končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
TORTY |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) MEXICKÁ - FAZUĽOVÁ torta[ recept č. 6146 zo dňa 6.7.2008 ] POTREBNÉ PRÍSADY CESTO: 250 g veľkej strakatej fazule * 150 g práškového cukru * 3 vajcia * 3 PL vody * 80 g mletých orechov * 20 g strúhanky * 2 KL prášku do pečiva *** KRÉM: 1. časť: 100 g čokolády na varenie * 100 ml mlieka * 2 KL masla *** 2. časť: 1 PL solamylu * 100 ml mlieka *** 3. časť: 200 g masla * 100 g práškového cukru * (rum) *** NA OZDOBU: vyšľahaná šľahačka * mandľové lupienky * lieskovce POSTUP PRÍPRAVY Neviem, či sa v Mexiku robí takáto torta. Myslím si však, že žiadna Juanita, či Pedro by ňou nepohrdli. Nebojte, neide tam žiadne chilli, ani papričky jalapeño, ani nič podobné. :-) Hlavnou ingredienciou je niečo celkom iné. Je báječná a takmer nik, kto ju u nás jedol, nevedel, čo v nej je. Je časovo náročnejšia, ale stojí za to! Obrázkový postup napovie. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI 1. Najskôr si pripravíme fazuľu. Namočíme ju do vody na 12 hodín a v tej istej vode ju uvaríme do mäkka. Keď trochu vychladne, ošúpeme ju a prepasírujeme cez sito. Na fotke je fazuľa tesne pred pasírovaním. 2. V mise šľaháme do peny cukor so žĺtkami a s vodu. 3. Pridáme pomleté orechy, strúhanku, prášok do pečiva a zamiešame. 4. Pridáme prepasírovanú fazuľu a znova zamiešame. 5. Posledný pridáme sneh z bielkov, opatrne ho vmiešame do cesta. 8. Cesto vylejeme do tortovej formy. Dno buď vystelieme papierom na pečenie (môj prípad) alebo vymastíme a vysypeme múkou. Boky formy necháme suché. 7. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30-40 minút pri 200 st. C. Známa skúška špáradlom dobu pečenia upresní. 8. Krém pozostáva z 3 častí. Prvá časť = do kastrólika dáme mlieko, čokoládu a maslo a necháme ich zovrieť za občasného miešania. 9. Druhá časť = do druhého kastrólika dáme mlieko a solamyl a tiež ich necháme zovrieť, ale za stáleho miešania (nech sa nevytvoria hrudky)! 10. Čokoládovú časť krému po lyžičkách pridávame do solamylovej časti a miešame, ... 11. ... až vznikne takýto jednoliaty základ. 12. Konečne sa dostávame k tretej a zároveň poslednej časti krému. Vyšľaháme maslo s cukrom ... 13. ... a pridávame po lyžičkách VYCHLADNUTÝ čokoládový základ (z bodu 11), tentokrát za stáleho šľahania. 14. Dopracujeme sa k takémuto mňamkovému čokokrému. Môžeme doň priliať trošičku rumu, ja som ho tentoraz vynechala. 15. Korpus prerežeme na 2 časti, ... 16. ... spodnú natrieme krémom, prikryjeme vrchnou časťou korpusu, aj ten natrieme krémom aj zvrchu, aj boky a dáme do chladu. Korpus je dosť vlhký, netreba ho už ničím pokvapkať. 17. Po stuhnutí zarovnáme povrch torty, a ozdobíme ju. Ja som tentokrát použila na boky mandľové lupienky, navrch šľahačku a lieskovce. 18. Už nezostal ani jedinký takýto kúsok. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Stanislava B. (stanuš) ID 61104, mimibazar.sk/stanus (6.4.2010, 18:02) | |
...mám podobný recept od mojej svokry..myslím,že trochu jednoduchší...alebo len iný..akurát ju pečiem...ja som si ju trochu uľahčila a fazulu som jednoducho celú pomlela na mäsovom mlynčeku.. ale robím ju z dvojitej dávky a tá predstava šúpania,to by mi zabralo aj pol dňa.. Nie je to ani poznať..uvidím,aká bude.. |
|
ODPOVEDAŤ |
Mária M. (likavka) ID 53375 (25.2.2010, 17:59) | |
Och spomenula som si že to nam robila mamka ked sme boli deti a stale sme sa na nu tešili ale ja som ju ešte nerobila,musim skusit | |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (26.2.2010, 9:06) | ||
Dúfam, že splní očakávania. | ||
ODPOVEDAŤ |
melania l. (lararuby) ID 130989 (23.2.2010, 8:05) | |
Keby bola s gaštanmi,tak je asi madarská.Vravelo sa ,že gaštanové pyré sa robí sčasti z fazule,asi to bude pravda. | |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (26.2.2010, 9:05) | ||
Hovorilo sa to, ale na obale gaštanového pyré sa píše, že gaštanov je tam najmenej 72%, zvyšok je cukor a aróma. O fazuli žiadna zmienka. V každom prípade by fazuľa mohla byť dobrou náhradou gaštanov. Keď hostia hádali, z čoho je, najviac tipov mali práve gaštany. |
||
ODPOVEDAŤ |
Ludmila P. (ludkaaa) ID 15922 (23.2.2010, 7:36) |
tak takéto niečo som hladala, kedysi som robievala z fazule kokosové gulky a každý si mylsel že sú z gaštanov, super, skúsim cez víkend |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (25.2.2010, 17:49) | ||
Dúfam, že táto vám bude chutiť. My ju máme veľmi radi, takto sa oblizujeme. Ľudka, tie fazuľové kokosové guľky ma zaujímajú. Máš recept na ne? Budem rada ak ho zverejníš. |
||
ODPOVEDAŤ |
Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (2.10.2008, 16:02) | |
Ahoj Elenka, tiež som naposledy robila tortu s Tvojím krémom, čo som stihla bol vynikajúci na chuť a určite aj v tortičke , len tú som už nemala česť skúsiť. . Tiež sa mi sekol pri varení kaše , to by som nebola ja, a tak som ho pasírovala , teda tú kašu cez sitko... len ja by som asi robila na budúce z 250g masla, bolo ho troška menej ako som zvyknutá, ale mohlo to byť aj tou stratou, čo zostala na sitku . ďakujem za receptík.L | |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.10.2008, 16:29) | ||
Ahoj Lucka, super si si poradila a pasírovaním krém zachránila. Tento tip niekomu určite do budúcna pomôže. Teším sa, že Ti krém chutil. Mňa táto ohúrila nielen krémom ale aj korpusom. Ale robím ju ozaj len sviatočne. |
||
ODPOVEDAŤ |
Martina K. (klocik) ID 11374 (19.9.2008, 18:09) |
Dobrý deň, dnes som robila Váš krém, musím povedať, že chuťovo super , ale mne sa zrazil , neviem prečo, postupovala som presne podĺa návodu. Ale chválim, asi som nešika. |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.10.2008, 15:37) | ||
Martinka, žiadna nešika. Také veci sa stávajú. Mne sa to stalo už neraz. A vlastne sa mi to raz stalo aj pri tejto torte, konkrétne pri zohrievaní mlieka so solamylom sa mi spravili hrudky. Krém sa ešte zvykne zraziť pri zmiešavaní masla a nadstavovanej časti krému - musí byť úplne vychladnutá. Ale nejaký ten neúspech nás predsa neodradí, no nie? Nabudúce sa MUSÍ podariť. Ešte ma napadlo - keď sme boli deti, tak sme sa celkom tešili, keď sa mamine občas niečo nepodarilo, s bráchom sme si vždy veľmi pochutnali. |
||
ODPOVEDAŤ |
EVA J. (EVINA) ID 106 (7.7.2008, 19:19) | |
no , fazulka ma i iné učinky,nebolo to veľmi poznat? ale vyzera naozaj | |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.7.2008, 8:27) | ||
Nebolo, týmto smerom sa to vôbec neprejavilo. Možno je finta v tom olúpaní, neviem ... | ||
ODPOVEDAŤ |
Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (7.7.2008, 14:40) | |
Dušanka,fazula sa zvykne oužívať ako náhrada jedlých gaštanov...je to skvelá náhrada | |
ODPOVEDAŤ |
Dusana B. (duska2) ID 8637 (7.7.2008, 14:42) | ||
to som nevedela ale teraz som zas o nieco mudresia | ||
ODPOVEDAŤ |
Dusana B. (duska2) ID 8637 (7.7.2008, 14:34) | |
eli je tam citit tu fazulku? vyzera to zaujimavo | |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2008, 18:54) | ||
Duška, Gabika už písala vyššie o gaštanoch a fazuli ako ich náhrade. Len doplním, že ma ani nenapadlo rozmýšľať o fazuli, keď som jedla prvýkrát. Musela som si hneď vypýtať recept. Je fakt výborná. | ||
ODPOVEDAŤ |
Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (7.7.2008, 14:29) | |
Eli, tortička vyzerá mňamkovo | |
ODPOVEDAŤ |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2008, 18:51) | ||
Gabi dík, a ako chutí! Len sa tak po nej zaprášilo. | ||
ODPOVEDAŤ |