Lucia K. (Lucia8504) ID 98072 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Paneláková kvasená kapusta
[ recept č. 34001 zo dňa 8.11.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
narezaná kapusta - soľ - rasca - čierne korenie - nové korenie - bobkový list - jablká - cibuľa - čerstvá cvikľa
POSTUP PRÍPRAVY
Dobrý deň, rada by som sa podelila o recept, ktorý mamina kedysi našla v časopise a už 10 rokov kapustu nerobíme inak, pretože predsa len v paneláku je tento spôsob prípravy oveľa praktickejší a chuťovo je kapusta porovnateľná (možno aj lepšia :-)) Zdravú, očistenú kapustu pokrájame na jemné rezančeky a nasolíme - na 1 kg kapusty 15-20 g soli. Necháme postáť kým kapusta nepusí šťavu. Na dno zaváraninového pohára nasypeme trocha rasce, nového a čierneho korenia a plátok cvikle, na bok pohára dáme bobkový list, kúsok jablka a cibule. Naplníme pripravenou odstátou kapustou aj so šťavou a horúcim viečkom uzavrieme. Poháre uložíme na teplé miesto a tam necháme 4 týždne kvasiť. Potom poháre preložíme na chladné miesto. Nie každá kapusta pustí po nasolení dostatočné množstvo "šťavy", v takom prípade môžeme pred uzatvorením pohára doliať vodu. Kapustu do pohára len jemne pritlačíme (nie ako do suda). Doporučujem poháre s viečkom na závit. Ak pred konzumáciou zistíme, že je málo vykvasenej vody v pohári, tak pohár otvoríme, dolejeme vody po vrch a necháme ešte 2 - 3 dní "dokvasiť" Pár krát sa mi stalo, že kapusta počas kvasenia vykypela - boli zle dotiahnuté viečka, takže treba dotiahnuť - ale to už robím aj preventívne každý týždeň počas kvasenia. |
 | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (7.2.2012, 11:14) |
cez víkend vyskúšam. vynikajúci tip |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína M. (1roka) ID 25199 (7.1.2012, 0:56) |
dobry den chcela som sa vas opytat ako dlho mam nechat odstat tu kapustu so solou pred davanim do poharov? a kolko ma byt vody v pohari pred uzatvorenim?do plna???dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia K. (Lucia8504) ID 98072 (6.2.2012, 21:07) |
Odstáť kým nepustí šťavu - ja neviem presne čas, robím to tak od oka, ale tá kapusta ostane taká akoby ovädnutá a keď zdvihnete za hrsť tej kapusty, tak z nej slabo tečie - ale trvá to tak možno 3/4 - 1 hodinu, viac určite nie. A do pohárov keď dám, tak aj s tou pustenou vodou ale nie úplne po vrch, pretože tá kapusta bude pracovať a potom by vám voda vytiekla, takže tak 2 - 3 cm pod vrch pohára a kapusty tiež nie viac a hlavne netlačiť ako do suda (ja som prvý krát poriadne natlačila, zaliala až po vrch a tým kvasením sa mi viečka povolili, voda vytiekla a kapusta vyschla a splesnivela) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (8.11.2010, 15:30) |
normalne to mam chut vyskusat..... a veru asi aj skusim tak do 5 poharov.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia K. (Lucia8504) ID 98072 (8.11.2010, 15:51) |
Dúfam že bude chutiť ... potom dajte vedieť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (8.11.2010, 20:57) |
Lucka a myslis ze bude ok ked tam nedam tu cviklu? lebo ak by sa podarila a dam sa na to tak do kapustnice to je skor bez cvikle.... Davas ju aj ty do kapustnece na vianoce? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Lucia K. (Lucia8504) ID 98072 (9.11.2010, 8:25) |
Jasne, ja som ju robila prvých 5 rokov bez cvikle a chuťovo je to to isté, len farba je krajšia. A do vianočnej kapustnice dávam len kapustu a šťavu z nej - teda ani jablko, ani cibuľu ani cvikľu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (9.11.2010, 9:08) |
inac to jablko je najlepsie pre mna z toho.... normalne sa tesim...... my sme mali v cinziaku v pivnici sudok.... ked som bola dieta teda, a to bol na chodbe iny smrad ked sme brali kapustu , normalne sa tesim na nu.... idem kupit kapustu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.11.2010, 10:00) |
aj ja som práve nakladala kapustu do pohárov, dávam tam však len kapustu, kmín, soľ, bobkový list , ale skúsim aj tento tvoj spôsob  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia K. (Lucia8504) ID 98072 (8.11.2010, 15:52) |
Mne sa tam páči hlavné tá cvikľa - ako pustí tú farbu , a jablko má rád môj manžel také vykvasené. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (8.11.2010, 20:06) |
Lucka to jabĺčko som tiež mala veľmi rada ako dieťa, ale poviem úprimne, že som netušila, že sa môže dať aj do pohára, vďaka za inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (upravené 8.11.2010, 10:13) |
velmi dobrý receptík-ukladám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |