. .. .. .. .. .. .
. .

lístkové cesto domáce - RECEPT 35835

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 132815 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)


lístkové cesto domáce


[ recept č. 35835 zo dňa  ]


lístkové cesto domáce


POTREBNÉ PRÍSADY

250 g masla alebo margarínu, 250 g hladkej múky, 1 dl vody, trochu octu alebo citrónovej šťavy (1 žĺtok), štipka soli

POSTUP PRÍPRAVY

Múku preosejeme na dosku. Stuhnuté maslo postrúhame, posypeme hrsťou múky a na kraji dosky rýchlo zmiesime, upravíme do tvaru tehličky a na tanieri odložíme do chladničky.
V strede preosiatej múky urobíme nožom jamku, dáme do nej (žĺtok) vo vode rozmiešanú štipku soli, octu alebo citrónovú šťavu a zapracujeme cesto. Najprv pracujeme s nožom a v miesení pokračujeme rukou. Najprv sa cesto lepí, ale dlhším miesením sa vypracuje na pružné, nelepivé závinové cesto, ktoré je rovnako tuhé, ako maslové cesto. Závinové cesto prikryjeme na doske čistým obrúskom a necháme 1 hodinu odpočívať.
Potom závinové cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 cm, do stredu položíme maslovú tehlu, štyri rohy závinového cesta priložíme k sebe ako obálku a dlaňou pritisneme. Štvorec cesta prevrátime na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na trikrát, prikryjeme a v chladničke necháme odpočívať 20 minút. Pri vaľkaní dodržíme dva smery: zhora dolu a zľava doprava, aby sme udržali tvar obdĺžniku.
Cesto trikrát rozvaľkáme a trikrát zložíme. Po každom zložení cesto necháme odpočinúť 20 minút. Nakoniec cesto vyvaľkáme na 3-5 mm hrúbku a ľubovoľne použijeme.
Pečieme v horúcej predhriatej rúre pri 230-250 stupňov celzia, dopekáme pri zníženej teplote, aby múčnik bol vypečený, žltohnedý, chrumkavý a lístkový. Celý postup trvá asi hodinku a pol, ja používam toto cesto na štrúdľu, pizzu, je jednoduché a vynikajúce.
<< moja prva na krst | lístkové cesto domáce | Vianoce 2010 >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Júlia V. (julik111) ID 217586 (1.9.2012, 20:11)
Toto cesto je vynikajúce (Y) Robila som s maslom a nedá sa porovnať s tým hnusným margarínovým lístkovým cestom z obchodu. Spokojnosť :-)
ODPOVEDAŤ
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (28.12.2010, 17:20)
(Y) (Y) (Y) tak toto som dááávno pradávno skúšala, mala som nejakých 17-18 rokov, najskôr som robila cesto a potom som piekla z neho šamrole, zabitá celá sobota, neporiadok v kuchyni - ale boli vynikajúce, domáce je len domáce, preto máš môj veľký obdiv |:o) |:o) |:o), odvtedy som na domáce lístkové odvahu nenašla (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu