Evka A. (evka.a) ID 35030 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 1066 návštěvníkov)
Výýborná kakaová marlenka
[ recept č. 4463 zo dňa 16.3.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 100 g masla, 3 PL medu, 300 g kryštálového cukru, 1 KL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky a asi 3 PL kakaa. Krém: 250 g masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 2 smotanovo-vanilkové pudingy, 6 dcl mlieka a 4 PL cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je konkrétne recept na kakaovú marlenku, ale dá sa ľahko zmeniť na karamelovú - do cesta nepridáte kakao a do krému dáte namiesto smotanovo-vanilkových pudingov karamelové,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode |
|
Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med.... |
|
... a cukor. |
|
Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny.. |
|
... s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca |
|
Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. |
|
Takáto hnedá pena. |
|
Potom primiešame múku zmešanú s kakaom. |
|
ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka. |
|
Cesto NEnecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo) |
|
rozdelíme ho na 6 rovnakých častí. |
|
Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka. |
|
Predtým, ako cesto dáme piecť, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty. |
|
Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť. |
|
Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo.... |
|
... a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko. |
|
Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov... |
|
... ktoré potom preosejeme cez vyváračku. |
|
No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom. |
|
Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí. |
|
Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:) |
|
posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku. |
|
Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa. Netreba ju dávať do chladničky, kým nezmäkne. |
|
Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 61-80) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,13 ďalšie >> |
Martina M. (mucher) ID 10339 (29.10.2011, 11:56) |
Poprosím o radu, dievčatá..múka hladká špeciál 00 ? |
ODPOVEDAŤ |
Katarina K. (KatkaSD) ID 194123 (23.10.2011, 6:39) |
Evka aky ma objem to kondenzovane mlieko? tu za velkou mlakou maju ine velkosti konzerv tak aby som to nepresvihla. dakujem! |
ODPOVEDAŤ |
Jana K. (jaanka3) ID 52358 (5.10.2011, 19:51) |
uz ju tlacim. mnaaaaaaaaaaaam superna je!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (5.10.2011, 21:05) |
pošli kúsok, ja som v práci dobrú chuť k nemu!!! |
ODPOVEDAŤ |
| | Jana K. (jaanka3) ID 52358 (6.10.2011, 11:15) |
dakujem!!! neboj ked budes mat volno urobis si |
ODPOVEDAŤ |
Jana K. (jaanka3) ID 52358 (5.10.2011, 18:38) |
dnes som skusala aj ja. za 2 apol hodky sa podaril, ale este neviem ako chuti, kedze je v chladnicke a ,,dochadza" ale uz by som aj zakrojila, ale je to len hodka co som ju robila.... |
ODPOVEDAŤ |
| Ivka M. (3nity) ID 94036 (2.10.2011, 9:12) |
Robila som ju druhy krat podla toho receptu.Prvy krat super hned bola makkucka na dalsi den a ,ked som ju piekla na dalsi krat tak aj po dvoch dnoch je dost tvrda nechapem kde som urobila chybu. |
ODPOVEDAŤ |
| | Natália Z. (Natalia1987) ID 177714 (12.10.2011, 16:49) |
mne sa raz stalo ze som zabudla pridat vajicka tak bol troska tvrdsi ale to moze byt aj mukou ked je to hladka Special tak cesto sa ani vygulat nedalo tak si skus dat nabuduce na toto pozor |
ODPOVEDAŤ |
| Maja c. (macis) ID 63536 (28.9.2011, 17:03) |
najuzasnejsi zakusok, suprovy recept robila som ju cez 50x tajze jedna pomocka pre tych komu sa tazsie valkaju cesta, tak pred valkanim dajte kazdy bochnicek na par sekund do mikrovlnky, cesto zmakne a valka sa jedna basen prip.ho dovalkajte na horucom plechu |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana M. (zuzulik47) ID 48656 (25.7.2011, 19:47) |
Robila som už veľakrát podľa tohto úžasného receptu a vždy sa podarila a hneď sa po nej len tak zaprášilo |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (16.5.2011, 10:43) |
ja sa prave ho chystam urobit koncom tyždna , lebo vyzera moc dobre, a treba ho skusit pred našim prvym svätym prijimanim |
ODPOVEDAŤ |
| Mária B. (maja22) ID 14687 (23.4.2011, 9:55) |
tento recept nemá chybu, robila som ju teraz 2x, no nevieme sa jej dojesť Vynikajúca U mňa ten najfantastickejší koláč |
ODPOVEDAŤ |
| Martina J. (macka449) ID 39933 (21.4.2011, 13:10) |
Ahojte kočky, vie mi niektorá poradiť prečo sa mi pri pečení nezdvihli pláty??? Keď som marlenku piekla v marci, tak tie pláty boli také pekné, nadýchané a včera som si pláty piekla zase a vôbec sa mi pláty nezdvihli. sú také nízke, takže aj celý koláčik bude asi taký nízky. Nemáte niektorá skúsenosť aby som sa tomu nabudúce mohla vyvarovať???? |
ODPOVEDAŤ |
| Soňa B. (spanka) ID 194318 (3.5.2011, 21:03) |
Ja by som si dala pozor na múku, z lidla múku na pečenie nekupujem najradšej mám Penam značku keď je v akcii nakúpim do zásoby aj kysnuté cestá sú z nej kyprejšie, ale každá dobrá kuchárka možno má svoju vyskúšanú značku múky |
ODPOVEDAŤ |
| | | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (30.5.2011, 13:15) |
áno, aj ja preferujem penam. s múkou z lídla nemám dobré skúsenosti. ale stalo sa mi, že minulý týžden som piekla naraz dve marlenky, najskor jedno cesto, hned nato druhé, a to druhé som mala pekne nadýchané, prvé nie. tie isté suroviny, taký istý postup, čas odležania... Jediný rozdiel, na ktorý som si spomenula, bola dlžka varenia tých prvých surovin: maslo, cukor, med + soda s octom. v prvom pripade som to zložila z plamena ešte len takej krémovej farby, druhýkrát som to nechala dlhšie, do zlata. aj kvalita cesta bola potom iná. tak možno... |
ODPOVEDAŤ |
Viera M. (vierulka) ID 74182 (19.4.2011, 19:53) |
túto robím aj ja,a tvrdím,že marlenka je kráľovná koláčov |
ODPOVEDAŤ |
Jana J. (jankapok) ID 169123 (17.4.2011, 21:58) |
Ďakujem za fantastický recept A nebola to ani taká fuška , za dve hodiny bol koláč v chladničke! Určite ho ešte urobím, veľmi nám chutilo!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Luba T. (Arial) ID 142425 (24.8.2011, 9:23) |
Za 2 hodiny? |
ODPOVEDAŤ |
| Ivka P. (iiwii) ID 159238 (5.4.2011, 21:55) |
Fú, no tak toto bol zatiaľ najťažší koláčik aký som kedy robila.... 4 hodiny hovoria za svoje (a neboli to leháro 4 hodiny, ale poctivé 4 hodiny v kuchyni), no ale výsledok stojí za to. Fakt je taká ako tá "naozajstná" z obchodu. Ďakujem za recept. Určite ju jedného pekného dňa spravím znovu A ešte foto: http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=790717 |
ODPOVEDAŤ |
| Evka A. (evka.a) ID 35030 (28.3.2011, 17:46) |
Dievčatá, veľmi sa teším toľkým kladným ohlasom na marlenku, nestíham ich ani všetky čítať Ospravedlňujem sa, ak som niekomu neodpísala tu v komentároch na nejaký problém, radšej mi napíšte odkaz, ten si skôr prečítam A chcela by som vás upozorniť na zmenu v recepte - s cestom sa pracuje ľahšie, ak pred vaľkaním neoddychuje, ale pracuje sa s ním hneď po vymiesení. Prajem vám všetkým ešte veľa úspešne zvládnutých marleniek |
ODPOVEDAŤ |
| | Natália Z. (Natalia1987) ID 177714 (14.5.2011, 16:30) |
Dakujem za recept robila som ho druhy krat a dnes uz na nas caka kolacik je uuuzastny nevieme sa ho dojest vsetkym hrozne chuti poradila mi ho kolegina ze je strasne skvely! a mala pravdu!!!! |
ODPOVEDAŤ |
| Gabriela T. (nogate) ID 22107 (26.3.2011, 22:24) |
fantastický recept, na oslave zožal neuveriteľný úspech veľmi ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
| martina a. (fatinka) ID 97732 (13.3.2011, 21:12) |
uplne perfektne sa vydarila,do kremu som supla mlete orechy aj na posypanie,to som zmiesala s rozdrobenymi zvyskami cesta a bolo to superske.moj povedal ze to bola najlesia marlenka na svete |
ODPOVEDAŤ |
Ľubica K. (maskulacik) ID 192581 (11.3.2011, 13:15) |
už som skôr počula o marlenke ,ž e je to výborný zákusok a podľa toho čo tu vidím vyzerá bombovo . Určite to vyskúšam na Veľku noc |
ODPOVEDAŤ |
| martina a. (fatinka) ID 97732 (10.3.2011, 18:21) |
jaaaaaaaaaaj tak sa tesim mala som strach z toho cesta,upne supersky sa ss nim pracovalo,nenechala som to odstat a pekne teple sa to valkalo uplne lahucky este krem,no to potom neskor,hlavne uz mam,mam to robit na sobotu a neviem sa rozhodnut,ci dat plnku uz dnes alebo az zajtra poradte dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Martina J. (macka449) ID 39933 (8.3.2011, 12:19) |
Ahojte kočky, ja sa len chcem opýtať, koľko asi trvá príprava cesta aj s pečením jednotlivých plátov. Neviem ako sa mám zariadiť, či to stihnem kým mi bude poobede buvinkať. Aspoň orientačne. Martina |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina J. (macka449) ID 39933 (9.3.2011, 21:54) |
No, takže dnes som piekla tie pláty, bála som sa, koľko času mi to zaberie, ale išlo to dosť rýchlo. Zarobila som si cesto, ale nenechala som ho toľko oddychovať, (keďže v komentároch bolo písané, že sa s ním dá aj hneď pracovať a ide to ešte lepšie). Takže nejaká hodina a pol a boli aj pláty upečené. a to pri mne ešte pobehovali moji dvaja . Vďaka za super receptík |
ODPOVEDAŤ |
Zuzana P. (zuzka75) ID 165692 (28.2.2011, 20:43) |
v sobotu som piekla túto SUPER marlenku...je naozaj vynikajúca...odporúčam vyskúšať... |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 248 (zobrazuje sa 61-80) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,13 ďalšie >> |