Vynikajúci domáci TRDELNÍK :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 500 g polohrubej múky 80 g masla 2 vajcia 3 lyžice práškového cukru 250 ml mlieka 1 droždie štipka soli Posýpka: olej, škoricový cukor, vanilkový cukor, orechy, kokos, kakao

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások- do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždie. Kvások pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme vykysnúť cca 20-30 minút na teplom mieste.

2. Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrájame na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak,aby sa prekrývali. Ak máte drevený valček obaľte ho alobalom.

3. Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v posýpke. Ja som použila škoricový cukor. Môžete použiť orechy, kokos, vanilkový cukor, kakao,...

4. Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu- cesto sa nesmie dotýkať dna plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista. V plynovej rúre trdelník počas pečenia otáčame. V teplovzdušnej rúre nemusíme, upečie sa rovnomerne.

5. Po upečení opatrne stiahneme trdelník z valčeka ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť. Ak sa nám nepodarí trdelník stiahnuť dáme ho dolu aj s alobalom a ten potom veľmi ľahko odstránime.

Z uvedeného množstva vyšlo 5 trdelníkov. Dobrú chuť!

PS: valček to prežil bez ujmy aj po niekoľkých trdelníkoch :)

valček pred úpravou
do polovice upravený valček
upravený valček
trdelník pred pečením
výsledok