
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
|
Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |
CUKROVINKY |
Citrónová tortaPOTREBNÉ PRÍSADY Recept je rozpísaný na tortovú formu o priemere 26 cm.NA KREHKÉ CESTO: 220g polohrubej múky, 110g masla, 50g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli NA CITRÓNOVÝ KRÉM: 250ml mlieka, 30g cukru, 3 žĺtky, 30g maizeny, šťava z 1 citróna, strúhaná kôra z 2 citrónov NA SNEH: 4 bielky, 150g kryštál.cukru, 100g práškového cukru POSTUP PRÍPRAVY Múku na cesto preosejem, vložíme do nej maslo pokrájané na kúsky, prášk.cukor, žĺtok s soľ a rýchlo spracujeme na krehké cesto. Veľmi sa s cestom nehráme, aby sme ho nezohriali, pretože po upečení by bolo tvrdé. Ja ho najprv spracujem s mixérom a potom dokončím s rukami. Spravíme bochník, zabalíme do mikrotén.vrecka a šupneme na hodinku do chladničky. Potom vyvaľkáme cesto a vyložíme ním formu. Ak je klasická tortová, nemusíme okraje robiť až po vrch. Ja väčšinou tento koláčik robím vo forme na ovocné koláče so zúbkovaným okrajom. Naprázdno upečieme. To znamená, že na cesto položíme papier na pečenie, strukoviny /napr. fazuľa, šošovica../ a spolu pečieme asi 15 min. v predhriatej rúre na 190°C. Papier so strukovinami odstránime a pečieme ešte asi 10 min. Tie strukoviny na papieri zabránia tomu, aby sa cesto zdvihlo. Po upečení je korpus svetlohnedý, taký mierne nedopečený. :-) Je to trochu pracné, ale stojí to za to. Na krém uvaríme mlieko s cukrom. Rozmiešame žĺtky s maizenou a 1-2 PL horúceho mlieka, vmiešame ho variaceho sa mlieka a za stáleho miešania metličkou na sneh necháme zhustnúť. Pridáme citrónovú šťavu a kôru. Zvlášť vyšľaháme bielky a postupne k nim prisýpame cukor. Šľaháme až kým nie je úplne tuhý. Nakoniec jemne primiešame práškový cukor. Polovicu tohto snehu primiešame metličkou k citrónovému krému a celé necháme ešte raz zovrieť. Stále miešame. Horúci citrónový krém vylejeme na upečený korpus z krehkého cesta a vyhladíme. Potom na tortu natrieme zvyšok snehu a povrch zvlníme nožom. Pod grilom alebo v rúre so zapnutou hornou špirálou sneh zapečieme do svetlohneda. Táto torta je možno na prvý krát pracná, ale je výborná. Ak nemám citróny, nahradím ich kupovanou citrónovou kôrou a šťavou z "citrónika". Samozrejme, dobrá je aj z pomarančov. Fotky dodám, keď budem najbližie piecť, čo bude určite čoskoro. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CUKROVINKY |
Čokoládový koláč "MIMI"POTREBNÉ PRÍSADY Suroviny sú uvádzané na malý plech resp. tortovú formu: 200g čokolády na varenie, 100g masla /Hera a pod/, 160g kraštál. cukru, 3 vajcia a 50g hladkej múky, práškový cukor na posypanie POSTUP PRÍPRAVY Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Postupne primiešame zmäknuté maslo a cukor, necháme rozpustiť za stáleho miešania a odstavíme Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme do peny a primiešame k čokoládovej mase. Pridáme preosiatu múku. Bielky vyšľaháme a zapracujeme k čokoládovej mase. Plech si vyložíme papierom. Vylejeme na plech a vložíme do NEVYHRIATEJ rúry. Nastavíme na 180°C a pečieme cca 25 min. Po upečení vyklopíme z plechu na necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom. Môžeme aj potrieť džemom a posypať kokosom... fantázii sa medze nekladú. Tento koláčik je taký hutnejší a vo vnútri vlhký :-) P.S. Foto dodám pri najbližšom pečení :-) ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
TORTY |
Jablkový koláč "ROYALE"POTREBNÉ PRÍSADY NA KREHKÉ CESTO: 220g polohrubej múky, 110g masla, 50g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli NA OBLOŽENIE: 1 kg kyslastých jabĺk, 2 pl citrónovej šťavy, 100g cukru, 3 vajcia, cca 130ml šľahačkovej smotany, kôra z citróna POSTUP PRÍPRAVY Do preosiatej múky a práškového cukru nastrúhame maslo, pridáme žĺtok a soľ. Rýchlo vypracujeme cesto /ja zvyknem mixérom a dopracujem v rukách/. Nie je dobré sa s cestom veľa "hrať", lebo potom po upečení bude tvrdé. Dáme ho cca na hodinku do chladničky. Očistíme jablká a nakrájame ich na plátky. Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním tortovú formu /priemer 28cm/. Cesto na okrajoch formy nemusí byť až po vrch. Ja ho zvyknem piecť aj v keramickej forme na plnené koláče. Na cesto uložíme jablká pekne vedľa seba. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou. V miske si vymiešame smotanu s vajíčkami, cukrom a citr.kôrou. Táto zmes sa volá "royale" :-) Pečieme v predhriatej rúre na 190°C asi 30 min. Koláč necháme trochu vychladnúť, poprášime cukrom a podávame napr. ešte so šľahačkou. Tento koláč je veľmi chutný ešte teplý. P.S. Fotky dodám, keď budem najbližšie piecť. A to bude čoskoro :-)) ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CUKROVINKY |
Karamelová slivková tortaPOTREBNÉ PRÍSADY 600g sliviek, 4 PL masla, 150g hnedého kryšt.cukru, CESTO: 130g masla, 152g cukru, vanilkový cukor, 2 vajcia, 1 žĺtok, 100ml mlieka, 150g polohrubej múky, 1 bal. prášku do pečiva, 50g mletých mandlí alebo orechov, štipka soli POSTUP PRÍPRAVY Čerstvé slivky prepolíme na polovice, na panvici rozpustíme maslo, pridáme cukor a za stáleho miešania ho necháme rozpustiť. Tortovú formu si dáme na plech /nezabudnúť/, polovičky sliviek položíme reznou plochou nadol do formy a polejeme karamelom. Slivky budú neskôr tvoriť hornú časť torty, tak by mali byť pekne poukladané. Na cesto vymiešame maslo s cukrom na penu, pridáme vanilkový cukor, vajcia a žĺtok a vymiešame na rovnomernú hmotu. Pridáme mlieko, premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, mandle a soľ. Všetko rýchlo spracujeme na hladké cesto, ktoré natrieme na slivky. Pečieme asi 45 min na 180°C. Tortu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí preklopíme na tanier a podávame so šľahačkou. Odporúčam si všetko pripraviť, aj cesto, a potom len šikovne skompletizovať. Ten karamel sa krásne vsiakne do cesta. Je to mňam mňam :-) ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (5) posledné: 30.8.2012, 20:43 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |