Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Kurča na zámocký spôsob (v smotanovo-horčicovej omáčke)
[ recept č. 5225 zo dňa 4.5.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
*Celé kurča, alebo kúsky /ja som mala len horné stehná/, 250 ml smotana na šľahanie 33%-ná, obyčajné maslo, 1 citrón, vrchovatá lyžica plnotučnej horčice, soľ*Ryža: dlhozrnná ryža, cibuľa, olej, soľ, vegeta*Kompót: zmiešame hrušky, jablká, červené ríbezle (ja som miesto nich použila brusnice)
POSTUP PRÍPRAVY
Toto jedlo si pamätám ešte ako dieťa, keď ho pripravovala moja maminka a čo ma veľmi teší, chutí aj mojej rodinke. Nenáročné na prípravu, mäsko je mäkkučké, šťavnaté a tá vôňa... :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Očistené, osolené kúsky kurčaťa si uložíme do pekáča, podlejeme vodou, zakryjeme a necháme udusiť do mäkka v elektrickej rúre. *Nepridávať žiadnu cibuľu, či cesnak.* Ja som použila tlakový hrniec, podliala 2 dl vody a udusila som to tam za 15 min. |
![]() |
Pripravíme si medzitým zálievku: smotana na šľahanie sa zľahka premieša s 1 vrchovatou lyžicou plnotučnej horčice a šťavou z 1 väčšieho citróna. Necháme odstáť, smotana nadobudne takúto konzistenciu. |
![]() |
Na udusené a mäkkučké kúsky položíme tenký plátok obyčajného masla. (Ja som si to preložila z tlakového do pekáča.Preto mám aj viac šťavy). |
![]() |
smotanka mi ešte trošku viac zhustla, je to len lepšie |
![]() |
zálievku nacapkám na každý jeden kúsok, polovicu si jej nechám a dám zapiecť na 180° C, nezakrývam, aby sa tá prebytočná voda pomaly odparovala |
![]() |
keď mi začne zlatavieť kožka na kurati, znova to vytiahnem a navrstvím ešte raz smotanku, teraz už všetku masu. |
![]() |
zapečieme to, občas to polejem šťavou (mne sa to teraz viac pripieklo, ale prihorieť chvalabohu nestihlo). Kľudne si to prekryte alobalom (ja som to nestihla), už keď je upečené a nechajte odpariť vodu, aby sme mali pekne hustú omáčku. |
![]() |
Podávame s ***ryžou a kyslejším kompótom***. Keď mi ostane mäsko so šťavou, výborný je k tomu chlebík a kompót. Na ryžu dám recept osobitne. A môžete si robiť súčasne aj mäsko, aj ryžu bez toho, aby ste ju kontrolovali, či Vám neprihára. |
![]() |
Kompót nesmie byť len sladký, je potrebné ho zmiešať s kyslým ovocím. Inak si to kura nevychutnáte. Červené ríbezle majú v tom svoje patričné miesto, ja som miesto nich použila brusnice. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Tatiana H. (tanickask) ID 5946, mimibazar.sk/tanickask (8.5.2008, 19:58) |
Aďka, dnes som skúsila tento receptík. Bolo to výborné, aj nečakaná návšteva sa zalizovala . Ale namiesto klasickej horčice som dala kremžskú, lebo tá nebola a mäsko len kuracie a morčacie prsia, ale bolo to krehučké a veeeľmi chutné. Priznám sa že som nečakala až takú dobrotu, hľadala som hlavne niečo, načo mám suroviny, toto bolo také jednoduché a úplne mňaaaam, ďakujeme |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (8.5.2008, 20:53) |
Tánička, som veľmi rada, že si sa do toho "pustila" a že Vám chutilo Nevadí, že bol experiment, no nie? Hlavne, že chutilo. A keď skúsiš s plnotučnou, dáš vedieť, či to bolo lepšie? My máme po ruke vždy aj Bystrinku na pretrávenie Tak nám je po tom zle.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |