končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Elena M. (Eyka) ID 32399 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 124 návštěvníkov) Moja marlenka[ recept č. 10720 zo dňa 29.1.2009 ] POTREBNÉ PRÍSADY Ponúkam trošku vylepšený recept na marlenku. Do krému som pridala ešte karamelový puding, aby bolo plnky viac a tiež aby bol koláčik pekne mäkučký. To sa dosiahne práve pudingovou plnkou. A tiež pár vychytávok, aby sa cesto podarilo. * 100 g masla * 2 PL medu * 2 vajcia * 250g cukru * 1ČL octu * 1PL jedlej sódy * 700g hladkej múky (POZOR!!!!! po vášnivej debate, ktorá sa tu rozpútala, upravujem recept: dajte radšej menej múky, neviem, asi 600g, lebo cesto vraj veľmi ztvrdne, ak by bolo redšie, ľahko doňho zvyšnú múku zapracujete!!!!!) Krém: * 200g masla * 1 kondenzované mlieko Salko* 1 karamelový puding, 250g mletých vlašských orechov POSTUP PRÍPRAVY Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte sódu a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajcia. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte. Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 8-9 rovnakých častí a každú rozvaľkajte na tenký plát a dajte piecť. Kondenzované mlieko 2-3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá karamelová hmota). Vyšlahajte ju z maslom a pomaličky po lyžiciach pridávajte za stáleho miešania karamelový puding. Keď je plnka vyšľahaná, pridajte orechy a jemne premiešajte. Jednotlivé pláty potrite krémom a jednu postrúhajte na poslednú vrstvu krému na povrchu koláčiku ( môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami.) OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 35 (zobrazuje sa 21-35) | << predošlé 1, 2 |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (2.10.2009, 15:03) | |
Babenky, oznamujem všetkým, ktorým sa recept nevydaril, že som práve pridala poznámku k múke. Skúste dať nazačiatok menej a ak by sa vám zdalo cesto riedke, jednoducho doňho zvyšnú múku zapracujete. Takto to bude asi najlepšie Tak hurá do pečenia Ale pozor, nesnažte sa rozvaľkať 8 plátov, lebo menej múky, menej cesta!!! | |
ODPOVEDAŤ |
Andrea O. (AďaO.) ID 5041 (upravené 5.10.2009, 14:46) |
Mne sa recept vydaril perfektne . Žienky, pozor! nie je múka ako múka, môže aj od nej veľa záležať. Výborná je košická alebo Pohronský Ruskov ( s týmito mám perfektnú skúsenosť). Len do plnky sa mi žiadalo viac masla, inak recept nemá chybu |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (2.10.2009, 14:47) | ||
V tej múke môže byť naozaj pes zakopaný Ja používam pohronský ruskov a naozaj som nikdy takýto problém nemala. | ||
ODPOVEDAŤ |
EVA M. (lenahe) ID 91380 (30.9.2009, 12:41) |
A ešte niečo - nič nové pod slnkom - pláty na radu mojej dcéry polievame rumom, ktorý trochu rozrobíme s vodou. Takže žiadne čakanie, pokiaľ plátky zmäknú. |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (30.9.2009, 13:05) | ||
Ten rum je dobrý nápad no ja rum v koláčikoch moc nemusím Preto som na zmäknutie plátov použila ten karamelový puding a aj orechy držia dobre vlhkosť | ||
ODPOVEDAŤ |
Stanislava K. (andel1987) ID 96117 (28.9.2009, 7:47) |
no tak ja som asi úplne blbá a to nepečiem prvý krát. Išla som podľa receptu krok za krokom a keby nemám doma chlapa tak cesto ani nespracujem čo bolo také tvrdé. Vyguláť z neho pláty ani nehovorím a tobôž nie osem. Tak som sa naň tešila a skončil v koši aj s receptom. Keby to cesto niekomu hodím na hlavu ho asi v momente zabijem tak sa mne podaril. Môj drahý bol hotový lež to vymiesil a aj tak to stálo za prd. Tak len toľko neviem kde je chyba ale asi v recepte tá múka. Asi je tam písané viac ako má byť nie? |
ODPOVEDAŤ |
maria j. (paja14141) ID 112937 (4.12.2009, 15:00) | |
mne sa stalo tiez to iste...strasne bolo tvrde...tak som ho normalne poliala vodou...ono sa uplne rozpadlo na malinke castice, ale ked som s nim dalej robila,tak sa postupne to cesto spamatalo A nakoniec -ako som pisala, bola marlenka super | |
ODPOVEDAŤ |
Katarína S. (Jonkova mama) ID 11950, mimibazar.sk/jonkovamama (1.10.2009, 14:47) | ||
mne sa stalo to isté . skúsila som to ešte raz a namiesto kr. cukru som dala práškový. vyzerá, že cesto je ok . problém bude asi v tom, že cukor skaramelizuje a potom stvrdne. | ||
ODPOVEDAŤ |
margareta i. (pegy) ID 5316 (1.10.2009, 15:51) | ||
Mile mamenky-marlenky! Neodolala som a tiez som sa pokusila o svoju prvu marlenku a cesto pribl. podla receptu bolo ako beton. Nic netreba vyhodit do kosa, iba staci pridat trocha tepleho medu a ked ani to nepomoze, trocha horucej vody. A hned bolo vsetko v poriadku. Len neviem, ktory idealista vymyslel, ze marlenka vydrzi 3 tyzdne az 3 mesiace. Ja som robila iba s kremom bez pudingu a do 3 dni bolo po nej. | ||
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (2.10.2009, 14:52) | ||||
Mamenky marlenky to je pekné No veľmi ma mrzí, že sa vám cesto nepodarilo, mne sa naozaj nikdy nič podobné nestalo, ale myslím, že rozrobiť by sa malo dať aj zmäknutým maslom, jednoducho pridať niečo tekuté, čo do receptu patrí, len dáme väčšie množstvo. To je myslím, hlavná zásada pri každom ceste...a zase naopak, ak je cesto príliš mäkké, pridať múku. To funguje vždy. Tak vám držím palce, aby sa vám nabudúce koláčik vydaril | ||||
ODPOVEDAŤ |
Katarína S. (Jonkova mama) ID 11950, mimibazar.sk/jonkovamama (upravené 2.10.2009, 14:10) | ||||
jééj, škoda, že si nenapísala skôr . ja som dnes jedno cesto vyhodila, čo bolo také tvrdé . no nič, nabudúce budem múdrejšia . neva, aj tak sa podarila http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=597968 | ||||
ODPOVEDAŤ |
EVA M. (lenahe) ID 91380 (30.9.2009, 12:36) | |
Ten recept nemá žiadnu chybu, pečieme podľa neho. Naposledy minulý štvrtok pre kolegyňu na jej oslavu narodenín. Je pravda, že zamestnám aj moje obidve dcéry, Teraz sa nám podarilo perfektných 8 plátov, keď robím sama tak sa mi podarí tých 6-7. 6.10. má dcéra 25-ku tak hrozí , že to nebude bez marlenky. Skutočne recept je dobrý, aj múka aj všetky ostatné ingrediencie zodpovedajú. Trerba ešte vyskúšať, dodržať krok za krokom tak ako je v postupe. Držím palce. | |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (upravené 29.9.2009, 18:24) | ||
No za to, že sa vám koláčik nepodaril, ja nemôžem. Ja ho robím presne podľa receptu (700g hladkej múky) a zatiaľ som žiadny problém nemala Možno treba hľadať chybu naozaj v kuchárke , alebo vo váhe, pretože je pravda, že ak dáte viac múky, cesto je veľmi tvrdé. Nehovorím, že je koláč jednoduchý, určite to chce viac skúseností ako na rýchlu bábovku Nabudúce skúste niečo primerané vašim schopnostiam | ||
ODPOVEDAŤ |
Stanislava K. (andel1987) ID 96117 (1.10.2009, 10:33) | ||
Vy zase nebudte moc vsťahovačná. Nikto vás neobvinil, že kvôli vám sa mi nepodaril koláč, až taká blbá som neni aby som sa na vás vyhovorila. Váhu mám digitálnu a novú čiže neviem či môže byť ešte digitálejšia. A ešte jeden dotaz pretože ma to fakt nasralo. Nehovorím že som super cukrárka, naj na svete ale piekla som aj ťažšie veci ako vašu marlenku. Možno sa to len za neviem akých príčin nepodarilo, tak tu nehodnote moje schopnosti podľa jedného koláča. Ďakujem a prajem príjemný deň |
||
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (1.10.2009, 14:25) | ||||
O čo vám ide??????? | ||||
ODPOVEDAŤ |
Stanislava K. (andel1987) ID 96117 (2.10.2009, 9:58) | ||||
bože dobrý, mne nejde o nič a ani mi o nič neišlo, keď si prečítate môj prvý príspevok tak pochopíte že som nekritizovala nič ani vás ani nikoho, len som v opísala moju skúsenosť a v poslednej otázke som sa len opýtala či je dobre daná gramáž múky? To vy ste mi napísali odpoveď akú ste napísali, nie ja. Ja som reagovala až po vašej odpovedi. Mne je to úplne ukradnuté sa tu s Vami dohadovať a o toto mi ani neišlo, ale keď máte pocit že sa tu JA hádam tak potom sorry, ale ja ten pocit nemám. | ||||
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (2.10.2009, 14:43) | ||||||
No keď som si prečítala prvý príspevok, mala som zmiešané pocity. Nechápala som presne, čo mi tým chcete povedať, reps. naznačiť. Nepôsobil na mňa veľmi pokojne... Pravdupovediac, bola som nahnevaná, že ste takýto komentár vložili, mala som pocit, že váš neúspech chcete zakryť chybou v recepte. Ale toto je nevýhoda písania, že nepoznáme akým tónom to chce dotyčný povedať a keď si prečítame len text, môže mať niekoľko významov. Tak by som sa vám chcela týmto ospravedlniť za moju prudkú reakciu. | ||||||
ODPOVEDAŤ |
Stanislava K. (andel1987) ID 96117 (2.10.2009, 15:26) | ||||||
Ďakujem pekne a recept ešte vyskúšam lebo ho chcem ochutnať tak uvidíme na budúce, možno to bolo asi v nekvalitnej múke. | ||||||
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (3.10.2009, 12:18) | ||||||||
Určite ho skúste, stojí to za to . A naozaj neviem, v čom by to mohlo byť , ale tak ako som to už pridala aj v recepte, skúste dať menej múky a keby sa vám zdalo cesto riedke, tak tam len zvyšnú múku zapracujete. Tak vám držím palce | ||||||||
ODPOVEDAŤ |
Stanislava K. (andel1987) ID 96117 (5.10.2009, 11:08) | ||||||||
Ďakujem dám určite vedieť . Pekný deň prajem | ||||||||
ODPOVEDAŤ |
Jana K. (novinka) ID 49043, mimibazar.sk/novinka (1.10.2009, 15:46) | |||||
mne keď sa recept nepodarí, ani ho radšej nekomentujem aby som neodradila ostataných (a hlavne keď vidím že má samú chválu). nuž, všelijakí sme... ja by som sa sem určite neprišla hádať... maminky-kuchárky nedajte sa odradiť!!! | |||||
ODPOVEDAŤ |
Stanislava K. (andel1987) ID 96117 (2.10.2009, 10:05) | |||||
ja som sa sem hádať ani neprišla iba som opísala ako sa to podarilo mne. A pýtala som sa či je dobre napísaná gramáž múky, chcela som vedieť rady od tých čo dopadli ako ja, čo si autor receptu vzal príliš k srdcu a reagoval ako reagoval, ja som nikoho neprišla urážať a ani odrádzať maminky-kuchárky. Tak pečte koľko vám hrdlo ráči. Veru všelijakí sme.... | |||||
ODPOVEDAŤ |
maria j. (paja14141) ID 112937 (16.9.2009, 18:22) |
Ahoj Elenka... ja som celkom DOST VELKY zaciatocnik co sa tyka pecenia tak sa chcem spytat, ci by si mi tento recept odporucila nazaciatok mojej skvelej kariery a teda ze ci ten puding pridavam do tej plnky ako hotovy puding, alebo len ako prasok?? Dakujem za odpoved ahoj |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (17.9.2009, 11:49) | ||
Ahoj Majka, samozrejme puding musíš pridať ako hotový a poriadne vychladnutý S plnkou nie je veľký problém, horšie to bude s cestom a jeho pečením. Ale poriadne si prečítaj rady aj komentáre k tomuto super koláčiku a ak budeš postupovať presne podľa toho, malo by sa ti to poradiť. Určite ho vyskúšaj a nenechaj sa odradiť prípadným neúspechom, nabudúce to bude lepšie Ja sa tiež tak učím, že sa nevzdávam | ||
ODPOVEDAŤ |
maria j. (paja14141) ID 112937 (18.9.2009, 15:08) | ||
Elenka potrebujem surne pomoc cesto vyslo, vsetko v pohode,ale...ja som to asi prehnala s tou mukou a teraz mam vsetky tie platky strasne posypane mukou a nejde to len tak odfuknut.co mam robit? | ||
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (18.9.2009, 20:31) | ||||
Neviem, ci je to este aktualne, ale ak sú už upečené, jednoducho ich skús oprášiť s pierkami, alebo štetčekom, čo používaš na potieranie. Ale ak nie su doslova biele, nic si z toho nerob, spojene s plnkou sa to strati a nikto nic nepozna | ||||
ODPOVEDAŤ |
maria j. (paja14141) ID 112937 (17.9.2009, 22:59) | ||
supeeeer Dakujem ti velmi pekne hned zajtra sa s kamoskou do toho pustime blbe je, ze mi NIKTO NEVERI, ze to zvladnem dokonca ani frajer sak potom sa ti pochvalim | ||
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (18.9.2009, 10:57) | ||||
Určite daj vedieť ako si dopadla a ako chutila a keby si mala nejaké otázky, neváhaj sa pýtať | ||||
ODPOVEDAŤ |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (16.9.2009, 18:57) | |
Majka,ak si začiatočnička,odporučim ti tento rychly receptik na marlenku... http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15609&user=53992....podla mna je omnoho jednoduchší a vysledok je ten istý... | |
ODPOVEDAŤ |
maria j. (paja14141) ID 112937 (16.9.2009, 21:49) | ||
dakujem...skusim... | ||
ODPOVEDAŤ |
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.8.2009, 22:03) | |
Pripadá mi to hrozne zložité, ale skúsim niekedy. Dala som si do obľúbených | |
ODPOVEDAŤ |
katarina z. (katjja) ID 79004 (21.8.2009, 21:46) |
ahoj zdravim ta,,dnes som robila podla tvojho receptu marlenku plnka ma vybornu chut ale neviem akusi ju mala ty ale mne akosi stekala tak som to dala do chladnicky a uvidime ako zajtra ci stuhne to trocha,,akosi mi vytekala,,to je dobre alebo ju mam riedku,,dakujem,,,,,katka,,,, |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (22.8.2009, 21:26) | ||
Ahoj, neviem ti takto poradiť. Môže to byť aj tým teplom, mne sa teraz všetko topí, tiež to dám na chvíľku do chladničky... alebo môže byť prešľahaná, teda vyšľahaná veľmi do penista, tiež je dobré dať ju do chladničky aspoň na 2-3 hodinky a potom to len trošku prešľahať... Ale ak si to robila podľa postupu, chladnička určite pomôže | ||
ODPOVEDAŤ |
lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (1.8.2009, 22:16) | |
ja som tento recept posunula mojej tete, ktorá to chcela vyskúšať.... dnes bol výsledok hotový, chuťovo veľmi dobrá, ale teta prišla pri plátoch o všetky nervy , vraj sa neskutočne trhali a nabudúce urobí svoje.... ale inak veľká dobrota..... | |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (22.8.2009, 21:30) | ||
Trhali???? Mne sa robia výborne Môže to byť jedine tým, že mala moc tuhé cesto, veľa múky...Základ treba dobre vyšľahať, aby ho bolo viac. Mne sa s cestom robí výborne, dá sa super na tenúčko vyvaľkať... | ||
ODPOVEDAŤ |
Lubica B. (chikitka15) ID 88450 (29.6.2009, 17:02) |
chcela by som sa opytat: kondenzovane mlieko ma byt s cukrom, ci bez, lebo v obchode som nasla aj take, aj take, tak neviem? dakujem |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (30.6.2009, 18:49) | ||
Ahoj Lubica, mlieko musí byť jednoznačne s cukrom, ktorý z neho spraví karamel. Treba kúpiť Salko. | ||
ODPOVEDAŤ |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (29.6.2009, 17:42) | |
ak mozem odpoviem...použiva sa sladene mlieko ... | |
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (rikinka) ID 16490 (10.4.2009, 15:11) | |
Elenka, chcem piecť pláty deň vopred. Ako ich mám skladovať, aby mi nestvrdli? Do čoho ich dať? S čím prikryť? . Vďaka | |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (10.4.2009, 23:36) | ||
Ahoj Martinka, dúfam, že ešte nie je neskoro na radu Pláty si môžeš kľudne nechať na plechu, alebo na tácke len tak, voľne položené, nemusíš ich nijako extra skladovať. Ja som ju teraz piekla k Veľkej noci, pláty som si upiekla už v utorok a plnila som ich vo štvrtok a je úplne super. Samotné pláty stvrdnú, inak to nejde, ale keď tam dáš plnku s orechami, tak zasa krásne zmäknú. Ale pozor, v niektorých receptoch na marlenku je len plnka z vareného salka, pri tejto ti to nezmäkne, musíš do toho zašlahať aj jeden uvarený puding. Najlepšie karamelový a najlepšie z robeného karamelu, ale nič nepokazíš ani s Dr.Oetker, s karamelovou príchuťou Dúfam, že som ti poradila Kdyby něco, tak sa pýtaj |
||
ODPOVEDAŤ |
Martina P. (rikinka) ID 16490 (11.4.2009, 0:08) | |||
Elenka, , aaale kde neskoro, dnes som to nestihla , takže zajtra doobeda to musim zmáknuť a potom niekedy večer naplniť, nech to aspon cez noc postojí.Takže tie pláty nemusím ani ničim prikrývať....no hádam to nepokazím . Dám vedieť A plnku idem robiť tiež podľa teba, s robeným karamelom... mňaaaam. | |||
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (11.4.2009, 14:45) | ||||
OK, tak sa potom pochváľ Ja mám už dnes pečenia plné zuby Keď sa mi podarí, tak to aj niekedy nafotím a povkladám. Hrala som sa na francúzskych cukrárov | ||||
ODPOVEDAŤ |
Linda H. (linda h) ID 67578 (4.2.2009, 14:46) | |
Elenka ti poviem, ze som robila cez vikend a uz je aj po nej, moj muz ju zboznuje tak zobral aj kolegom do prace a v ramci toho, ze tu v UK to nikto nepozna este aj jeho sef si pochutnal, naozaj mala uspech comu sa velmi tesim a zaroven dakujem za super receptik | |
ODPOVEDAŤ |
Silvia A. (sisa2306) ID 33425 (30.3.2009, 13:41) | |
Ahoj Linda, prosim ta ... vies mi poradit kde si v UK zohnala vanilkovo smotanovy puding alebo si nakoniec urobila ten karamel? dakujem | |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (4.2.2009, 18:29) | ||
Som rada, že som pomohla a že sa koláčik vydaril a hlavne, že všetkým chutil | ||
ODPOVEDAŤ |
Mariana P. (mamina3) ID 33839 (30.1.2009, 13:55) | |
Ja plech nemúčim , dám naň papier na pečenie ...aspoň namusím umývať | |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (1.2.2009, 13:58) | ||
Aj to je jedno z riešení Ja som papier na pečenie ešte neskúšala vôbec, ale viem, že veľa mamičiek je s ním spokojných | ||
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (30.1.2009, 13:48) | |
Mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam | |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (1.2.2009, 14:04) | ||
Veru aj.... | ||
ODPOVEDAŤ |
tereza M. (Terujaja) ID 52420 (29.1.2009, 17:58) | |
Nádhera. Teďka jsem dojedla likérovou špičku,ale tohle bude fakt mňamozní |
|
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (1.2.2009, 14:03) | ||
Ďakujem, je to náš najobľúbenejší | ||
ODPOVEDAŤ |
Linda H. (linda h) ID 67578 (29.1.2009, 16:04) | |
Eli vyzera suuuuuuuuuper a moj muz tak velmi zboznuje marlenku, ze ju asi cez vikend urobim, dufam, ze sa mi podari aspon tak ako tebe | |
ODPOVEDAŤ |
Elena M. (Eyka) ID 32399, mimibazar.sk/eyka (1.2.2009, 13:59) | ||
Určite ano, nie je to vôbec zložité | ||
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 35 (zobrazuje sa 21-35) | << predošlé 1, 2 |