Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |
POTREBNÉ PRÍSADY
cuketa, baklažán, cibuľa, paradajky, na nálev: olivový olej citrón, soľ, cesnak, oregano, strúhací syr
POSTUP PRÍPRAVY
je to náš obľúbený letný recept, jedla by som stále dokola, všetky suroviny sú od oka: 1. cuketu a baklažán umyjeme, nakrájame na kolieska, rozložíme na plech 2. ošúpeme cibuľu, nakrájeme na kolieska, rozložíme na cuketu a bklažán 3. umyjeme pradajky, nakrájame na kolieska, tozložíme na cuketu, baklažán a cibuľu 4. môžeme mierne posoliť, ale nemusíme, lebo nálev bude slaný a slaný je aj syr 5. vyrobíme nálev: olivový olej, vytlačíme citrón, posolíme, dodáme oragano, alebo inú bylinku, ktorú máme radi, pretlačíme cesnak, pridáme vodu - nálevom zalejeme suroviny na plechu a šup do rúry 6. nastrúhame syr - aký máme radi, minule som dávala ementál zmiešaný s parmezánom, ale môže byť klasický eidam, asi 10 minút pred dopečením dáme na plech 7. pečieme 40-50 minút Zobraz viac ...
vyskúšajte, je to dobré samostatne, ale výborné aj ako príloha k mäsu, ešte stále to bude delená strava :-)
ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 31 návštěvníkov)
KOMENTÁRE (4) posledné: 4.3.2016, 18:32 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POTREBNÉ PRÍSADY
neúdené tofu, olej, cibuľka, rajčinový pretlak alebo šťava, cesnak, soľ, kokos, oregano a koooopa čerstvej zeleninky
POSTUP PRÍPRAVY
tofu prekrojíme na polovicu po dĺžke
na oleji speníme cibuľku, pridáme pretlak, posolíme, kokos, cesnak, oregano (alebo bazalku)- necháme prejsť varom a pokračujeme
na plech položíme tofu - naň poukladáme pripravenú zmes a zapekáme, kým sa nevytvorí akoby kôročka - 180 stupňov, ku koncu ešte prihrejeme na 200 stupňov, asi 40 minút
zatiaľ si vyrobíme šalátik z ľubovoľnej zeleninky, ostatným členom domácnosti urobíme ryžu, ktorú môžeme vylepšiť hrozienkami
Zobraz viac ...
recept robíme už celé roky a ďakujeme I. Bukovskému za inšpiráciu
ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
KOMENTÁRE (5) posledné: 29.1.2011, 21:20 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POTREBNÉ PRÍSADY
pohánka, hríbiky (šampiňóny, hliva), cibuľa, soľ, paprika, korenie, rasca
POSTUP PRÍPRAVY
pohánku robíme ako ryžu - 1 hrnček pohánky, 2 hrnčeky vody - udusíme s cibuľou
na spenenú cibuľku hodíme nakrájané šampiňóny, pridáme soľ, korenie, papriku, rascu a udusíme
na pohánku dáme hríbiky a jeme so zeleninovým šalátom
v delenej strave sú hríny neutrálne, takže takto s hríbikmi si môžeme dať: ryžu, bulgur, cestoviny, zemiaky aj mäsko a nezabudnúť na zeleninový šalát
Zobraz viac ...
niečo o pohánke: Pohánka siata je stará kultúrna plodina. Pochádza z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Japonska, Európy i do Severnej Ameriky. Na území dnešnej Českej a Slovenskej republiky sa pestovala už v 12 storočí. V 16 storočí bola pohánka najobľúbenejšou potravinou. Pohánka a proso patrili v minulosti k významným pestovaným plodinám. Tieto krupnaté plodiny boli v mnohých regiónoch veľmi obľúbené a tvorili súčasť každodennej stravy obyvateľov. Postupne však ich význam klasal. Hlavnými dôvodmi sú predovšetkým vysoká nutričná , dietetická , ale i agronomická hodnota. V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. Ako významný zdroj prírodného rutínu má cenné vlastnosti, z ktorých je preukázaný posilňujúci účinok imunitného systému, zvýšenie pružnosti cievnych stien, regulácia krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pacientov trpiacich celiakiou a doporučuje sa ako dieta pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva. Ročná svetová produkcia pohánky predstavuje asi tri milióny ton. Z bežného sortimentu pohánkových výrobkov je najviac konzumovaná pohánková múka a olúpané zrno (pohánkové krúpy). V 15. a 16. storočí sa rozšírila produkcia nudlí z pohánkovej múky, ktoré sú obľúbené v Ázii, zvlášť v Japonsku, kde sa volajú soba. Zaru soba sú podávané ako studené japonské letné jedlo. Ich príprava bola spojená s mnohými zvykmi, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. Staré japonské príslovie hovorí : "Len tá manželka je dobrá, ktorá dokáže pripraviť dobré nudle z pohánky". Veľmi rozšíreným zvykom je ich konzumácia na Silvestra, kedy symbolizujú prianie dlhovekého života. V Európe sú pohánkové cestoviny známe v Slovinsku, severnom Taliansku (Pizzoccheri) a v juhovýchodnom Francúzsku. Francúzske slané omelety, galletes sa podávajú s maslom, vajcom, šunkou, alebo s inými náplňami. V Taliansku (Valtelina, Teglio) je taktiež populárny - sciatt, regionálna syrová špecialita obalená v pohánkovom ceste a smažená na oleji. V Slovinsku je veľmi obľúbený pohánkový chlieb, pripravovaný z pohánkovej múky (30%) pšeničnej (70%) múky. V niektorých regiónoch je doposiaľ tradičná výroba pohánkového pečiva, alebo príprava pohánkového piva. Mladé listy pohánky sú konzumované ako zelenina, alebo sa sušia a používajú sa na čaj rovnako ako pohánkové šupky. Pohánkový med má tmavú farbu a špecifickú chuť. Šupky sa používajú na výrobu vankúšikov a matracov. Nutričná hodnota pohánky je zaujímavá pre vyváženú skladbu aminokyselín a vysoký obsah bielkovín. Pohánka obsahuje 18 rôznych aminokyselín. Množstvo lyzínu je v porovnaní s ostatnými obilninami ( pšenica cca 2,6%) až štvornásobne vyššie. Obsah bielkovín je 10 - 14 %, čo predstavuje priemerné množstvo medzi obilninami. Podľa výsledkov chemických a imunologických štúdií môže byť cenným zdrojom diétnych bielkovín pre osoby citlivé na lepok. Obsah škrobu v pohánke sa pohybuje od 55 - 70 % v sušine semien a je tak kvantitatívne najdôležitejším sacharidom. Jeho kvalita je v porovnaní s obilninami odlišná. Škrobové zrná pohánky sú veľmi malé. Olejnatosť semien pohánky sa pohybuje v rozmedzí 1,5 - 3,7%, pričom najvyšší obsah tuku sa nachádza v klíčku. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 - 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze. Pohánka a je produkty obsahujú 3,4 - 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 - 30 % je rozpustných . Konzumácia pohánky môže mať pre obsah vlákniny dôležitú úlohu v prevencii a liečbe hypertenzie a hypercholesterolemie ako kardiovaskulárných rizikových faktorov. Pohánka je dôležitým zdrojom zinku, medi a selénu, mangánu a iných stopových prvkov. V Japonsku sa pripravujú extrakty z usušených pohánkových rastlín, ktoré sa ďalej používajú ako zdroj minerálnych látok k obohacovaniu ďalších potravín. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (thiamín), B2 (riboflavín), niacin, E a C. Pohánka je najlepším prírodným zdrojom rutinu. Najväčšia koncentrácia tohto bioflavonoidu je sústredená v listoch tesne pred kvitnutím. Rutín a ďalšie látky môžu byť v miernom množstve potenciálnymi antikarcinogénmi proti rakovine čreva a iných orgánov. Fenolové zlúčeniny môžu znižovať hladinu krvného cukru a lipidov a prispievať tak k zníženiu cholesterolu v krvi.
ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
KOMENTÁRE (2) posledné: 20.2.2009, 8:58 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POTREBNÉ PRÍSADY
akákoľvek ryba - my sme mali filety platýza a pangasia, olej, cesnak, dijonska horčica, reďkovky, mladá cibuľka, jogurt alebo zakysaná smotana, soľ asi nemusím písať
POSTUP PRÍPRAVY
akékoľvek filety najprv namarinujeme v zmesi olej + soľ + cesnak + citrón + dijonska horčica, šupneme na plech (najlepšie na papier na pečenie) a dáme piecť zatiaľ si urobíme šalát: reďkovku po reďkovke krájame reďkovky na drobné kúsky, pridáme na kolieska nakrájanú mladú cibuľku, pocitrónujeme, posolíme, a pridáme zakysanú smotanu, popr. jogurtík, môže sa pridať aj kôpor
jednoduché, rýchle a diétne
pre ostatných členov domácnosti uvaríme ako prílohu zemiaky alebo vyrobíme zemiakovú kašu
ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
KOMENTÁRE (1) posledné: 3.8.2008, 19:07 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 4 (zobrazuje sa 1-4) |