. .. .. .. .. .. .
. .

Citrónová torta - RECEPT 49651

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

CUKROVINKY

ID 252068 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Citrónová torta


[ recept č. 49651 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

Recept je rozpísaný na tortovú formu o priemere 26 cm.NA KREHKÉ CESTO: 220g polohrubej múky, 110g masla, 50g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli NA CITRÓNOVÝ KRÉM: 250ml mlieka, 30g cukru, 3 žĺtky, 30g maizeny, šťava z 1 citróna, strúhaná kôra z 2 citrónov NA SNEH: 4 bielky, 150g kryštál.cukru, 100g práškového cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Múku na cesto preosejem, vložíme do nej maslo pokrájané na kúsky, prášk.cukor, žĺtok s soľ a rýchlo spracujeme na krehké cesto. Veľmi sa s cestom nehráme, aby sme ho nezohriali, pretože po upečení by bolo tvrdé. Ja ho najprv spracujem s mixérom a potom dokončím s rukami. Spravíme bochník, zabalíme do mikrotén.vrecka a šupneme na hodinku do chladničky. Potom vyvaľkáme cesto a vyložíme ním formu. Ak je klasická tortová, nemusíme okraje robiť až po vrch. Ja väčšinou tento koláčik robím vo forme na ovocné koláče so zúbkovaným okrajom. Naprázdno upečieme.
To znamená, že na cesto položíme papier na pečenie, strukoviny /napr. fazuľa, šošovica../ a spolu pečieme asi 15 min. v predhriatej rúre na 190°C. Papier so strukovinami odstránime a pečieme ešte asi 10 min. Tie strukoviny na papieri zabránia tomu, aby sa cesto zdvihlo. Po upečení je korpus svetlohnedý, taký mierne nedopečený. :-) Je to trochu pracné, ale stojí to za to.
Na krém uvaríme mlieko s cukrom. Rozmiešame žĺtky s maizenou a 1-2 PL horúceho mlieka, vmiešame ho variaceho sa mlieka a za stáleho miešania metličkou na sneh necháme zhustnúť. Pridáme citrónovú šťavu a kôru. Zvlášť vyšľaháme bielky a postupne k nim prisýpame cukor. Šľaháme až kým nie je úplne tuhý. Nakoniec jemne primiešame práškový cukor. Polovicu tohto snehu primiešame metličkou k citrónovému krému a celé necháme ešte raz zovrieť. Stále miešame.
Horúci citrónový krém vylejeme na upečený korpus z krehkého cesta a vyhladíme. Potom na tortu natrieme zvyšok snehu a povrch zvlníme nožom. Pod grilom alebo v rúre so zapnutou hornou špirálou sneh zapečieme do svetlohneda.
Táto torta je možno na prvý krát pracná, ale je výborná. Ak nemám citróny, nahradím ich kupovanou citrónovou kôrou a šťavou z "citrónika". Samozrejme, dobrá je aj z pomarančov. Fotky dodám, keď budem najbližie piecť, čo bude určite čoskoro.
<< torta pre nikolku | Citrónová torta | Minnie pre Ninušku. >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu