
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
|
|
|
Celkom: 11 (zobrazuje sa 1-10) | 1, 2 ďalšie >> |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() lístkové cesto domácePOTREBNÉ PRÍSADY 250 g masla alebo margarínu, 250 g hladkej múky, 1 dl vody, trochu octu alebo citrónovej šťavy (1 žĺtok), štipka soli POSTUP PRÍPRAVY Múku preosejeme na dosku. Stuhnuté maslo postrúhame, posypeme hrsťou múky a na kraji dosky rýchlo zmiesime, upravíme do tvaru tehličky a na tanieri odložíme do chladničky. V strede preosiatej múky urobíme nožom jamku, dáme do nej (žĺtok) vo vode rozmiešanú štipku soli, octu alebo citrónovú šťavu a zapracujeme cesto. Najprv pracujeme s nožom a v miesení pokračujeme rukou. Najprv sa cesto lepí, ale dlhším miesením sa vypracuje na pružné, nelepivé závinové cesto, ktoré je rovnako tuhé, ako maslové cesto. Závinové cesto prikryjeme na doske čistým obrúskom a necháme 1 hodinu odpočívať. Potom závinové cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 cm, do stredu položíme maslovú tehlu, štyri rohy závinového cesta priložíme k sebe ako obálku a dlaňou pritisneme. Štvorec cesta prevrátime na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na trikrát, prikryjeme a v chladničke necháme odpočívať 20 minút. Pri vaľkaní dodržíme dva smery: zhora dolu a zľava doprava, aby sme udržali tvar obdĺžniku. Cesto trikrát rozvaľkáme a trikrát zložíme. Po každom zložení cesto necháme odpočinúť 20 minút. Nakoniec cesto vyvaľkáme na 3-5 mm hrúbku a ľubovoľne použijeme. Pečieme v horúcej predhriatej rúre pri 230-250 stupňov celzia, dopekáme pri zníženej teplote, aby múčnik bol vypečený, žltohnedý, chrumkavý a lístkový. Celý postup trvá asi hodinku a pol, ja používam toto cesto na štrúdľu, pizzu, je jednoduché a vynikajúce. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 1.9.2012, 20:11 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Tvarohovo-malinový jednoduchý a rýchly koláčPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY 6 vajec......2prasky do peciva........8lyzic prask.cukru............3 vanilky......6 kopcovitych lyzic polohrubej/celozrnnej/ muky.......2 male lyzice oleja.......500g tvarohu /hrudkovity alebo jemny/.......maliny /cca 500-700g/.........zelatina /platky, urcena do tvarohovej zmesi/.........2 baliky zele.........forma na pecenie..........papier na pecenie........krystal.cukor POSTUP PRÍPRAVY 1.spravime si dve piskotove cesta. Mozeme pouzit tortovu formu alebo hranatu, ale vyssiu, kedze kolac bude vyssi. 2.Piskotove cesto: na spodok formy dame papier na pecenie. 3 zltka vymiesame dopenista s 3 lyzicami praskoveho cukru a praskom do peciva /mozme pridat aj vanilkovy cukor/. Pridame tri kopcovite lyzice celozrnnej muky, polohrubej, premiesame, zmes bude husta. Pridame lyzicku oleja. Vyslahame si tuhy sneh zo zvysnych troch bielkov a opatrne vmiesame do zmesi. Ihned vylejeme do formy a dame do rury, 180 - 190stupnov asi 20-30 minut. Cesto je hotove, ked je na povrchu hnede a neprilepi sa na drevenu ihlu. Formu vyberieme z rury a nechame piskotove cesto vychladnut, potom ho nozikom oddelime opatrne od okrajov formy a vyberieme z formy, dame bokom vychladnut. 3.Pripravime si rovnako druhe piskotove cesto, ako to prve, postup rovnaky. Alebo mozme spravit jedno vacsie piskotove cesto a zrezat na polovicu, ja to robim takto, peciem dva. 4.Popri tom, ako sa cesto pecie v rure, zmiesame tvaroh, lyzicu praskoveho cukru /cukor podla chuti/, vanilkovy cukor a polovicu malin. Maliny predtym nechame zohriat v hrnci s trochou vody, aby bola zmes redsia. Maliny vylejeme do tvarohu. 5.Pripravime si zelatinu do tvarohu, podla navodu. Nechala som platky zelatiny napucat v troche vody, potom som platky zohriala a pridala lyzicu tvarohovej zmesi, nechala zahriat aby sa zelatinove platky uplne rozpustili /nesmie sa varit/, nechala som to trochu vychladnut a vliala do tvarohovej zmesi, zamiesala a vlozila do chladnicky, aby zmes trochu stuhla. 6.Ked mame hotove obe piskotove cesta, vychladnute, polozime jedno do formy, vylejeme nan tvarohovu plnku s malinami, prikryjeme druhym platom piskotoveho cesta. 7.Spravime si zele, dva male sacky zele s lyzicou cukru a vodou nechame zovriet. Medzitym poukladame na vrchnu piskotu zvysne maliny, po celom povrchu. Vylejeme na ne zele. ODPORUCAM nevylievat na maliny horuce zele, aby nepresiaklo do piskoty a nezostalo z toho ´blato´. Zele este asi 15 minut vkuse miesame, pokial trochu nezacne tuhnut a trochu nevychladne, a az potom ho vylievame na maliny, pomaly, aby nevytekalo z formy. 8.Nakoniec nechame kolac stuhnut v chladnicke, najlepsie do druheho dna. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Orechová MarlenkaPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY Inspirovala som sa tymto receptom od Evky: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=4463 POSTUP PRÍPRAVY Odporucam dat menej cukru, do cesta aj do kremu, aby nebola Marlenka presladena,...robila som aj kakaovu, ale takato orechova je najlepsia, miesto sody bikarbony som dala prasok do peciva, zdalo sa mi ze tu sodu je v nej dost citit, do cesta som nedavala orechy, len do kremu a miesto tradicnej posypky z Marlenky som posypala Marlenku orechmi. Puding som robila karamelovy, nie vanilkovo-smotanovy.... a aj platy som robila hrubsie, nie take tenke ako prvykrat...kto ju chce mat vacsiu mal by ju robit z dvojitej davky, 700g muky sa mi na zaciatku zdalo dost, no potom som lutovala, ze som nerobila z vacsieho mnozstva... Vydarila sa, sice na moj vkus bola trochu prilis sladka, sladsia nez ju podavaju v kaviarnach, ale ti co ju jedli si ju chvalili ((:..... platy sa nelamali, hned po upeceni som ich este makke dala z plechu na inu dosku kde trochu stvrdli a az vsetky upecene som ich ukladala jeden na druhy. Do druheho dna bola pekne makkucka. Tiez chcem podakovat autorke tohto receptiku, je to sice trochu pracny kolacik, ale ta chut stoji za to (:... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (1) posledné: 7.4.2010, 18:50 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Sacher tortaPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY 250 g makkeho masla /HERA,no moze byt aj obycajne/.... 190g krystal.cukru..... 2 vanilky...... 250g polohr.muky..... lyzica nastruhanej citronovej kory...... par kvapiek rumovej aromy..... 3 - 4 polievkove lyzice kakaa....pol caj.lyzicky soli.......1 prasok do peciva, pol prasku do pernika...... 4-5 celych vajec.........275g roztopenej cokolady na varenie plus lyzica oleja a lyzica sipkoveho dzemu.......cokoladova poleva /podla skusenosti mozem odporucit taku, ktora nestvrdne,aby sa nelamala pri krajani/........mlieko......dzem /marhulovy, alebo akykolvek podla chuti, ja som dala slivkovy/, original Sacher torta by mala byt s marhulovym..... POSTUP PRÍPRAVY Skusala som upiect Sacher tortu, ktoru milujem, podla roznych receptov, no neviem preco, nikdy to nebolo ono, bud podla vnutri surova alebo mi po vychladnuti splasla, tak som si recept upravila podla seba a konecne som upiekla svoju oblubenu torticku. Cukru si dajte kazdy podla chuti. Tu je postup, pouzila som klasicku tortovu formu: 1.Makke maslo rozmixujeme s cukrom, praskom do peciva, stipkou soli, citronovou korou a rumovou aromou, najmenej 8 minut. 2.Pridame vajcia, kazde vajce pridame az ked to predosle je dobre vmixovane v zmesi. 3.Pridame, postupne, preosiatu polohr.muku po lyziciach. Vznikne nam tuha zmes. 4.Pridame kakao a nad parou rozpustenu cokoladu, pocas mixovania. 5.Ak je zmes prilis husta, co zrejme bude, pridame asi deci, max 2 deci mlieka. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 20 návštěvníkov) KOMENTÁRE (14) posledné: 17.11.2011, 10:20 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Kysnuté buchtyPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY 1/2 kg pol.muky...... 2polievkove lyzice krystal.cukru......1 vanilkovy cukor...... 1cele vajce a 1 zltok....... 1/4 mlieka.......pol kocky cerstveho drozdia....... 1 lyzicka prasku do peciva........ dve-tri lyzice oleja.......lyzicka soli...... dzem akykolvek/tvaroh-hrozienka/tvaroh-puding POSTUP PRÍPRAVY 1. Pripravime si kvasok, do vlazneho mlieka zamiesame lyzicu krystal.cukru a lyzicu hladkej muky a nadrobime drozdie. Nechame odstat v teple asi 40 - 50minut kym kvasok zvacsi objem min.o polovicu. 2. Muku preosejeme, pridame 2 lyzice cukru, malu lyzicku soli, vajce a zltok, vanilkovy cukor, prasok do peciva, olej, mozme nastruhat citronovu koru. To zmiesame a vlejeme do muky kvasok s mliekom. Zvysne mlieko pridavame podla potreby. Cesto by malo byt hustejsie a malo by sa pekne odliepat od hrnca. Zvyknem ho miesit metlickami asi tak 20-30 minut. 3. Hladke a vypracovane cesto posypeme trochou muky a nechame kysnut v teple asi 30-40 minut. 4. Cesto vyklopime na pomucenu dosku a valcekom roztiahneme na vysku asi 1 cm. Davame si pozor, aby sa nam zospodu neprilepilo. Mensim poharom vykrajujeme kolieska, prstami ich roztiahneme a lyzickou dame do kazdeho kolieska dzem-lekvar-tvaroh s hrozienkami, bez hrozienok, s pudingom, co komu chuti. Koliesko prikryjeme druhym kolieskom a dookola prstami dobre spojime, tym istym poharom znovu vykrojime uz naplnenu buchtu a tak zbavime prebytocneho cesta po okrajoch, polozime na olejom vymasteny vyssi plech. Takto pokracujeme s kazdou buchtou, pricom ich vkladame na plech jednu vedla druhej, nie vsak prilis natesno, lebo kysnutim este zvacsia objem. Dobre ich naolejujeme. Ked je plech zaplneny buchtickami nechame ich v teple este podkysnut asi pol hodinu-40 minut. Predhrejeme si ruru na asi 190-200 stupnov. 5. Plech vlozime do rury a pecieme asi 25-35minut, najprv spodne pecenie a neskor celoplosne, az pokial nie su buchticky krasne hnede. Po vychladnuti posypeme buchticky praskovym cukrom. Zvyknem ich aj s plechom davat do vacsieho mikrotenoveho sacku, aby boli vlacne a nevysusili sa. Z tohto cesta sa da robit aj zavin, moravske kolace ci bratislavske rozky s roznymi plnkami. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Moja bublanina s malinami, rýchla a výbornáPRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY 3 vajcia.......1,5 salky pr.cukru......2 salky polohr.muky........prasok do peciva.......3lyzice najemno nasekanych mandli alebo vlasskych orechov /pre chut, ale nemusi byt/.......lyzica oleja.......cca 1salka mlieka......moze sa pridat nastruhana citronova kora POSTUP PRÍPRAVY Pripravu som mala hotovu za ani nie 15 minut - zltka oddelime od bielkov. Do zltkov pridame salku /vacsiu/ pras.cukru, prasok do peciva vymiesame dopenista mixerom. Postupne pridavame polohrubu muku-2 vacsie salky a najemno nasekane orechy, pre chut, plus citronovu koru, lyzicu oleja. Cesto bude hutne, tak pridame asi jednu, jednu a pol salky mlieka. - ruru si predhrejeme na cca 170-175 stupnov, nie viac. - bielka vyslahame dotuha, tesne pred dokoncenim slahania pridame zvysnu polovicu salky prask.cukru a dokoncime slahanie. - sneh z bielkov so zvysnym pras.cukrom pridame opatrne a pomaly vareskou alebo lyzicou do hmoty, parkrat premiesame, cesto by malo byt nadychane a malo by sa dat bez problemov vyliat na maslom potrety a mukou vysypany vyssi plech. - na povrch cesta poukladame ovocie, najepsie drobne, ako su maliny, jahody, ribezle, cernice, mozu byt cerstve, zavarane, zamrazene, co prave mate poruke. Cesto nenechavame prilis dlho vo forme stat aby bol kolacik pekne nadychany tak ho hned po nasypani ovocia supneme do rury. - Zvyknem piect najprv odspodu, potom zapnem celoplosne pecenie. Bublaninu peciem asi 1 hodinku, kym nie je povrch hnedkasty, vyskusam drevennou ihlou ci je bublanina hotova. Necham ju este chvilu v otvorenej rure. Az ked vychladne, posypem prask.cukrom... Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov) KOMENTÁRE (2) posledné: 13.3.2010, 19:40 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() orechovo-tvarohový koláčik /s hruškami/PRO INSPIRACI POTREBNÉ PRÍSADY ...podla receptu od Martiny P. (Mata406) ID 48300 ....len som ho trochu vylepsila, do tvarohu som pridala trochu smotany na slahanie, uz vyslahanu- a bananovy pudinkovy prasok, nastruhanu koru z citrona a na spodne cesto som poukladala natenko nakrajane hrusky.... a je fakt vyborny, dakujem Martinka za skvely receptik! ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov) KOMENTÁRE (6) posledné: 25.2.2010, 14:23 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Trený mramorový koláčPOTREBNÉ PRÍSADY 250g makkeho masla.....190g cukru krystal.......2 lyzicky nastruhanej citronovej kory.......stipka soli........1vanilka.......4cele vajcia.......250g polohrubej muky........lyzicka kypriaceho prasku.......polievkova lyzica pomarancoveho likeru, alebo citronove aroma...... v pripade potreby deci vlazneho mlieka....... maslo a muka na vysypanie formy........ hrozienka alebo cokoladove fliacky, cca 100g........ dve lyzicky kakaa POSTUP PRÍPRAVY 1.Maslo, cukor, vanilku, sol a kypriaci priasok rozmixujeme dopenista. 2.Vajcia priadavame po jednom. Dalsie vajce pridame vtedy, ked je predosle dobre rozmixovane. 3.Predhrejeme si ruru na cca 180-190 stupnov. 4.Muku preosejeme a postupne lyzicou pridavame do cesta a mixujeme. Nakoniec pridame umyte a pokrajane hrozienka alebo cokoladove fliacky. Cesto by malo byt huste a trhat sa, no ak je prilis hutne, mozme pridat trochu, nie viac ako deci vlazneho mlieka a rozmixovat. 5.Cesto si rozdelime na dve polovice. Do jednej priadame asi 2 lyzicky kakaa a do druhej dve lyzicky muky a kazdu zvlast rozmixujeme. Zobraz viac ... OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Kysnutá bábovka s brusnicamiPOTREBNÉ PRÍSADY 500g polohrubej muky........... caj,lyzicka soli...........pol kocky cerstveho drozdia,t.j.20g...........170g krystal.cukru........1 vanilka.......tri lyzice rumu alebo rumove aroma......80g roztopeneho masla /Palmarin al. obycajne/........ cca 10-20g masla na vytrenie formy...... nastruhana kora z 2 citronov........... balicek kandizovanej citronovej kory alebo pomarancovej............ 100g susenych brusnic/alebo hrozienok.......... mozme pridat aj nasekane mandle, pistacie......1/4 mlieka.........1 cele vajce........ prask.cukor na posypanie.......babovkova forma POSTUP PRÍPRAVY 1. Urobime si kvasok, do tepleho mlieka dame lyzicku pol.muky, lyzicu krystal cukru. a nadrobime drozdie, zamiesame a na teplom /nie horucom!/ mieste nechame vykvasit, aby kvasok zvacsil objem minimalne o polovicu. Trva to tak asi 40-50 minut. 2.Muku do misy preosejeme, pridame cukor, vanilku, sol, nastruhanu koru z citronov a vsetko premiesame, nakoniec spravime jamku a pridame cele vajce. Nechame odlezat kym kvasok nenakysne. 3.medzitym na hrozienka ci brusnice nakvapkame rum a nechame odlezat. Ak mame hrozienka, tie predtym umyjeme a ja ich zvyknem aj krajat aby boli mensie. Mnozstvo davam odhadom. 4.Ked je kvasok hotovy, pridame postupne do muky a miesame. Najprv vareskou, potom mozme mixerom s nadstavcami urcenymi na miesenie cesta. Vlazne mlieko vlievame postupne. Ked je cesto uz ako tak zamiesene pridame roztopene maslo. Miesime asi 30-40 minut, nie menej, pokial cesto nebude uplne hladke, a nebude sa pekne odliepat od misy. Nemalo by byt ale tuhe, skor take riedsie. Ked sa nam zda cesto uz hotove, pridame hrozienka, brusnice, kandizovanu koru z citrona al. pomaranca a opat premiesime dalsich asi 5 minut aby sa ovocie vsade dostalo. 5.Formu si vytrieme hojne maslom, ja zvyknem vysypat aj praskovym cukrom. Ano praskovym cukrom a nie mukou, tak ma korka sladsiu chut. Samozrejme kto nechce, nemusi a moze natriet len maslom. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MÚČNIKY, POHÁRE |
![]() Jablkový závin z ťahaného cesta...POTREBNÉ PRÍSADY Toto je tahane cesto, s ktorym sa mi zatial zo vsetkych tahanych najlepsie pracovalo .: 150g hlad.muky.....1 zltok...... 25g oleja/asi dve lyzice/......sol......60-70 ml teplej vody..... olej na potretie cesta a formy, ja som nedavala ocot ... Plnka do zavinu: 250g tahaneho cesta...... 1kg jablk/ priblizne-zavisi od velkosti zavinu/ ....200g masla...... 150g struhanky...... 2 lyzicky mletej skorice..... 80g grozienok...... 60g nasekanych vlasskych orechov...... praskovy cukor na posypanie..... 150g cukru do plnky POSTUP PRÍPRAVY - zmiesame vsetky prisady tahaneho cesta, spracuvavame asi 10 minut, kym nie je tvarne a makke, poddajne a nelepi sa. Ma mat gumovu konzistenciu, pred odpocinutim. Teplu vodu nelejeme hned, ale postupne. Tvar gule odstavime do chladu aspon na pol hodinu-hodinu. Nezabudnut ho prikryt alobalom alebo sackom, aby zvrchu nestvrdol. Niektore recepty uvadzaju, ze do cesta ma ist ocot, ja ho tam nedavam. -medzitym si pripravime pnlku: nastruhame jablka na co najtensie platky, roztopime maslo asi 60g, usmazime dozlatista az mierne dohneda struhanku, ktoru nechame vychladnut -ked je cesto pripravene na spracovanie, najprv ho na pomucenej doske rozvalkame do tvaru kocky, prip. obdlznika, a nasledne ho tvarujeme-roztahujeme chrbtovou castou oboch ruk. Je to celkom sranda, cesto by sa nemalo roztrhnut, ak s nim pracujete pomaly a jemne. Ono sa vlastne natahuje same prehadzovanim z jednej ruky do druhej. Cesto nezabudame mucit, aby sa nelepilo. Tahame ho na rukach aby malo vsade rovnaku hrubku, tak cca 1 - 2 mm. Potom ho polozime na pomucenu utierku a este trochu ponatahujeme. Mal by vidiet vzor utierky-.tak tenke by malo byt cesto! Ale davame si pozor, aby nebolo zas prilis tenke a netrhalo sa. -maslom potrieme asi tretinu cesta. Poukladame rovnomerne-struhanku /vychladenu/, struhanka nam sluzi na to, aby sa do nej vstrebala prebytocna voda z jablk. Na nu nastruhane Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci) KOMENTÁRE (5) posledné: 20.1.2010, 11:38 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 11 (zobrazuje sa 1-10) | 1, 2 ďalšie >> |