končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
Celkom: 10 (zobrazuje sa 1-10) |
POLIEVKY |
boršč jednoduchoPOTREBNÉ PRÍSADY väčší kus hovädzieho mäsa na polievku, cibuľa, mrkva, petržlen, celer, biela kapusta (stačí polovica menšej hlávky), paradajky (môžu byť aj pasírované paradajky), 2 menšie cvikle, bobkový list, nové korenie, soľ... na dochutenie do taniera: trochu kyslej smotany a kôpor POSTUP PRÍPRAVY Pripravíme veľký hrniec, nabereme do 2/3 vody a s bobkovým listom a novým korením dáme pomaly variť mäso (voda nemá úplne vrieť, má byť len tesne pod bodom varu) ... Po hodine (príp. aj neskôr), kým sa mäso pomaly varí, očistíme zeleninu a postupne ju prihadzujeme do širokej veľkej panvice na trochu oleja, kde ju s občasným premiešaním pomaly dusíme pod pokrievkou: najprv cibuľu s nakrájanou koreňovou zeleninou, potom pridáme najemno nasekanú kapustu. Nakoniec pridáme cviklu nakrájanú na malé kocky a paradajky, až teraz posolíme a spolu všetko podusíme. Keď je mäso hotové a zelenina podusená, nasleduje výmena - z hrnca vyberieme mäso aj bobkové listy, do vývaru preložíme všetku podusenú zeleninu, potom mäso nakrájame na kocky a vložíme naspäť do polievky. Ochutnáme, dosolíme, môžeme pridať aj trošku cukru (podľa chuti paradajok), prípadne aj pár kvapiek citónovej šťavy, a všetko krátko spolu povaríme. Úplne nakoniec pridám trochu mrazenej nasekanej vňaťky (najradšej kôpor). Ak máte kôpor čerstvý, je lepšie ho pridať až nakoniec do taniera do hotovej horúcej polievky. Podávame s kôpkou kyslej smotany na vrch polievky a s chlebom. Dobrú chuť! OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZLEPKOVÁ DIETA |
bezlepkový zemiakový chliebPOTREBNÉ PRÍSADY 400g bezl. múky Mix B, 150-180g uvarených pretlačených zemiakov (pribl. 3 zemiaky, môže byť aj menej), 3PL oleja (slnečnicový), 1 vajce, 250ml vody, soľ, na kvások: 1/3 kvasníc Fala, 2KL cukru, deci vlažnej vody POSTUP PRÍPRAVY Základ receptu je podľa Schäru - Oscarove recepty (potato bread) :-) - pripravím si kvások (rozmiešam vo väčšom hrnčeku nasucho kvasnice s cukrom kým sa neroztečú, potom dolejem deci vlažnej vody a nechám postáť pribl. 5minút) - vo veľkej mise zmiešam múku a soľ - uvarené vychladnuté zemiaky na tanieri dôkladne roztlačím vidličkou, v múke ich rozmiešam - urobím niečo ako "múkovo-zemiakovú mrveničku", prípadné hrudky vidličkou (alebo prstami) rozpučím, - do zemiakovo múčnej zmesi postupne vmiešam kvások, vajce, olej a za hrnček vody - vymiesim vláčne cesto - dosypávam podľa potreby - aby bolo cesto jemné, mäkké a kompaktné skoro tak aby sa dalo chytiť do ruky.. - cesto vložím do formy (vyloženej papierom alebo naolejovanej), vrch uhladím a zároveň naolejujem prstami, nechám vykysnúť (pribl. 35min). Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) KOMENTÁRE (1) posledné: 12.12.2013, 23:03 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZLEPKOVÁ DIETA |
bezlepkový chlebík na sladkoPOTREBNÉ PRÍSADY 360g bezlepkovej múky (Mix B), 1/2 hrnčeka cukru (100g) + 1vanilkový cukor, 1/4 KL soli, 1 väčšie vajce (alebo 2 malé), 1/4 Hery alebo veľkého masla (60-70g), hrnček vlažného mlieka (250ml), na kvások: trocha vlažného mlieka (1dcl), 1/3 kvasníc (Fala), 1KL cukru... podľa chuti môžete pridať do cesta: hrozienka, 1PL rumu, citrónová kôra, ... tip na vrch: mandlové lupienky a práškový cukor POSTUP PRÍPRAVY 1. z kvasníc, lyžičky cukru a deci mlieka si pripravíme kvások 2. v mise zmiešame múku, cukor, štipku soli, pridáme kvások, vlažné mlieko, mäkké maslo a vajce - a vymiesime cesto, podľa chuti môžeme do cesta primiešať hrozienka, citrónovú kôru, príp. 1PL rumu 3. preložíme do formy a necháme nakysnúť (30 min), zatiaľ nahrejeme pec 4. vrch natrieme žĺtkom, môžeme aj posypať mandľami a upečieme pri 180´C (pribl. hodinu) Dobrú chuť! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZMÄSITÉ JEDLÁ |
francúzske zemiakyPOTREBNÉ PRÍSADY 2kg zemiakov (pevnejšie, teda najlepšie typ A prípadne B, iba nové), 5 vajec (z toho 3 uvariť na tvrdo), 2 nožičky klobásy (záleží na chuti, ja dávam iba jednu asi tak 150g), soľ, č.korenie, trocha oleja, cca 1dl mlieka, 250ml smotana (sladká 33%).. POSTUP PRÍPRAVY 1. Očistiť zemiaky, nakrájať na kolieska (nie hrubé), zatiaľ uvariť 3 vajcia na tvrdo, klobásu očistiť a nakrájať na cca 0,5cm krúžky... 2. Rozotrieť trochu oleja (2PL) do väčšieho pekáča, rozložiť časť nakrájaných zemiakov, osoliť, okoreniť, na to vrstva nakrájaného uvareného vajíčka + klobása, daľšia vrstva (zemiaky, soľ, korenie, vajíčko, klobása), ... posledná vrstva už len zemiaky, opäť trošku poolejovať a nakoniec poprelievať mliekom (stačí tak 1dcl, netreba viac - chutili by ako varené a nie ako pečené). 3. Piecť prikryté na strednom plechu (pri 200-210´C) asi tak trištvrte hodinu (podľa veľkosti pekáča a zemiakov - keď už začnú správne voňať a na kraji pekáča práve začínajú chytať farbu). Po tomto čase poprelivame zemiaky sladkou smotanou v ktorej sme rozmiešali 2 surové vajcia a necháme ešte zapiecť (pribl. 20-25 min, dovtedy by mali chytiť správnu farbu už aj zvrchu). Dobrú chuť! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov) KOMENTÁRE (4) posledné: 24.5.2015, 9:48 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
KURACIE MÄSO A HYDINA |
výborná pomaly pečená kačicaPOTREBNÉ PRÍSADY Tento jednoduchý recept je z českého MMB od Andrei ID 37748 (http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14156 - mrknite tam aj na komentáre!) Stačia vám kačica, soľ, rasca a dôvera že recept naozaj funguje. POSTUP PRÍPRAVY Postup nájdete u Andrei ID 37748 na českom MMB, ja som skúsila s 2,5kg kačicou - piekla som ju v obyčajnej plynovej rúre v zakrytom veľkom sklenenom pekáči: 1. Kačicu večer pred pečením dôkladne umyjem, dobre osolím (ponatieram soľou) zvonka aj zvnútra, posypem rascou, vložím do suchého skleneného pekáča, zakryjem - nechám cez noc v chladničke.. 2. Druhý deň ráno už s kačicou vôbec nič nerobím - žiadne podlievanie ani pridávanie oleja!, iba vložím do pece tak ako bola v chladničke - zakryté - na sucho - a pečiem pomaličky pri nízkej teplote (120´C -150´C) 4hodiny bez otvárania! Žiadne podlievanie, žiadne otáčanie, najlepšie je zabudnúť na kačku a užiť si voľné dopoludnie niekde inde než v kuchyni. :-) ( v recepte sa uvádza že sa pečie pri 120´C - k pôvodnému receptu je kopec nadšených komentárov - 120´C u mňa nejde nastaviť, pretože mám plynový sporák, u mňa je najmenej okolo 150´C takže som piekla tak a kačica bola výborná...) 3. Po 4 hodinách pekáč vyberiem, konečne ho otvorim, ešte za horúca opatrne malou naberačkou zozbieram vypečenú masť do čistého kastrólika, trošku masti nechám aj v pekáči, poprelievam ňou kačicu a nechám odokryté ešte dopiecť kôrku do chrumkava (už "normálne", pri 200´C) - zlatohnedú farbu už kôrka bude mať, to len aby pekne chrumkala... Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov) KOMENTÁRE (24) posledné: 13.7.2019, 16:25 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZLEPKOVÁ DIETA |
jemná bezlepková bublaninaPOTREBNÉ PRÍSADY 220g MixC, 4 vajcia, 120g kryš.cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 bal. kypr. prášku (Dr.Oetker), 220ml acidka, 100ml oleja, štipka soli, ovocie POSTUP PRÍPRAVY 1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh, 2. Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom do peny (2-3min na stredných otáčkach), 3. Do žĺtkovej peny pridáme 1 hrnček acidka a 1dcl oleja, pomiešame, prisypeme múku s kypriacim práškom a na pomalých otáčkach rozmiešame.. 4. Pridáme sneh a jemne (ručne) ho do cesta vmiešame - vznikne napenené jemné krémové cesto. 5. Cesto vylejeme na papierom vystlaný plech, navrch naložíme ovocie a dáme upiecť (pomalšie, pri 180´C asi 40-45 minút). Hotovú bublaninu ešte za horúca posypeme vanilkovým cukrom. (Na plechu 33x23cm je bublanina vyše 4cm vysoká.) Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (1) posledné: 11.12.2013, 12:55 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZLEPKOVÁ DIETA |
bezlepková pizzaPOTREBNÉ PRÍSADY 7-8kopcovitých PL múky MixB (asi 250g múky), 1/4 kvasníc Fala, pohár vlažnej vody (2dcl), 1+2 PL olivového oleja, 1KL cukru, 1KL soli, na obloženie podľa chuti - pretlak, zelenina, oregano, cesnak, syr a pod... POSTUP PRÍPRAVY veľmi jednoducho - do časti vlažnej vody (1dcl) si pripravíme z cukru a kvasníc kvások, kým sa zapení nachystáme si vo väčšej mise múku a soľ (nedajte všetku múku naraz, ale asi 2-3PL múky si nechajte bokom na domiesenie), kvások prilejeme do múky, pridáme za lyžicu olivového oleja a zvyšnú vodu - jemne miešame - nakoniec rukami vymiesime vláčne mäkké cesto. Cesto rozvaľkáme - jemne ho pritom podsypávame múkou, okraje pevne zrolujeme aby šťava nevytekala, a necháme chvíľu nakysnúť (15-20min). Potom rozotrieme na cesto asi 2PL olivového oleja (dôkladne hlavne na okraje) a obložíme podľa chuti (napríklad: pretlak, tuniak, tymián, cibuľa a samozrejme strúhaný syr ). Vložíme do dobre vyhriatej rúry, pečieme najprv prudšie pri 220-230´C, po asi 5 minútach stiahneme na 180-185´C a dopečieme do zlatohneda (asi 25-30min). zopár tipov: - cesto nerobte veľmi tuhé - bolo by tuhé aj po upečení, potrebuje vlhkosť aby vedelo kúsok nakysnúť, - cesto nechajte kysnúť už rozvaľkané (na rozdiel od lepkového - bzl. cesto druhýkrát kysnúť nechce) Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov) KOMENTÁRE (3) posledné: 17.5.2014, 20:59 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
voňavá vianočná kapustnica (zázvorová)POTREBNÉ PRÍSADY 0,3kg (alebo viac) údené br. mäso, 0,3kg bravč. mäso (pliecko, príp. aj pekný prerastený bok a pod.), 0,5kg jemne krájanej kyslej kapusty, 2 nožičky klobásy, sušené hríby, 1KL ml. rasca, 0,5KL ml. zázvor, 2KL majorán, 1KL č. korenie, 0,5KL nové korenie, 2-3 bobkové listy, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, 1-2PL hl. múky POSTUP PRÍPRAVY Výnimočnú, sviatočnú vôňu dáva tejto kapustnici zázvor - vyskúšajte, je výborná. Deň vopred dáme na 2-3 hodiny pomaly variť vo veľkom hrnci mäso a sušené hríby. Potom hrniec s mäsom aj šťavou odložíme do chladu (na balkón) a pokračujeme na druhý deň. Na druhý deň mäso z vývaru vyberieme a pokrájame na malé kocky (studené sa lepšie krája), vložíme späť do hrnca a pokračujeme vo varení - pridáme kvasenú kapustu (prepláchnutú aby nebola príliš kyslá, niekedy stačí iba vyžmýkať) a pokrájanú klobásu. Keď sa už všetko znovu spolu varí, pridáme korenia: ml. rascu, zázvor (ak je mletý stačí pol kávovej lyžičky), majorán, č. korenie, nové korenie, bobkový list a prelisovaný cesnak. Solíme opatrne, lebo údené mäso býva niekedy už dosť slané. Kapustnicu necháme veľmi pomaly variť (aj vyše 3 hodiny), kým ona krásne vianočne vonia máme čas chystať všetko čo patrí na štedrovečerný stôl. Je výborná a aj dosť hustá, takže ju skoro ani netreba zahusťovať zásmažkou, stačí naozaj iba veľmi jemne (zásmažka: za hrsť múky trochu opražíme, potom necháme na panvici mierne ochladnúť, rozmiešame s 1dl studenej vody, a pomaly prilievame do vriacej kapustnice). Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
VIANOČNÉ CUKROVINKY |
krehké vianočné lineckéPOTREBNÉ PRÍSADY základné cesto na linecké je v pomere 3:2:1 (múka:tuk:cukor), takže 1 dávka je napríklad: 360g hl. múky, 240g tuku (HERA, PALMARIN alebo maslo), 120g cukru (100g prášk. cukor + 20g vanilkový cukor), 2 žĺtka, citrónová kôra POSTUP PRÍPRAVY trik na linecké: ak chcete jemnučké a krehké linecké koláčiky, stačí dodržať jednoduché pravidlo: kým nepôjdu do pece tuk v ceste musí byť stále studený! Najprv zmiešam všetky suché prísady, potom si STUDENÝ tuk nadrobím - napríklad ho nastrúham na hrubom strúhadle, alebo nakrájam nadrobno, poprehŕňam aby bol tuk rovnomerne v múke, pridám dve žĺtka a citrónovú kôru (z umytého bio-citróna) a po chvíľke pokračujem rukami - stláčam a "prehrabávam", snažím sa veľmi cesto nezohriať, celú dobu ma musí chladiť pod rukami (najprv zmes vyzerará úplne sypko, ale vydržte, po chvíľke to "zafunguje " ) Hneď ako sa cesto spojí, je najvyšší čas dať cesto opäť do chladničky.. tak ako je - aj s miskou...aby bolo stále studené... o chvíľu pokračujem a premiesim cesto - ale nie dlho, keď prestáva na ruke chladiť, potom šup s ním do chladničky - ak by sa tuk zohrial, mohol by sa vsiaknuť do múky, cesto by sa "sparilo" a koláčiky z neho by boli tvrdé... väčšinou stačí jedna takáto krátka "prestávka" kým úplne spracujem hladké cesto - a aspoň si počas nej stihnem priebežne upratať v kuchyni ,-) Keď je cesto hotové, nechám ho v chladničke odležať (prikryté fóliou) dve alebo kľudne aj niekoľko hodín. Z cesta si beriem iba po častiach, zvyšok je stále v chlade, vyvaľkám (na cca 4mm), vykrojím a upiečiem pri 180´C - treba striehnuť, koláčiky majú zostať svetlé. Pozor, za horúca sú veľmi krehké, nechajte ich krátko ochladnúť kým ich budete prekladať z plechu. Vydržte s ochutnávaním do druhého dňa, koláčiky sa potrebujú "vyvetrať". Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 94 návštěvníkov) KOMENTÁRE (11) posledné: 7.12.2016, 14:52 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BEZLEPKOVÁ DIETA |
bezlepkové medovníčkyPOTREBNÉ PRÍSADY podobný recept má Andrea M. (andy29) ID 44947, tento je z MixC, na 2 plechy: približne 250g múky (u nás Schaer Mix C), 2-3 lyžice cukru, 2 plné lyžice medu, 1/2 lyžičky sódy (alebo kypr.pr.), asi 40-50g masla (HERY), 2 vajcia - z nich si jedno žĺtko nechám bokom - na natieranie, korenie: perníková zmes alebo vlastná obľúbená kombinácia napr.: mletý badyán, štipka škorice, môže byť aj 1 rovná lyžička holandského kakaa...na ozdobu lúpané mandle alebo orechy... POSTUP PRÍPRAVY Zmiešať suché prísady (múka cukor, sóda, korenie), pridať med, vajcia (1 celé vajce + bielko), nakrájať plátky masla a vypracovať hladké cesto. Cesto zabaliť do fólie a odložiť do chladu (aspoň 2 hodiny). Potom zohriať pec, cesto vyvalkať (cca 5mm) - treba jemne podsypávať aby sa nelepilo na dosku, vykrojiť, natrieť žltkom, príp. ozdobiť orechami alebo mandľami a upiecť (200-190´C) - neodcházdať od pece, treba sledovať kedy budú akurát, "dozlatova". ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (4) posledné: 30.11.2014, 18:23 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 10 (zobrazuje sa 1-10) |