
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
TORTY |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov) MEXICKÁ - FAZUĽOVÁ torta[ recept č. 6146 zo dňa 6.7.2008 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY CESTO: 250 g veľkej strakatej fazule * 150 g práškového cukru * 3 vajcia * 3 PL vody * 80 g mletých orechov * 20 g strúhanky * 2 KL prášku do pečiva *** KRÉM: 1. časť: 100 g čokolády na varenie * 100 ml mlieka * 2 KL masla *** 2. časť: 1 PL solamylu * 100 ml mlieka *** 3. časť: 200 g masla * 100 g práškového cukru * (rum) *** NA OZDOBU: vyšľahaná šľahačka * mandľové lupienky * lieskovce POSTUP PRÍPRAVY Neviem, či sa v Mexiku robí takáto torta. Myslím si však, že žiadna Juanita, či Pedro by ňou nepohrdli. Nebojte, neide tam žiadne chilli, ani papričky jalapeño, ani nič podobné. :-) Hlavnou ingredienciou je niečo celkom iné. Je báječná a takmer nik, kto ju u nás jedol, nevedel, čo v nej je. Je časovo náročnejšia, ale stojí za to! Obrázkový postup napovie. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() 1. Najskôr si pripravíme fazuľu. Namočíme ju do vody na 12 hodín a v tej istej vode ju uvaríme do mäkka. Keď trochu vychladne, ošúpeme ju a prepasírujeme cez sito. Na fotke je fazuľa tesne pred pasírovaním. ![]() 2. V mise šľaháme do peny cukor so žĺtkami a s vodu. ![]() 3. Pridáme pomleté orechy, strúhanku, prášok do pečiva a zamiešame. ![]() 4. Pridáme prepasírovanú fazuľu a znova zamiešame. ![]() 5. Posledný pridáme sneh z bielkov, opatrne ho vmiešame do cesta. ![]() 8. Cesto vylejeme do tortovej formy. Dno buď vystelieme papierom na pečenie (môj prípad) alebo vymastíme a vysypeme múkou. Boky formy necháme suché. ![]() 7. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30-40 minút pri 200 st. C. Známa skúška špáradlom dobu pečenia upresní. ![]() 8. Krém pozostáva z 3 častí. Prvá časť = do kastrólika dáme mlieko, čokoládu a maslo a necháme ich zovrieť za občasného miešania. ![]() 9. Druhá časť = do druhého kastrólika dáme mlieko a solamyl a tiež ich necháme zovrieť, ale za stáleho miešania (nech sa nevytvoria hrudky)! ![]() 10. Čokoládovú časť krému po lyžičkách pridávame do solamylovej časti a miešame, ... ![]() 11. ... až vznikne takýto jednoliaty základ. ![]() 12. Konečne sa dostávame k tretej a zároveň poslednej časti krému. Vyšľaháme maslo s cukrom ... ![]() 13. ... a pridávame po lyžičkách VYCHLADNUTÝ čokoládový základ (z bodu 11), tentokrát za stáleho šľahania. ![]() 14. Dopracujeme sa k takémuto mňamkovému čokokrému. Môžeme doň priliať trošičku rumu, ja som ho tentoraz vynechala. ![]() 15. Korpus prerežeme na 2 časti, ... ![]() 16. ... spodnú natrieme krémom, prikryjeme vrchnou časťou korpusu, aj ten natrieme krémom aj zvrchu, aj boky a dáme do chladu. Korpus je dosť vlhký, netreba ho už ničím pokvapkať. ![]() 17. Po stuhnutí zarovnáme povrch torty, a ozdobíme ju. Ja som tentokrát použila na boky mandľové lupienky, navrch šľahačku a lieskovce. ![]() 18. Už nezostal ani jedinký takýto kúsok. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Stanislava B. (stanuš) ID 61104, mimibazar.sk/stanus (6.4.2010, 18:02) |
...mám podobný recept od mojej svokry..myslím,že trochu jednoduchší...alebo len iný..akurát ju pečiem...ja som si ju trochu uľahčila a fazulu som jednoducho celú pomlela na mäsovom mlynčeku.. ![]() ![]() Nie je to ani poznať..uvidím,aká bude.. ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Mária M. (likavka) ID 53375 (25.2.2010, 17:59) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (26.2.2010, 9:06) |
Dúfam, že splní očakávania. ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | melania l. (lararuby) ID 130989 (23.2.2010, 8:05) |
Keby bola s gaštanmi,tak je asi madarská.Vravelo sa ,že gaštanové pyré sa robí sčasti z fazule,asi to bude pravda. ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (26.2.2010, 9:05) |
Hovorilo sa to, ale na obale gaštanového pyré sa píše, že gaštanov je tam najmenej 72%, zvyšok je cukor a aróma. O fazuli žiadna zmienka. V každom prípade by fazuľa mohla byť dobrou náhradou gaštanov. ![]() ![]() ![]() Keď hostia hádali, z čoho ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ludmila P. (ludkaaa) ID 15922 (23.2.2010, 7:36) |
tak takéto niečo som hladala, kedysi som robievala z fazule kokosové gulky a každý si mylsel že sú z gaštanov, super, skúsim cez víkend |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (25.2.2010, 17:49) |
Dúfam, že táto ![]() ![]() Ľudka, tie fazuľové kokosové guľky ma zaujímajú. Máš recept na ne? Budem rada ak ho zverejníš. ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (2.10.2008, 16:02) |
Ahoj Elenka, tiež som naposledy robila tortu s Tvojím krémom, čo som stihla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (4.10.2008, 16:29) |
Ahoj Lucka, super si si poradila a pasírovaním krém zachránila. ![]() Teším sa, že Ti krém chutil. ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina K. (klocik) ID 11374 (19.9.2008, 18:09) |
Dobrý deň, dnes som robila Váš krém, musím povedať, že chuťovo super ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale chválim, asi som nešika. ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (2.10.2008, 15:37) |
Martinka, žiadna nešika. Také veci sa stávajú. Mne sa to stalo už neraz. ![]() Ešte ma napadlo - keď sme boli deti, tak sme sa celkom tešili, keď sa mamine občas niečo nepodarilo, s bráchom sme si vždy veľmi pochutnali. ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | EVA J. (EVINA) ID 106 (7.7.2008, 19:19) |
no , fazulka ma i iné učinky,nebolo to veľmi poznat? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (8.7.2008, 8:27) |
![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (7.7.2008, 14:40) |
Dušanka,fazula sa zvykne oužívať ako náhrada jedlých gaštanov...je to skvelá náhrada | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Dusana B. (duska2) ID 8637 (7.7.2008, 14:42) |
to som nevedela ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Dusana B. (duska2) ID 8637 (7.7.2008, 14:34) |
eli je tam citit tu fazulku? vyzera to zaujimavo ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2008, 18:54) |
Duška, Gabika už písala vyššie o gaštanoch a fazuli ako ich náhrade. Len doplním, že ma ani nenapadlo rozmýšľať o fazuli, keď som ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (7.7.2008, 14:29) |
Eli, tortička vyzerá mňamkovo | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (7.7.2008, 18:51) |
Gabi dík, a ako ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |