Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 43 návštěvníkov)
Karamelový cheesecake
[ recept č. 23466 zo dňa 13.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto : * 100g hl.múka * 100g Hera /palmarín/ * 50g pr.cukor* 1 ML pr.do pečiva * 1 vanilkový cukor * 1 žĺtok * ................. Náplň: * 3 jemné tvarohy /750g/ * 300g kr.cukor * 1 šľahačková smotana /33%/ * 50g pr.cukor * 3 vajíčka + 1 bielko * 3 PL zlatý klas /prášok/ * .... na osvieženie : * 1 kyslá smotana + 1 vanilkový cukor *
POSTUP PRÍPRAVY
- dávno sme si neurobili nič karamelové a zároveň tvarohové ... tu sú obe zložky v chutnom prevedení tohoto koláčika ... Zároveň som sa obohatila o jeden dobrý nápad, lebo ako som koláč včera večer upiekla, spokojná ako sa vydaril presne podľa obrázku v recepte ................ zasadla k TV paprika, Nigella zrovna robila niečo podobné a jej nápadík spočíval v tom, že ona bielka do cheesecake nešľahá do snehu, ale použije rovno celé vajíčka. Ako vysvetlila, ak je vyšľahaný sneh - koláčik v rúre nafúkne a potom mierne prepadne, kdežto pri nepoužití snehu, ale klasickom vymiešaní celých vajíčok, by mal povrch zostať rovný ... no, ona ho mala :)) ... a keďže ten moj bol už hotový, tak som ten pokus už nemohla vyskúšať, tak nabudúce celkom určite ......
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
- najskor na panvici necháme na úplne miernom ohni skaramelizovať 300g kr.cukru - úplne do hladúčka, do rozpustenia posledného zrniečka |
|
- keď ho už máme hladučký, pridáme šľahačkovú smotanu /250ml/ - oheň stále úplne miernučký a miešame až do úplného rozpustenia karamelu |
|
- takto, vznikne nám taká karamelová omáčka, ktorú necháme vychladnúť /občas premiešame/ |
|
- kým omáčka chladne, pripravíme cesto - všetky suroviny ručne spracujeme |
|
- a odložíme vo fólii na 30min do chladničky odležať |
|
- potom si formu /moja má 24cm/ - vymažeme maslom a vysypeme múkou .... cestíčko rozvaľkáme a boky zdvihneme do výšky asi 1-2 cm - dáme do rúry prepiecť na 10 min, teplota 175 stupňov |
|
- predpečené |
|
- žĺtka som vymiešala s pr.cukrom .................. / ale podľa Nigelly odporúčam vyšľahať celé vajíčka s cukorm a sneh z bielkov nerobiť, aby koláčik po upečení moc neprepadol/ |
|
- pridáme tvaroh, zlatý klas a vychladnutú karamelovú omáčku a vymiešame |
|
tak |
|
- vyšľahaný sneh zo 4 bielkov už zapracujeme vareškou |
|
vylejeme na predpečené cesto a dáme piecť pri tej istej teplote na caa 55 min - 1 hod ..... /po 30 min pečenia zakryjeme papierom na pečenie, aby povrch nezhorel/ - moj sa piekol 55 min, ale treba sledovať, koláč je upečený, keď má kraje oddelené od formy a keď ho chytíte do ruky, akoby sa trošku triasol :) ... takže netreba skúšať špajdlou, /zrejme sa bude vyťahovať/ .....po tejto dobe pečenia je určite upečený |
|
- upečené / necháme ho ešte vo vypnutej rúre pri pootvorených dvierkach asi 30 min |
|
- a hotovka - necháme úplne vychladnúť |
|
- vychladnuté potrieme kyslou smotanou + vanilka a strčíme na noc do chladničky |
|
a chuť je ozaj výborná - jemne karamelovo-tvarohová a je nepresladený i keď sa zdá , že cukru tam ide dosť, ten karamel to vyrovnáva |
|
.. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.2.2010, 16:16) |
paani, Matka, tak toto uz je naozaj na mna prilis velke lakadlo!!! viem si dokonale predstavit tu uzasne lahodnu chut, no co uz narobim, odkladam do zasoby do doby, ked si takuto lakocinku zasluzim za poctivu makacku v posilke si sikulkaaaa |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 18:21) |
aaach Evička ďakujeeem , je ozaj mňami, tiež tu odolávam aby som nemala stále hlavu v chladničke - tak keď došportuješ - vyskúšaj, je to ozaj dobrota , |
ODPOVEDAŤ |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (13.2.2010, 13:26) |
Matka,to vyzera na veeelku dobrotu |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:36) |
Ďakujem Martuška - veru aj je |
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (13.2.2010, 13:14) |
No, nenechala by som sa dlho núkať, vyzerá úžasne a tá chuť, úplne si to viem predstaviť, i keď moje chuťové poháriky sú teraz trošku zastreté, dúfam, že sa dám rýchlo dokopy, lebo takto ma nič nebaví... |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:35) |
Veď by som Ti aj poslala, keby mám ako - poštové holuby zalezené v tejto zime .. snáď by sa Ti aj trošíčku polepšilo - tak aspoň sa šikovno vykuríruj, aby si bola znova fit |
ODPOVEDAŤ |
| martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (13.2.2010, 12:53) |
Matka,tak ten vyzera upplne neskutocne a cheesecaky milujeme zial ,receptik teraz nestiham prestudovat,len som tak rychlo nakukla,ale neskor si ho urcite vychutnam |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:34) |
Ďakujem Maťkaa - aaach my tiež všetci takéto strašne a keď sa to nezdá, ani roboty s tým nie je |
ODPOVEDAŤ |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (13.2.2010, 12:43) |
super kolacik,musi byt isto strasne dobryyyyyyyyyyyyy |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:33) |
Ďakujem Ľubka - veď vieš ako my ľúbime karamel - a toto má ozaj takú jemnú príchuť karamelu s tvarohom - obe čo mám moc rada |
ODPOVEDAŤ |
| Livia J. (Livia J.) ID 11706, mimibazar.sk/liviaj (13.2.2010, 11:31) |
jeeeeeeee tak to vyzera nadherne |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:32) |
Ďakujeem Livi |
ODPOVEDAŤ |
| Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (13.2.2010, 11:19) |
Maťka, práve som dojedla obed, dala by som si hneď. Vydaril sa Ti |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:31) |
Ďakujem Jarmilka - ja som neodolala už po raňajkách, som bola strašne zvedavá aký bude .. a ozaj mňami |
ODPOVEDAŤ |
Anka H. (ankahaj) ID 12354 (13.2.2010, 11:17) |
BOZE to musi byt fajnotka ,karameeeeel och Matka take dobroty |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:31) |
Ďakujem Anka - aj to je mňamina ako sa patrí |
ODPOVEDAŤ |
| Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (13.2.2010, 11:06) |
Óóó, Maťka, to musí byť rozprávka v puse ja som raz robila niečo na spôsob tohto koláčika, len bol citrónový a práve to ma už neskôr odradilo, že keď bol ešte v rúre, bol nádherný vysoký a potom to všetko tak nepekne spľaslo tak som sa už radšej druhýkrát do toho nepúšťala a teda Ty tu dávaš návod ako predísť tomu, super my nemáme tú papriku, tak len sleduj a dávaj rady A Ty máš krásny koláčik |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.2.2010, 14:30) |
Ďakujem Monika - aj potvrdzujem - chutný je - len škoda, že som nepiekla až dnes, aby som vyskúšala tú novú taktiku, ale nevadí, skúsim nabudúce .. som zvedavá, či sa to vydarí - Práve Nigella ho robila limetkový, vyzeral úžasne .. i keď ja radšej karamel |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 29 (zobrazuje sa 21-29) | << predošlé 1, 2 |