. .. .. .. .. .. .
. .

krehké vianočné linecké - RECEPT 55744

Janka T. (takaJanka) ID 29118
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 30.11.2007
Naposledy: 22.12.2022 12:52
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 69
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 10
NÁVODY 0

VIANOČNÉ CUKROVINKY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 94 návštěvníkov)


krehké vianočné linecké


[ recept č. 55744 zo dňa  ]


krehké vianočné linecké


POTREBNÉ PRÍSADY

základné cesto na linecké je v pomere 3:2:1 (múka:tuk:cukor), takže 1 dávka je napríklad: 360g hl. múky, 240g tuku (HERA, PALMARIN alebo maslo), 120g cukru (100g prášk. cukor + 20g vanilkový cukor), 2 žĺtka, citrónová kôra

POSTUP PRÍPRAVY

trik na linecké: ak chcete jemnučké a krehké linecké koláčiky, stačí dodržať jednoduché pravidlo: kým nepôjdu do pece tuk v ceste musí byť stále studený!

Najprv zmiešam všetky suché prísady, potom si STUDENÝ tuk nadrobím - napríklad ho nastrúham na hrubom strúhadle, alebo nakrájam nadrobno, poprehŕňam aby bol tuk rovnomerne v múke, pridám dve žĺtka a citrónovú kôru (z umytého bio-citróna) a po chvíľke pokračujem rukami - stláčam a "prehrabávam", snažím sa veľmi cesto nezohriať, celú dobu ma musí chladiť pod rukami (najprv zmes vyzerará úplne sypko, ale vydržte, po chvíľke to "zafunguje " )
Hneď ako sa cesto spojí, je najvyšší čas dať cesto opäť do chladničky.. tak ako je - aj s miskou...aby bolo stále studené... o chvíľu pokračujem a premiesim cesto - ale nie dlho, keď prestáva na ruke chladiť, potom šup s ním do chladničky - ak by sa tuk zohrial, mohol by sa vsiaknuť do múky, cesto by sa "sparilo" a koláčiky z neho by boli tvrdé... väčšinou stačí jedna takáto krátka "prestávka" kým úplne spracujem hladké cesto - a aspoň si počas nej stihnem priebežne upratať v kuchyni ,-)
Keď je cesto hotové, nechám ho v chladničke odležať (prikryté fóliou) dve alebo kľudne aj niekoľko hodín.

Z cesta si beriem iba po častiach, zvyšok je stále v chlade, vyvaľkám (na cca 4mm), vykrojím a upiečiem pri 180´C - treba striehnuť, koláčiky majú zostať svetlé. Pozor, za horúca sú veľmi krehké, nechajte ich krátko ochladnúť kým ich budete prekladať z plechu. Vydržte s ochutnávaním do druhého dňa, koláčiky sa potrebujú "vyvetrať".

Koláčiky na druhý deň zlepujem džemom (výraznejším - napr ríbezľovým, do džemu vmiešam trochu rumu aby sa lepšie natieral, alkohol neskôr vyprchá a džem znova zhustne, ale koláčky sú potom jemné, voňavé a "konzervované" :o))
A to najmilšie nakoniec - ozdobím, pofŕkam, pokvackám ponamáčam ich do čokolád a iných sypkých dobrôt aby aj oku lahodili :-) Hotové skladujem v papierovej krabici vystlanej backpapierom na balkóne (ak nie je veľmi tuhá zima), žiadny koláčik nestvrdne, zostanú jemné a krehké (najlepšie sú keď sa týždeň odležia).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


rôzne chute - z rovnakého receptu sa môžu robiť výborné krehké orechové rohlíčky (k múke pridám za plnú hrsť mletých orechov), orieškové, mandlové koláče a podobne ... len nezabudnite - na koláče ktoré chcete ešte za tepla obaliť v cukri si urobte cesto menej sladké aby toho cukru nebolo dohromady priveľa..


jemne farebné - cesto si môžete pozmeniť pridaním kakaa (nie veľa aby nebolo horké), alebo ak budete chcieť na spestrenie zaujímavejšie farby, tak si časť múky nahraďte pudingovým práškom s príchuťou/ farbou (farebnejšie sa však hodia skôr na jarné sviatky, na Vianoce odporúčam klasiku - vanilka+citrón, orechy, oriešky, mandle a pod.. )



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< bezlepkové medovníčky | krehké vianočné linecké | voňavá vianočná kapustnica (zázvorová) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Monika J. (M_o_n_i_k_a) ID 12392, mimibazar.sk/m-o-n-i-k-a (7.12.2016, 14:52)
Práve som ich dokončila - výborný recept ! Ja som ešte vrchné časti potrela bielkom a posypala sekanými orechami. (pernicek) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana M. (adri22) ID 267987 (26.3.2014, 21:57)
Chcem sa opytat,kedže ide V.Noc a bola tu zmienka o dofarbení cesta pudingom.toto ma zaujalo,len neviem,či cely puding.prašok alebo cca koľko?ďakujem...priznam sa,že linecke pečiem na vianoce,ale kupila som si vykrajovatko vajičko so zajačikom,no tak ho predsa musím vyskúšat :-)
ODPOVEDAŤ
Simona T. (ciniminis) ID 43286, mimibazar.sk/ciniminis (3.1.2014, 21:46)
(Y)
ODPOVEDAŤ
anka m. (ANKA M.) ID 132725 (3.1.2014, 20:00)
Super opis zíde sa najmä začiatočníčkam (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Monika H. (jakubko) ID 17181, mimibazar.sk/jakubko (3.1.2014, 15:10)
vyskusame (L)
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (27.12.2013, 9:02)
sú krásne krásne krásne (Y)
ODPOVEDAŤ
MAJA B. (barny) ID 2295 (27.12.2013, 8:19)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)super su (andel) (andel) (andel) (andel)
ODPOVEDAŤ
Marta R. (marta6297) ID 162997 (21.12.2013, 10:52)
Janka, vyborny komentar, velka vdaka, vyskusam a potom sa pochvalim ako mi to dopadlo ... |:o)
ODPOVEDAŤ
Judita K. (Judka) ID 3814, mimibazar.sk/judka (16.12.2013, 6:34)
(Y) Tak koláčiky upečené - môžem fakt doporučovať - s cestom sa veľmi dobre robilo a koláčiky sú pekné a chuťovo výborné (zajic) možno z nich zostane trošku aj na (banky)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (lenkulaa) ID 84661 (11.12.2013, 17:47)
krásne nazdobené (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Janka T. (takaJanka) ID 29118 (upravené 11.12.2013, 23:21)
ďakujem, :-) sama som pozerala že to tak vyšlo - napr. to vlnkaté šrafovanie vzniklo náhodou, už mi začínala tuhnúť čokoláda, musela som silnejšie tlačiť do vrecúška a roztriasli sa mi ruky :-) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu