Iveta S. (yvett) ID 11052 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 118 návštěvníkov)
Nakladaná kyslá kapusta do pohárov-nepotrebujete žiaden súdok
[ recept č. 22943 zo dňa 31.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na naloženie tejto kapusty nepotrebujete žiaden súdok, len zaváraninové poháre. Keď som tento receptík objavila na internete, hneď som si povedala, že isto vyskúšam. Čo potrebujeme: kapustu ja som mala 5 kg pokrájanej, soľ, na 1 kg kapusty ide 2 Dkg soli, kmín podľa chuti, nové korenie, bobkový list a zaváraninové poháre.
POSTUP PRÍPRAVY
Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak, aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme viečkami Omnia - takto vyzerajú http://www.kinekus.sk/img/produkty/30231684.jpg a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla. Ja som ten podnos nechala na kuchynskej linke. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice. Takto môžeme naložiť bielu aj červenú kapustu. Kapusta si udrží svoju krásnu farbu. Mne z tých 5 kg vyšlo asi 10 pohárov - prvé sme načali pred vianocami a dnes sme dojedli posledný. Bola z nej aj vianočná kapustnica. Môj starší syn sa jej nevie dojesť, pokiaľ bola, tak to bola pre neho najlepšia príloha k mäsu.
Tento receptík som objavila niekde na internete, neviem kto bol pôvodcom tohto receptu, ale dala by som mu metál.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Takto sa môžu vyduť vŕšky. |
|
Takto si pekne kvasí na linke |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 89 (zobrazuje sa 61-80) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5 ďalšie >> |
Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (3.8.2010, 21:01) |
prave som narazila na tento receptik a my robime kapustnicu behom celeho roka. Hlavne v chripkovom obdobi. Takze si kapusticku rada pripravim uz teraz, aj ked je este len leto. Len sa chcem opytat, ze ked ju natlacim do poharov a necham tie 3 cm volne, treba to zaliat povrch tou pustenou stavou??????? Je to tak spravne? Dobre som to pochopila? |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.8.2010, 20:10) |
Zuzanka áno máš pravdu, ale ako sa tá kapusta tlačí, tak šťava sama vystupuje hore, ak je jej málo tak doleješ, ak ju budeš robiť, daj vedieť ako si bola spokojná |
ODPOVEDAŤ |
| | Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (5.8.2010, 12:18) |
uz som to robila vcera poobede, tak ma nezastihla tvoja odpoved. Urobila som to tak, aby tej stavy bolo tak, ze kapusta uplne zaliata a malinko nad nu. Ale nie az po vrch flasky. Je to tak spravne? |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Iveta S. (yvett) ID 11052 (5.8.2010, 16:48) |
áno, urobila si to správne |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (5.8.2010, 21:36) |
asi ano, lebo uz sa mi normalne trosku zacinaju vyduvat aj viecka a voda vo flaskach pekne stupa. A to je len nejakych 27 hodin, co je to nalozene. Asi je to urychlene aj tym, ze je leto a teda stale v kuchyni dost teplo. |
ODPOVEDAŤ |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (27.3.2010, 20:16) |
no tak toto musím aj ja vyskúšať |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.3.2010, 14:17) |
|
ODPOVEDAŤ |
| Želka G. (dzaja26) ID 80145 (27.3.2010, 14:56) |
Ahoj Ivetka dnes som prvýkrát použila túto fantastickú kapustičku na halušky. Je výborná budem si ju pravidelne robiť, vyskúšam aj tú červenú. Ďakujem za receptoš |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (27.3.2010, 19:46) |
Želka tak to ma ozaj veľmi teší, že si spokojná |
ODPOVEDAŤ |
| Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (22.3.2010, 20:00) |
zajtra idem kupit kapustu,dam tu do kuchyne k pecku vykvasi sa,dufam,joooj jak by som si dala domacu kvasenu,tej kupcej mam uz dost hura idem na velu noc domov tak dufam,ze sa pri babci estenieco najde.) a kym sa vratim vykvasi moja |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (23.3.2010, 20:18) |
Marianka uvidíš, že neobanuješ, syn mi stále uši píli, aby som ju urobila znovu |
ODPOVEDAŤ |
| | | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (24.3.2010, 16:23) |
Myslis,ze este sa da aj teraz??? Ja by keby sa dalo |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Iveta S. (yvett) ID 11052 (24.3.2010, 20:10) |
ja si myslím, že sa môže vždy pokiaľ je kapusta - Irmuška prednedávnom nakladala a už ju aj konzumujú |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (24.3.2010, 21:44) |
dik tak skusim pa |
ODPOVEDAŤ |
| marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (22.3.2010, 19:56) |
napad, idem si to uložit, |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (23.3.2010, 20:18) |
nápad nie je môj, ale je ozaj výborný |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.3.2010, 11:50) |
Ahoj Ivetka, ja som z nej už použila, akurát sa ťa chcem pre istotu opýtať, či ju netreba po vykvasení nechať nejaký čas odstáť? |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (22.3.2010, 19:50) |
Ahoj Irenka, ja som ju nechala len vykvasiť a po vykvasení som ihneď začala používať a chutí vám? |
ODPOVEDAŤ |
| | Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.3.2010, 20:17) |
no jasné, je super budem ju robievať pravidelne |
ODPOVEDAŤ |
| Estera Š. (esti7) ID 16522 (13.3.2010, 14:40) |
WAW Ivka, tak toto vyskúšam tento rok , lebo ja niekedy zabudnem na kapustu v súdku , a potom bojujem s kadejakou pliagou okrem kapusty . |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.3.2010, 14:55) |
Esterka, keď vyskúšaš, určite neobanuješ |
ODPOVEDAŤ |
| Želka G. (dzaja26) ID 80145 (2.3.2010, 15:06) |
Práve si ju idem naložiť do pohárov to dvojtýždňové čakanie bude nekonečné ale už sa teším na kapustičku vďaka za recept Yvett |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (3.3.2010, 7:48) |
tak daj potom vedieť ako ti chutila, môj starší syn ma s ňou neustále otravuje, chcem vyskúšať z červenej kapusty |
ODPOVEDAŤ |
Monika S. (monika1516) ID 58666 (24.2.2010, 17:34) |
Ahoj Mamicky, V kanade nemame take viecka : http://www.kinekus.sk/img/produkty/30231684.jpg Mozem to robit v Takom co sa toci ??????? V inych ????? |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (24.2.2010, 19:51) |
Monika, keď si prečítaš komentáre, tak zistíš, že Irmuška to už za nás zistila, dá sa to robiť aj s takými vrchnákmi |
ODPOVEDAŤ |
| | Monika S. (monika1516) ID 58666 (24.2.2010, 22:51) |
No hej, skusit skusila, len este nedala koment ze ci sa podarili |
ODPOVEDAŤ |
| Mária M. (likavka) ID 53375 (4.2.2010, 17:25) |
Asi ju skusim tiež |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (4.2.2010, 12:39) |
tak sa pripravujem cez víkend nakladať kapustu a uvedomila som si, že ja ani nemám poháre bez závitu, len také šraubovacie. asi teda budem 'testovací jazdec' a potom dám info, či to ide aj s tými. tak držte palce, nech mi vrchnáky nelietajú po byte, keď to začne kvasiť. |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.2.2010, 20:06) |
Irenka budem držať všetky palce čo mám, potom daj info ako test dopadol |
ODPOVEDAŤ |
| | Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.2.2010, 19:16) |
Ahoj Ivetka, poháre sú v pohode, aj viečka so závitom to zvládli, nič mi ani nevytieklo. Len sa ťa chcem opýtať, či sa tie viečka musia vyrovnať naraz, keď som to naraz naložila. Po dvoch týždňoch mám totiž časť rovnú a časť je ešte vydutá. Tak som tie prvé dala do zimy a tie druhé ešte počkám. Dúfam, že ich nemôžem prekvasiť. Či hej? A je výborná, na budúcu jeseň si pripravím celú policu. |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Iveta S. (yvett) ID 11052 (23.2.2010, 15:31) |
Irenka ja som mala tiež to isté čo ty, niektoré sa "odduli" skorej, niektoré neskôr. Podľa mňa sa prekvasiť nič nemôže, dokonca jeden pohár ostal troška "nadutý" a na chuti nič neubralo. Som rada, že test s tými vrchnákmi dopadol dobre, aspoň všetky vieme, že to funguje aj tak - vrelá vďaka |
ODPOVEDAŤ |
| | alena t. (ajat) ID 26909 (4.2.2010, 17:07) |
Irenka, pokusný králik som už ja Tiež som sa dala nahovoriť na tento super recept, kapustičku ľúbime ....No a tiež som mala len šrobovacie vrchnáky, tak teraz čakám a čumím na kapustu, ktorá oddychuje pri radiatore Zatiaľ sa nič nedeje (4.deň), neviem,či je to v poriadku.....Uvidíme |
ODPOVEDAŤ |
| | | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.2.2010, 20:05) |
Alenka aj ja som zvedavá ako to s tými vrchnákmi dopadne, ale pevne verím, že dobre. Mne sa tiež zdalo, že sa nič nedeje, len sa mi povydúvali vŕšky, ale tiež nie všetky rovnako a už som aj čítala, že sa niekedy ani nevydujú. Držím palce, aby si bola tak spokojná, ako sme boli my |
ODPOVEDAŤ |
| | | Irena W. (irmuska) ID 105511 (6.2.2010, 15:13) |
Ivetka, večer som naložila a teraz ju len spokojne okukujem mám 8 veľkých a jeden menší pohár, všetky so závitom. tak uvidíme či bude alebo . ale myslím, že všetko bude ok. keď budeme robiť koštovku dám vedieť, zatiaľ ahoj |
ODPOVEDAŤ |
Helena K. (helka333) ID 78665 (2.2.2010, 19:24) |
Ivetka, navečer som ti poslala mail, skôr sa mi nedalo dostať sa k počítaču. Takže ešte raz - moja svokra používala iba obyčajné viečka, dobre ich hlavicou zatvorila, aby tam nemal prístup vzduch. Ja to robím tak isto už dlhé roky, zatiaľ som veľmi spokojná. Ale si myslím, že asi by to šlo i s omnia viečkami. Treba vyskúšať. Keď budem nabudúce robiť, tak určite aspoň 1 pohár tak urobím. Poháre s kapustou mávam v kuchyni na plechu pri radiátore, 10-14 dní, po vykvasení a stiahnutí viečka preložím do špajze. |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.2.2010, 20:15) |
Helenka ďakujem za odpoveď |
ODPOVEDAŤ |
| Slavka H. (Archaa) ID 84161 (1.2.2010, 20:15) |
Ivi este sa chcem opytat,ci musia byt bezpodmienecne tie viecka Omnia?tie srubovacie nemozu byt? |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:34) |
Poslala som dotaz Helenke, ktorá písala, že takto nakladá kapustu už 20 rokov či nám nevie poradiť s tými vŕškami |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:18) |
Slávka poviem úprimne, že neviem, bolo písané viečka Omnia, tak som radšej použila tie: http://www.kinekus.sk/img/produkty/30231684.jpg |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 19:01) |
Ivetka, to je perfektné Ďakujem, že si sa s nami podelila o tento skvelý nápad |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:19) |
Aďka som rada, že sa receptík páči |
ODPOVEDAŤ |
Helena K. (helka333) ID 78665 (1.2.2010, 12:40) |
Ivetka, ja ho poznám už veľa rokov, robila to tak moja svokra zo Záhoria. Určite to robím asi 20 rokov. Som spokojná, lebo mi stačí otvoriť pohár a nemusím sledovať, či je v súdku okolo vrchnáka voda. Táto kapusta vydrží aj viac ako rok /ak ju dovtedy nezjete/. |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:15) |
Helenka vďaka za komentár, aspoň teraz vieme, koľko takto naložená kapusta vydrží a zdravím ďalšiu "skoro" Záhoráčku |
ODPOVEDAŤ |
| | | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:20) |
Helenka nevieš nám povedať či môžu byť aj šroubovacie vŕšky? |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (1.2.2010, 12:25) |
tak toto čím skôr spravím, super nápad, už sa na to teším, si šikovnica, že si nám ho objavila a ešte aj otestovala |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:14) |
Irenka ďakujem , určite neobanuješ - ja sama som bola veľmi milo prekvapená z výšledku |
ODPOVEDAŤ |
| Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (1.2.2010, 10:40) |
Aké sú to viečka Omnia? nejaké špeciálne? |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:12) |
Ivanka viečka Omnia sú klasické zaváracie vŕšky s červenou gumou - http://www.kinekus.sk/img/produkty/30231684.jpg |
ODPOVEDAŤ |
| Helena B. (hela2) ID 37749 (1.2.2010, 10:33) |
Hoci v obchode dostať kvasenú kapustu domáca je len domáca. Človek vie čo do nej dá a aj tá chuť je oveľa lepšia. Takže tento receptík určite vyskúšam |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:10) |
Helenka myslím si, že budete spokojná a máte pravdu, že domáce je len domáce |
ODPOVEDAŤ |
Lenka D. (ViktoriaD.) ID 30746 (1.2.2010, 10:05) |
Ivka, super recept, chcela by som vyskusat. Len jedna otazka - tie viecka ste aj pritlacali (ako pri zavarani), ci len zavriet pohar? Dakujem a prajem pekny den. |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:09) |
Lenka viečka treba zavrieť zaváracou hlavou |
ODPOVEDAŤ |
| | Lenka D. (ViktoriaD.) ID 30746 (2.2.2010, 7:32) |
dakujem |
ODPOVEDAŤ |
| Adriana S. (adrika280) ID 34442 (31.1.2010, 23:43) |
Ivka uz je pridany v oblubenych. Uz len pristupit k jeho realizacii Vdaka za receptik |
ODPOVEDAŤ |
| | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 7:59) |
|
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 89 (zobrazuje sa 61-80) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5 ďalšie >> |