. .. .. .. .. .. .
. .

krehké vianočné linecké - RECEPT 55744

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

VIANOČNÉ CUKROVINKY

ID 29118 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 94 návštěvníkov)


krehké vianočné linecké


[ recept č. 55744 zo dňa  ]


krehké vianočné linecké


POTREBNÉ PRÍSADY

základné cesto na linecké je v pomere 3:2:1 (múka:tuk:cukor), takže 1 dávka je napríklad: 360g hl. múky, 240g tuku (HERA, PALMARIN alebo maslo), 120g cukru (100g prášk. cukor + 20g vanilkový cukor), 2 žĺtka, citrónová kôra

POSTUP PRÍPRAVY

trik na linecké: ak chcete jemnučké a krehké linecké koláčiky, stačí dodržať jednoduché pravidlo: kým nepôjdu do pece tuk v ceste musí byť stále studený!

Najprv zmiešam všetky suché prísady, potom si STUDENÝ tuk nadrobím - napríklad ho nastrúham na hrubom strúhadle, alebo nakrájam nadrobno, poprehŕňam aby bol tuk rovnomerne v múke, pridám dve žĺtka a citrónovú kôru (z umytého bio-citróna) a po chvíľke pokračujem rukami - stláčam a "prehrabávam", snažím sa veľmi cesto nezohriať, celú dobu ma musí chladiť pod rukami (najprv zmes vyzerará úplne sypko, ale vydržte, po chvíľke to "zafunguje " )
Hneď ako sa cesto spojí, je najvyšší čas dať cesto opäť do chladničky.. tak ako je - aj s miskou...aby bolo stále studené... o chvíľu pokračujem a premiesim cesto - ale nie dlho, keď prestáva na ruke chladiť, potom šup s ním do chladničky - ak by sa tuk zohrial, mohol by sa vsiaknuť do múky, cesto by sa "sparilo" a koláčiky z neho by boli tvrdé... väčšinou stačí jedna takáto krátka "prestávka" kým úplne spracujem hladké cesto - a aspoň si počas nej stihnem priebežne upratať v kuchyni ,-)
Keď je cesto hotové, nechám ho v chladničke odležať (prikryté fóliou) dve alebo kľudne aj niekoľko hodín.

Z cesta si beriem iba po častiach, zvyšok je stále v chlade, vyvaľkám (na cca 4mm), vykrojím a upiečiem pri 180´C - treba striehnuť, koláčiky majú zostať svetlé. Pozor, za horúca sú veľmi krehké, nechajte ich krátko ochladnúť kým ich budete prekladať z plechu. Vydržte s ochutnávaním do druhého dňa, koláčiky sa potrebujú "vyvetrať".

Koláčiky na druhý deň zlepujem džemom (výraznejším - napr ríbezľovým, do džemu vmiešam trochu rumu aby sa lepšie natieral, alkohol neskôr vyprchá a džem znova zhustne, ale koláčky sú potom jemné, voňavé a "konzervované" :o))
A to najmilšie nakoniec - ozdobím, pofŕkam, pokvackám ponamáčam ich do čokolád a iných sypkých dobrôt aby aj oku lahodili :-) Hotové skladujem v papierovej krabici vystlanej backpapierom na balkóne (ak nie je veľmi tuhá zima), žiadny koláčik nestvrdne, zostanú jemné a krehké (najlepšie sú keď sa týždeň odležia).


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

rôzne chute - z rovnakého receptu sa môžu robiť výborné krehké orechové rohlíčky (k múke pridám za plnú hrsť mletých orechov), orieškové, mandlové koláče a podobne ... len nezabudnite - na koláče ktoré chcete ešte za tepla obaliť v cukri si urobte cesto menej sladké aby toho cukru nebolo dohromady priveľa..
jemne farebné - cesto si môžete pozmeniť pridaním kakaa (nie veľa aby nebolo horké), alebo ak budete chcieť na spestrenie zaujímavejšie farby, tak si časť múky nahraďte pudingovým práškom s príchuťou/ farbou (farebnejšie sa však hodia skôr na jarné sviatky, na Vianoce odporúčam klasiku - vanilka+citrón, orechy, oriešky, mandle a pod.. )


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< bezlepkové medovníčky | krehké vianočné linecké | OPITÉ KOKOSOVÉ GUĽKY >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Monika J. (M_o_n_i_k_a) ID 12392, mimibazar.sk/m-o-n-i-k-a (7.12.2016, 14:52)
Práve som ich dokončila - výborný recept ! Ja som ešte vrchné časti potrela bielkom a posypala sekanými orechami. (pernicek) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adriana M. (adri22) ID 267987 (26.3.2014, 21:57)
Chcem sa opytat,kedže ide V.Noc a bola tu zmienka o dofarbení cesta pudingom.toto ma zaujalo,len neviem,či cely puding.prašok alebo cca koľko?ďakujem...priznam sa,že linecke pečiem na vianoce,ale kupila som si vykrajovatko vajičko so zajačikom,no tak ho predsa musím vyskúšat :-)
ODPOVEDAŤ
Simona T. (ciniminis) ID 43286, mimibazar.sk/ciniminis (3.1.2014, 21:46)
(Y)
ODPOVEDAŤ
anka m. (ANKA M.) ID 132725 (3.1.2014, 20:00)
Super opis zíde sa najmä začiatočníčkam (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Monika H. (jakubko) ID 17181, mimibazar.sk/jakubko (3.1.2014, 15:10)
vyskusame (L)
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (27.12.2013, 9:02)
sú krásne krásne krásne (Y)
ODPOVEDAŤ
MAJA B. (barny) ID 2295 (27.12.2013, 8:19)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)super su (andel) (andel) (andel) (andel)
ODPOVEDAŤ
Marta R. (marta6297) ID 162997 (21.12.2013, 10:52)
Janka, vyborny komentar, velka vdaka, vyskusam a potom sa pochvalim ako mi to dopadlo ... |:o)
ODPOVEDAŤ
Judita K. (Judka) ID 3814, mimibazar.sk/judka (16.12.2013, 6:34)
(Y) Tak koláčiky upečené - môžem fakt doporučovať - s cestom sa veľmi dobre robilo a koláčiky sú pekné a chuťovo výborné (zajic) možno z nich zostane trošku aj na (banky)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (lenkulaa) ID 84661 (11.12.2013, 17:47)
krásne nazdobené (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Janka T. (takaJanka) ID 29118 (upravené 11.12.2013, 23:21)
ďakujem, :-) sama som pozerala že to tak vyšlo - napr. to vlnkaté šrafovanie vzniklo náhodou, už mi začínala tuhnúť čokoláda, musela som silnejšie tlačiť do vrecúška a roztriasli sa mi ruky :-) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu