Vladimír J. (dzonyy) ID 280250 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |
Marhulový džem
[ recept č. 54353 zo dňa 12.7.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Marhule (ríbezle,čerešne,alebo iné ovocie), želírovací cukor (mne sa osvedčil cukor LABETA 4:1), kyselina citrónová, cukor na dochutenie
POSTUP PRÍPRAVY
Očistíme,umyjeme,odkôstkujeme si ovocie, ktoré následne rozmixujeme v mixéri. Zmes pridáme do hrnca so širokým dnom, pridáme želírovací cukor (na 1kg 250g) a za stáleho miešania varíme 2 až 5min. Ak chceme mať sladší džem, pridáme cukor. Pred plnením treba urobiť skúšku, ako džem zhustne - odobrať trochu a dať na tanierik a nechať vychladnúť (urýchlime vložením taniera do chladničky). Ak chceme hustejší džem, pridáme kyselinu citrónovú. Pri ríbezliach, ich najprv umyjem a dám variť aj so stonkami, keď sú mäkké, tak ich prepasírujem cez sitko a potom postupujem, ako je uvedené v postupe (žel.cukor, varenie....) Potom naplním do pohárom a na 5min ich otočím hore dnom. Mám už džem z čerešní,ríbezlí a marhúľ.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Umyté a a dkôskované ovocie |
![]() |
Rozmixované ovocie |
![]() |
Želírovací cukor |
![]() |
Všetko v hrnci |
![]() |
Varenie a miešanie |
![]() |
Kontrola ztuhnutia |
![]() |
Naplnené v pohároch a otočené hore dnom |
![]() |
Konečný výsledok |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |