. .. .. .. .. .. .
. .

MEXICKÁ - FAZUĽOVÁ torta - RECEPT 6146

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

TORTY

ID 4972 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


MEXICKÁ - FAZUĽOVÁ torta


[ recept č. 6146 zo dňa  ]


MEXICKÁ - FAZUĽOVÁ torta


POTREBNÉ PRÍSADY

CESTO: 250 g veľkej strakatej fazule * 150 g práškového cukru * 3 vajcia * 3 PL vody * 80 g mletých orechov * 20 g strúhanky * 2 KL prášku do pečiva *** KRÉM: 1. časť: 100 g čokolády na varenie * 100 ml mlieka * 2 KL masla *** 2. časť: 1 PL solamylu * 100 ml mlieka *** 3. časť: 200 g masla * 100 g práškového cukru * (rum) *** NA OZDOBU: vyšľahaná šľahačka * mandľové lupienky * lieskovce

POSTUP PRÍPRAVY

Neviem, či sa v Mexiku robí takáto torta. Myslím si však, že žiadna Juanita, či Pedro by ňou nepohrdli. Nebojte, neide tam žiadne chilli, ani papričky jalapeño, ani nič podobné. :-) Hlavnou ingredienciou je niečo celkom iné.
Je báječná a takmer nik, kto ju u nás jedol, nevedel, čo v nej je. Je časovo náročnejšia, ale stojí za to!
Obrázkový postup napovie.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Najskôr si pripravíme fazuľu. Namočíme ju do vody na 12 hodín a v tej istej vode ju uvaríme do mäkka. Keď trochu vychladne, ošúpeme ju a prepasírujeme cez sito. Na fotke je fazuľa tesne pred pasírovaním.
2. V mise šľaháme do peny cukor so žĺtkami a s vodu.
3. Pridáme pomleté orechy, strúhanku, prášok do pečiva a zamiešame.
4. Pridáme prepasírovanú fazuľu a znova zamiešame.
5. Posledný pridáme sneh z bielkov, opatrne ho vmiešame do cesta.
8. Cesto vylejeme do tortovej formy. Dno buď vystelieme papierom na pečenie (môj prípad) alebo vymastíme a vysypeme múkou. Boky formy necháme suché.
7. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30-40 minút pri 200 st. C. Známa skúška špáradlom dobu pečenia upresní.
8. Krém pozostáva z 3 častí. Prvá časť = do kastrólika dáme mlieko, čokoládu a maslo a necháme ich zovrieť za občasného miešania.
9. Druhá časť = do druhého kastrólika dáme mlieko a solamyl a tiež ich necháme zovrieť, ale za stáleho miešania (nech sa nevytvoria hrudky)!
10. Čokoládovú časť krému po lyžičkách pridávame do solamylovej časti a miešame, ...
11. ... až vznikne takýto jednoliaty základ.
12. Konečne sa dostávame k tretej a zároveň poslednej časti krému. Vyšľaháme maslo s cukrom ...
13. ... a pridávame po lyžičkách VYCHLADNUTÝ čokoládový základ (z bodu 11), tentokrát za stáleho šľahania.
14. Dopracujeme sa k takémuto mňamkovému čokokrému. Môžeme doň priliať trošičku rumu, ja som ho tentoraz vynechala.
15. Korpus prerežeme na 2 časti, ...
16. ... spodnú natrieme krémom, prikryjeme vrchnou časťou korpusu, aj ten natrieme krémom aj zvrchu, aj boky a dáme do chladu. Korpus je dosť vlhký, netreba ho už ničím pokvapkať.
17. Po stuhnutí zarovnáme povrch torty, a ozdobíme ju. Ja som tentokrát použila na boky mandľové lupienky, navrch šľahačku a lieskovce.
18. Už nezostal ani jedinký takýto kúsok.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Narodeninove srdiecko s karamelovymi nitami | MEXICKÁ - FAZUĽOVÁ torta | MARINÁDY: >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Stanislava B. (stanuš) ID 61104, mimibazar.sk/stanus (6.4.2010, 18:02)
...mám podobný recept od mojej svokry..myslím,že trochu jednoduchší...alebo len iný..akurát ju pečiem...ja som si ju trochu uľahčila a fazulu som jednoducho celú pomlela na mäsovom mlynčeku.. :-)ale robím ju z dvojitej dávky a tá predstava šúpania,to by mi zabralo aj pol dňa.. *-)
Nie je to ani poznať..uvidím,aká bude.. :-)
ODPOVEDAŤ
Mária M. (likavka) ID 53375 (25.2.2010, 17:59)
*-)Och spomenula som si že to nam robila mamka ked sme boli deti a stale sme sa na nu tešili :-|ale ja som ju ešte nerobila,musim skusit (Y) (Y) :-)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (26.2.2010, 9:06)
Dúfam, že splní očakávania. (hello)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (23.2.2010, 8:05)
Keby bola s gaštanmi,tak je asi madarská.Vravelo sa ,že gaštanové pyré sa robí sčasti z fazule,asi to bude pravda. (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (26.2.2010, 9:05)
Hovorilo sa to, ale na obale gaštanového pyré sa píše, že gaštanov je tam najmenej 72%, zvyšok je cukor a aróma. O fazuli žiadna zmienka. V každom prípade by fazuľa mohla byť dobrou náhradou gaštanov. ,-) ,-) ,-)
Keď hostia hádali, z čoho (^) je, najviac tipov mali práve gaštany. :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Ludmila P. (ludkaaa) ID 15922 (23.2.2010, 7:36)
tak takéto niečo som hladala, kedysi som robievala z fazule kokosové gulky a každý si mylsel že sú z gaštanov, super, skúsim cez víkend
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (25.2.2010, 17:49)
Dúfam, že táto (^) vám bude chutiť. My ju máme veľmi radi, takto sa :-p oblizujeme.
Ľudka, tie fazuľové kokosové guľky ma zaujímajú. Máš recept na ne? Budem rada ak ho zverejníš. :-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (2.10.2008, 16:02)
Ahoj Elenka, tiež som naposledy robila tortu s Tvojím krémom, čo som stihla (pl) ;-)bol vynikajúci na chuť a určite aj v tortičke (^), len tú som už nemala česť skúsiť. ;-). Tiež sa mi sekol pri varení kaše (smich), to by som nebola ja, a tak som ho pasírovala , teda tú kašu cez sitko... len ja by som asi robila na budúce z 250g masla, bolo ho troška menej ako som zvyknutá, ale mohlo to byť aj tou stratou, čo zostala na sitku (smich). (L) ďakujem za receptík.L
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.10.2008, 16:29)
Ahoj Lucka, super si si poradila a pasírovaním krém zachránila. (clamp) Tento tip niekomu určite do budúcna pomôže.
Teším sa, že Ti krém chutil. :-) Mňa táto (^) ohúrila nielen krémom ale aj korpusom. Ale robím ju ozaj len sviatočne. |:o)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Martina K. (klocik) ID 11374 (19.9.2008, 18:09)
Dobrý deň, dnes som robila Váš krém, musím povedať, že chuťovo super (clamp) (Y), ale mne sa zrazil , neviem prečo, postupovala som presne podĺa návodu. (6) :-@ :-S
Ale chválim, asi som nešika. (hello)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.10.2008, 15:37)
Martinka, žiadna nešika. Také veci sa stávajú. Mne sa to stalo už neraz. +o( A vlastne sa mi to raz stalo aj pri tejto torte, konkrétne pri zohrievaní mlieka so solamylom sa mi spravili hrudky. Krém sa ešte zvykne zraziť pri zmiešavaní masla a nadstavovanej časti krému - musí byť úplne vychladnutá. Ale nejaký ten neúspech nás predsa neodradí, no nie? Nabudúce sa MUSÍ podariť.
Ešte ma napadlo - keď sme boli deti, tak sme sa celkom tešili, keď sa mamine občas niečo nepodarilo, s bráchom sme si vždy veľmi pochutnali. ;-)
(hello)
ODPOVEDAŤ
EVA J. (EVINA) ID 106 (7.7.2008, 19:19)
no , fazulka ma i iné učinky,nebolo to veľmi poznat? ;-) ;-) (smich) ;-) ;-) ;-) (leto)ale vyzera naozaj (Y)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.7.2008, 8:27)
:-D Nebolo, týmto smerom sa to vôbec neprejavilo. ;-) Možno je finta v tom olúpaní, neviem ... (hello)
ODPOVEDAŤ
Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (7.7.2008, 14:40)
Dušanka,fazula sa zvykne oužívať ako náhrada jedlých gaštanov...je to skvelá náhrada
ODPOVEDAŤ
Dusana B. (duska2) ID 8637 (7.7.2008, 14:42)
to som nevedela :-oale teraz som zas o nieco mudresia ;-) :-$ (L)
ODPOVEDAŤ
Dusana B. (duska2) ID 8637 (7.7.2008, 14:34)
eli je tam citit tu fazulku? vyzera to zaujimavo (clamp) (hello)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2008, 18:54)
Duška, Gabika už písala vyššie o gaštanoch a fazuli ako ich náhrade. Len doplním, že ma ani nenapadlo rozmýšľať o fazuli, keď som (^) jedla prvýkrát. Musela som si hneď vypýtať recept. :-) :-) :-) Je fakt výborná. (hello)
ODPOVEDAŤ
Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (7.7.2008, 14:29)
Eli, tortička vyzerá mňamkovo
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2008, 18:51)
Gabi dík, a ako (jidlo) chutí! Len sa tak po nej zaprášilo. :-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu