Adriana B. (Aďka27) ID 32431 |
 |
Oblasť: Brezno |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 15.1.2008 |
Naposledy: 13.10.2014 22:10 |
Aktualizácia: 1.4.2011 10:18 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Cuketová horčica
[ recept č. 6961 zo dňa 23.8.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2 kg už očistenej cukety, 1 hlávka cesnaku, 2 malé feferónky, 1 dl octu, 70 g soli, 160 g cukru, 2,5 dl oleja, ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 4 dl plnotučnej horčice
POSTUP PRÍPRAVY
***Je jemná a výborná k údeninám, pridávam ju aj na zahustenie k mäsu, či do dresingov***
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
cuketu očistíme, zbavíme jadierok |
![]() |
pokrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, pridáme zvyšok surovín, premiešame a zakryté varíme asi hodinku na miernom ohni. Môžete na začiatok podliať troškou vody, stačí 1-2 dl (ja dávam podľa toho, koľko vody mi cuketa pustí - keď nie všetky obsahujú rovnaké množstvo vody). |
![]() |
Keďže nemáme v obľube pikantné, dávam len jednu malú feferónku, ktorú pokrájam na malinké kúsky a vôbec to nie je štipľavé /zbavím ju jadierok/. |
![]() |
Uvarené rozmixujeme a horúce naložíme do pohárikov, uzavrieme a sterilizujeme cca 10-12 min. (Do hrnca dám poháriky, zalejem vodou do polky pohárov, zakryjem druhým hrncom a keď voda začne vrieť, zmenším plameň - a nechám sterilizovať vo vare). Vyjde Vám z toho raz toľko, ako je na foto (cca 11-12 pohárikov od malej horčice). Keď je potrebné, dochutím horčicu ešte po rozmixovaní uvarenej masy a nechám chvíľku prevrieť /zakryté, aby to neprskalo/. |
![]() |
Chuťovo je sladkokyslá, vôbec nie je taká ostrá a príkra, ako klasická horčica. Výborne sa hodí aj ku grilovanému mäsku a zelenine. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Alžbeta B. (babetka) ID 159230 (31.7.2010, 21:09) |
Ďakujem za napad napisať sem niekde som založila svoj a neviem nájsť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andulka2) ID 48309 (27.8.2008, 9:49) |
získate výborný dresing, ak do cukinovej horčice pridáte pred servirovaním biely jorurt. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (29.8.2008, 21:00) |
Anka, áno , aj my si to miešame s obyčajným bielym jogurtom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva K. (Vrsovanda) ID 55880 (26.8.2008, 23:38) |
Adko, tohle je vyborny napad na zuzitkovani cuket. Letos jich mame tolik ze mne uz lezou i z usi. Jen jedna malickost: muzes mne rict co myslis "jednou hlavkou cesneku". To je cela velka hlava a nebo jeden strouzek? Dekuji  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (27.8.2008, 8:16) |
Evi, ďakujem . Recept som našla v jednom časopise, už vééééľmi dávno, že sa to možno niekedy zíde Ma nenapadlo, že budem robiť nekedy horčicu z cukety. Manželovi chutí, naopak, samotnú klasicky plnotučnú horčicu Cesnaku je celá hlávka, nie strúčik. A vôbec to tam nie je cítiť. Tým varením to vyprchá. Tak to by som bola rada, keby mi šli von aj ušami Ja mám problém zasa nejakú kúpiť . Budem rada, keď to vyskúšaš a dáš vedieť, či si bola spokojná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |