiJana) ID 54, mimibazar.sk/RiJana (8.11.2008, 15:50) |
Vyzerá PERFEKTNE, trdelníky milujem- takže určite vyskúšam! Vdaka za recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (8.11.2008, 17:00) |
nie len vyzerá ale ja chutí perfektne potom napíš ako sa podaril držím palce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela H. (Češka) ID 23282 (5.11.2008, 10:26) |
Práve som chcela ísť vyskúšať, a napadlo ma, že mám valček bez rukovätí a tak som si chystala slinky naň  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (5.11.2008, 13:58) |
tak to je škoda skus vyskúšať či sa ja napriek tomu nedá nejako oprieť o plech  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kattka7 S. (blondínka) ID 18087, mimibazar.sk/blondinka (2.11.2008, 21:19) |
Veronika, mňam, mňam aj keď prvé dva pokusy boli také nepodarky všetky sa rýchlo zjedli zajtra robím zasa, hádam sa podaria Manžel - milovník trdelníkov -ďakuje za recept ja samozrejme tiež  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (2.11.2008, 22:10) |
ani mne sa prvý nepodaril treba v tom len získať prax a pojde to verím že tie ďalšie sa podaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia P. (lupali) ID 9166, mimibazar.sk/lupali (2.11.2008, 13:15) |
No, prave pozeram na ten moj valcek, rucky drevene, stred nerezovy, duty, je utlejsi ako klasicky dreveny, mozem aj takyto valcek strcit do rury? ale ked ten trdelnik vyzera tak bajecne, ze kludne nan obetujem aj valcek  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (2.11.2008, 14:54) |
buď to riskneš a obalíš iba rúčky alebo ho obalíš celý v takom pípade by sa mu nemalo nič stať daj vedieť ako to dopadlo som zvedavá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lucia P. (lupali) ID 9166, mimibazar.sk/lupali (2.11.2008, 20:01) |
Veronika, vykaslala som sa ja na obalovanie valceka , stred je z nerezu, tak som to riskla ..Tu je vysledok http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=376151 perfektne sa mi s cestickom pracovalo, ja som radsej robila z polovicnej davky, kedze som sa obavala, co za vytvor to stvorim No a kedze aj valcek vydrzal aj trdelnik bol fantasticky , tak som sa vrhla hned do robenia dalsieho cesta, moja mala zavislacka na ciciku revala, ale vsak raz moze nakojit aj manzel Ja mimibazar jednoducho milujem prave pre taketo skvele, sikovne, napadite zienky s paradnymi receptami ako si ty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (2.11.2008, 20:12) |
blahoželám som rada,že sa podaril aj že to vyšlo s tým valčekom u nás je už aj 5 ks málo keď raz začneš nevieš skončiť. A papá sa veľmi rýchlo keďže sme štyria a trdelníkov iba 5.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia K. (ikuska) ID 11338, mimibazar.sk/ikuska (30.10.2008, 18:22) |
Mňam tak toto určite neurobím, lebo ja na to nemám nervy ale vyzerá úžasne, hned by som si dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila B. (jamika) ID 45296, mimibazar.sk/jamika (28.10.2008, 19:41) |
dnes som ho robila, cesto som na valček ale musela pritlačiť prstami a trošku ten valček povalčekovať aby sa to nesklzlo, boli vynikajúce, vyšlo 5 kusov a teraz ostali už len dva, su naozaj skvelé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (28.10.2008, 21:06) |
som rada,že sa podaril a chutil  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (28.10.2008, 18:19) |
Sorka ale ja neviem čo to je? To sa s ničim neplni? Ako sa to je? Ved to musi byt velke ked sa to robi na rozvalke nie pytam sa lebo fakt neviem čo je to trdelnik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (28.10.2008, 19:13) |
Nie neplní sa.Je ochutený tou posýpkou takže už nie je potrebné plniť ho.Je sa to tak,že sa tredlník nakrája alebo jednoduchu odkrúca.Strašne rýchlo sa zje takže určite nie je veľký  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (rikinka) ID 16490 (28.10.2008, 17:39) |
Ani zďaleka sa mi nepodaril taký, aký je na fotke . Takže ostávam pri kúpených . Hneď prvý sa mi od valčeka trocha odlepil, čo by nevadilo. Ale piekla som ho takmer 30 min a aj tak bolo z vnútra cesto surové. Preto mi nešlo stiahnuť ani z valčeka. Tak na ďalšie trdelníky som už ani nešla, upiekla som buchty a na trdelník - škoda - si počkám až na vianočné trhy  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (28.10.2008, 19:09) |
Tak tomu naozaj nerozumiem Mám teplovzdušnu rúru a horúcim vzduchom sa mi to veľmi rýchlo upečie. Ja ho pečiem 15 minút a je akurát.0,5 cm cesto je tenká vrstva a nemože sa piecť pol hodinu. Keby som ho ja piekla tak dlho tak je čierny. Záleží to od toho kto má akú rúru a ako ju "pozná" a samozrejme treba aj trochu praxe.Keď som ho piekla prvýkrát natrela som valček olejom ale natiahol sa mi.Potom som už olej nedala a cesto som namotala pevnejšie.Trdelník je po upečený mäkký ale keď trochu vychladne tak sa bude dat stiahnuť z valčeka bez problémov.Je mi ľúto,že sa nepodaril  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (28.10.2008, 20:39) |
Ja som pochopila z tvojho postupu, že ked je už upečený, dáš dole a dávaš ďalšie cesto , preto som ho hned chcela dať dole z valčeka. Cesto som nemerala , no 1 cm určite nemalo. Určite som ja niekde chybu urobila , nevadí. Nabudúce keď sa odhodlám, tak sa možno podarí. Zjedol sa aj taký, a aj chutil dcére a mužovi, no musela som ho na valčeku rozrezať, pretože to cesto zvnútra bolo surové. Rúru si poznám - chýba mi prax...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Silvia K. (ikuska) ID 11338, mimibazar.sk/ikuska (upravené 13.11.2008, 22:53) |
prajem pevné nervy pri ďalšom pokuse ja sa neodhodlám ani na prvý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (28.10.2008, 21:04) |
prvýkrat to nie vždy vyjde držím palce,nabudúce sa určite podari.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea Š. (ajkagajka) ID 1976, mimibazar.sk/ajkagajka (28.10.2008, 19:04) |
nabudúce môžeš dať normálne na plech, posypať orechami aj taký je výborný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (28.10.2008, 20:33) |
tušim som tu videla receptuš... jedine že taký vyskúšam, tento origoš je na mňa asi veľa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (28.10.2008, 21:06) |
len treba získať prax a potom to už pojde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Emília B. (Milka9977) ID 38477 (28.10.2008, 7:53) |
Dobrý deň, chcem sa opýtať, aké má byť tehé to cesto. Včera som robila trdelník a po 2 minútach pečenia mi spadol z valčeka. chuťovo bol dobrý, ale ten tvar  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (28.10.2008, 12:01) |
Pri dodržaní množstva surovín by malo byť stredne tuhé cesto ako na buchty alebo šišky. Ja natáčam na tesno aby to nemalo vzduch od valčeka, prípadne ešte rukami pritlačiť k valčeku. Mne sa to odlepilo len prvykrá, keď som valček potrela olejom. Inokedy nie. Treba to dať piecť do horúcej rúry a po pár min. otočiť. Vtedy sa rovnomerne zasuší z každej strany a nenatiahne sa... Je mi ľúťo, ze sa to nepodarilo snáď na druhý krát bude OK.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (27.10.2008, 21:28) |
ja to iba kupujem ,ten SKALICKY  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (27.10.2008, 19:23) |
potom daj vedieť či sa podaril držím palce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela J. (gabi2) ID 19386 (27.10.2008, 18:47) |
Veronika, trdelník milujem, je to super nápad ... ale mám otázočku píšeš že z uvedenej dávky je 5 kúskov pečieš ich po jednom ?lebo ja mam len jeden valček, / možno Ty viac.../ alebo ich pečieš naraz viac, pytam sa preto, či sa tomu cestu čo čaká nič nestane, či zatiaľ neprekysne ten 4-5 bochník.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (27.10.2008, 19:21) |
pečiem ich po jednom,mám len jeden valček ale plánujem dokúpiť ešte jeden .Cestu sa nič nestane,pečie sa to rýchlo. Za tých pár min. počas pečenia si pripravím ďalšie cesto.Na vaľkanie používam fľašku,aby som ho mohla vyvaľkať. Po stiahnutí z valčeka rýchlo natočím druhý a tak dookola. Niekto dáva kysnuté cesto do chladničky . Pri väčšom množstve cesta možno by som to skúsila ale zatiaľ nepotrebujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Gabriela J. (gabi2) ID 19386 (28.10.2008, 8:08) |
dakujem za rady  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (rikinka) ID 16490 (27.10.2008, 11:50) |
ja sa opýtam, či alobal nie je potrebné aspon trošku prejsť olejom, kým na neho budeme motať cesto?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (27.10.2008, 18:29) |
Prvykrát som aj ja natrela alobal olejom no dopadlo to tak, že sa cesto natiahlo a skĺzlo z valčeka. Nedalo sa to otáčať a zlepilo sa. Na alobal sa to neprilepí. Ak náhodou tak po upečení možete stiahnuť trdelník aj s alobalom a opatrne odlepiť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (rikinka) ID 16490 (27.10.2008, 20:11) |
nooo , to je pravda, na to som nepomyslela, že sa môže cesto zošmyknúť.... jaaaj, chcem to zajtra doobeda urobiť, tak hádam to nepokazím a prekvapkám manžela... ten ich miluje !!!! Každopádne dám vedieť ako som dopadla.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (27.10.2008, 21:26) |
držím palce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lubka A. (pammy) ID 34468, mimibazar.sk/pammy (26.10.2008, 18:12) |
Super napad..urcite vyskusam, len ked konecne budeme mat novu ruru...stara nam dofungovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 102 (zobrazuje sa 81-100) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6 ďalšie >> |