Lucia F. (lucia13) ID 9254 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Celozrnný tekvicový chlebík
[ recept č. 7192 zo dňa 7.9.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1a štvrť šálky vlažnej vody, 4a pol šálky celozrnnej múky, 2ČL morskej soli, 1PL cukru, tekvicové semiačka podľa chuti, 1 ČL chlebíkového korenia ( kúpila som ho v DM-drogerii ), 2PL lyžice olivového oleja, skoro celá kocka čerstvého droždia, (hrnček = 2dcl)
POSTUP PRÍPRAVY
Suroviny v uvedenom poradí dáme do pekárničky. Ja som nastavila celozrnný program, tmavá kůrka a ostatnú prácu už spravil tento dokonalý vynález menom domáca pekárnička. Len mi chlebík ku koncu trošku spľasol - ešte sa len učím používať celozrnnú múku - treba trošku viac kvasníc, aspoň mne sa zdá. Dnes som však dala trošku menej múky a tak v tom bol celý problém. Ale na chuti chlebíku to vůbec nepoznať. Takže dobrú chuť prajem.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
A toto sú potrebné suroviny
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (3.1.2009, 21:27) |
Tiež so kupovala takuto celozrnnu muku, ale osvedčila sa mi viac celozrnná muka BIO s DM drogerie. Je síce drahšia, ale poděa mna aj omnoho lepšia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (4.1.2009, 19:01) |
No ja som ju uz tiez prestala kupovat a dominala som ju vzdy pomiesanu s hladkou mukou.......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika V. (monajarka) ID 19964 (2.1.2009, 21:51) |
Ahoj Lucka ta Miska ma pravdu je to preto ze davas vela kvasnic a celozrnna muka je taska ako hlatla T650 skusaj to 4pohare celozrnnej a pol hlatkej |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (3.1.2009, 21:01) |
Dakuje za radu skusim a uz davam aj menej kvasnic metoda pokus omyl  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga F. (honda) ID 29673 (22.11.2008, 20:02) |
Mne sa tá fialová celozrná múka nezdá dobrá,aj som ju prestala používať. Chlieb sa mi zo začiatku prepadával a to vtedy,keď som po zapípaní pridávala semiačka,alebo postrúhané zemiaky. Teraz dávam všetko naraz a viac používam polohrubú múku,ktorú trochu pomiešam napríklad s vyrážkovou,alebo celozrnou. Na 600 g múky dávam 2 lyžičky sušeného droždia,alebo pol kocky čerstvého a chlieb je . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna T. (babuš) ID 7831, mimibazar.sk/caldera (21.10.2008, 8:57) |
jaj a ešte spľasol preto, lebo tam bolo veľa vody  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela N. (Michaelllla) ID 36218 (21.10.2008, 20:46) |
nechcem ti protirečiť ale na základe vlastných 2-ročných skúseností s domácou pekárňou som prišla k záveru, že dôvodom prepadnutia je veľké množstvo kvasníc - na 500 g múky stačí 15 g čerstvých alebo 1/2 malej odmerky sušených kvasníc. Vtedy naozaj nebude vadiť ak dáš viac vody a cesto bude redšie. Vyskúšaj, verím že sa ti zadarí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna T. (babuš) ID 7831, mimibazar.sk/caldera (21.10.2008, 8:56) |
Lucia, a šálka znamená koľko? 3dcl, 2 dcl, 1,5dcl? alebo múky ide pol kila? toto mi tam chýba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (21.10.2008, 20:29) |
dakujem za upozornenie doplnim...takze salku pouzivam 2dcl a niekedy mam pocit ze dost zalezi od kvality muky, pretoze davam take iste mnozstvo vzdy a niekedy chlebik splasne a niekedy zase nie . Alebo, este som rozmyslala, ze mozno ta voda je niekedy tepla viac a niekedy menej.... mozno aj to ovplyvni celkovy efekt. Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Petra C. (petrachovancova) ID 2889, mimibazar.sk/petrachovancova (22.11.2008, 14:29) |
Používam tiež tú fialovú celozrnnú múku a chlieb mi spľasne, keď je zlá kvalita múky. Takže už teraz vždy pri kúpe kontrolujem. . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia F. (lucia13) ID 9254, mimibazar.sk/lucia13 (22.11.2008, 14:44) |
ja som si to tiez odpozorovala, ze ked ju pouzijem tak chlebik splasne a tak ju miesam s normalnou mukou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |