. .. .. .. .. .. .
. .

pohánka s hríbikmi - delená strava - RECEPT 5555

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DIETY

ID 11882 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)


pohánka s hríbikmi - delená strava


[ recept č. 5555 zo dňa  ]


pohánka s hríbikmi - delená strava


POTREBNÉ PRÍSADY

pohánka, hríbiky (šampiňóny, hliva), cibuľa, soľ, paprika, korenie, rasca

POSTUP PRÍPRAVY

pohánku robíme ako ryžu - 1 hrnček pohánky, 2 hrnčeky vody - udusíme s cibuľou

na spenenú cibuľku hodíme nakrájané šampiňóny, pridáme soľ, korenie, papriku, rascu a udusíme

na pohánku dáme hríbiky a jeme so zeleninovým šalátom

v delenej strave sú hríny neutrálne, takže takto s hríbikmi si môžeme dať: ryžu, bulgur, cestoviny, zemiaky aj mäsko a nezabudnúť na zeleninový šalát

niečo o pohánke:
Pohánka siata je stará kultúrna plodina. Pochádza z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Japonska, Európy i do Severnej Ameriky. Na území dnešnej Českej a Slovenskej republiky sa pestovala už v 12 storočí. V 16 storočí bola pohánka najobľúbenejšou potravinou. Pohánka a proso patrili v minulosti k významným pestovaným plodinám. Tieto krupnaté plodiny boli v mnohých regiónoch veľmi obľúbené a tvorili súčasť každodennej stravy obyvateľov. Postupne však ich význam klasal. Hlavnými dôvodmi sú predovšetkým vysoká nutričná , dietetická , ale i agronomická hodnota.
V súčasnosti je pohánka hitom zdravej výživy. Ako významný zdroj prírodného rutínu má cenné vlastnosti, z ktorých je preukázaný posilňujúci účinok imunitného systému, zvýšenie pružnosti cievnych stien, regulácia krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pacientov trpiacich celiakiou a doporučuje sa ako dieta pri ochoreniach zažívacieho ústrojenstva.
Ročná svetová produkcia pohánky predstavuje asi tri milióny ton. Z bežného sortimentu pohánkových výrobkov je najviac konzumovaná pohánková múka a olúpané zrno (pohánkové krúpy). V 15. a 16. storočí sa rozšírila produkcia nudlí z pohánkovej múky, ktoré sú obľúbené v Ázii, zvlášť v Japonsku, kde sa volajú soba. Zaru soba sú podávané ako studené japonské letné jedlo. Ich príprava bola spojená s mnohými zvykmi, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. Staré japonské príslovie hovorí : "Len tá manželka je dobrá, ktorá dokáže pripraviť dobré nudle z pohánky". Veľmi rozšíreným zvykom je ich konzumácia na Silvestra, kedy symbolizujú prianie dlhovekého života. V Európe sú pohánkové cestoviny známe v Slovinsku, severnom Taliansku (Pizzoccheri) a v juhovýchodnom Francúzsku. Francúzske slané omelety, galletes sa podávajú s maslom, vajcom, šunkou, alebo s inými náplňami. V Taliansku (Valtelina, Teglio) je taktiež populárny - sciatt, regionálna syrová špecialita obalená v pohánkovom ceste a smažená na oleji. V Slovinsku je veľmi obľúbený pohánkový chlieb, pripravovaný z pohánkovej múky (30%) pšeničnej (70%) múky. V niektorých regiónoch je doposiaľ tradičná výroba pohánkového pečiva, alebo príprava pohánkového piva. Mladé listy pohánky sú konzumované ako zelenina, alebo sa sušia a používajú sa na čaj rovnako ako pohánkové šupky. Pohánkový med má tmavú farbu a špecifickú chuť. Šupky sa používajú na výrobu vankúšikov a matracov.
Nutričná hodnota pohánky je zaujímavá pre vyváženú skladbu aminokyselín a vysoký obsah bielkovín. Pohánka obsahuje 18 rôznych aminokyselín. Množstvo lyzínu je v porovnaní s ostatnými obilninami ( pšenica cca 2,6%) až štvornásobne vyššie. Obsah bielkovín je 10 - 14 %, čo predstavuje priemerné množstvo medzi obilninami. Podľa výsledkov chemických a imunologických štúdií môže byť cenným zdrojom diétnych bielkovín pre osoby citlivé na lepok. Obsah škrobu v pohánke sa pohybuje od 55 - 70 % v sušine semien a je tak kvantitatívne najdôležitejším sacharidom. Jeho kvalita je v porovnaní s obilninami odlišná. Škrobové zrná pohánky sú veľmi malé. Olejnatosť semien pohánky sa pohybuje v rozmedzí 1,5 - 3,7%, pričom najvyšší obsah tuku sa nachádza v klíčku. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 - 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze.
Pohánka a je produkty obsahujú 3,4 - 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 - 30 % je rozpustných . Konzumácia pohánky môže mať pre obsah vlákniny dôležitú úlohu v prevencii a liečbe hypertenzie a hypercholesterolemie ako kardiovaskulárných rizikových faktorov.
Pohánka je dôležitým zdrojom zinku, medi a selénu, mangánu a iných stopových prvkov. V Japonsku sa pripravujú extrakty z usušených pohánkových rastlín, ktoré sa ďalej používajú ako zdroj minerálnych látok k obohacovaniu ďalších potravín. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (thiamín), B2 (riboflavín), niacin, E a C.
Pohánka je najlepším prírodným zdrojom rutinu. Najväčšia koncentrácia tohto bioflavonoidu je sústredená v listoch tesne pred kvitnutím. Rutín a ďalšie látky môžu byť v miernom množstve potenciálnymi antikarcinogénmi proti rakovine čreva a iných orgánov. Fenolové zlúčeniny môžu znižovať hladinu krvného cukru a lipidov a prispievať tak k zníženiu cholesterolu v krvi.
<< SALMOREJO - (citaj salmorecho) - andaluzska specialitka. | pohánka s hríbikmi - delená strava | Smotanovo-zelatinova osviezujuca torta(jahodova s jahodami) a BARANCEKOM >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Zuzana T. (zutes) ID 25264, mimibazar.sk/zutes (upravené 21.2.2009, 21:30)
mam na plane źajtra robit :) dufam že si pochutím _ doplnam komentár _ JE TO UZASNE JEDLO. ani som netusila, že je pohanka tak chutna a navyše velmi sýta... Na tom tanielri toh ovyzera tak vela, tak som aj ja naložila ale mala som z toho aj obed aj večeru
ODPOVEDAŤ
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (12.2.2009, 20:52)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu