Eva T. (Evulqa) ID 33802 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
Šóška - prívarok k mäsku
[ recept č. 5226 zo dňa 4.5.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
šóška, asi je to po slovensky šťavel, ale nie som si istá, sú to také zelené listy podobné špenátu, ale ani tým si nie som istá, smotana, soľ, cukor, maslo, hl. múka na zahustenie, poprípade aj mlieko na zriedenie, xixixi
POSTUP PRÍPRAVY
zo šóšky vyrežeme strednú tvdrú stonku, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme trochu vodou , jemne posolíme a krátko povaríme, potom v sladkej smotane , alebo aj v šľahačkovej rozmiešame 1-2PL múky a zahustíme šóšku, prevaríme a na zjemnenie pridáme asi 1cm plátok masla, necháme ho roztopiť, kto chce môže prisladiť cukrom, ale je sa to aj také kyselkavé. Je to bombastická omáčka k rôznym druhom mäsa.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
zaliata vodou a posolená , tu sa už varí |
![]() |
zahustená a hotová |
![]() |
my sme mali na obed dnes bravčový vývar, v ktorom som uvarila celé, ale ošúpané zemiaky , urobila som aj plnku a ako druhé jedlo boli tie zemiaky z polievky s plnkou , perkelt a k tomu šóška, rýchly a jenoduchý obed, všetci sa zalizovali |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Katarína K. (salenia) ID 159708 (23.4.2013, 10:18) |
kde k tejto šóške prídem?dá sa to kúpiť v záhradkárstve?šťavel poznám(myslím), rastie bežne na lúke, je to ono?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva V. (Eva Vadrnová) ID 144441 (22.4.2013, 15:04) |
včera som varila ja velmi lubím máme nasadené v záhrade  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | ADRIANA M. (ADULKA25) ID 32836 (22.4.2013, 13:17) |
Mňam tento týždeň bude snívam o nej už mesiac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dana B. (tawa) ID 47716 (3.6.2011, 20:17) |
Jooooj,hned by som si dala.odkedy byvam v CZ tak som šošku nejedla.slinku mam az po kotniky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Naďa H. (brblosko) ID 157312 (5.5.2011, 7:04) |
no tak toto vyzerá zaujímavo. ja poznám len polievku zo šošky ale to mi nejako nepasuje ale možno dám šoške ešte šancu a vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (28.5.2011, 22:14) |
Nadi, skúšaj, my sma mali na obed minulý týždeň a tak som sa napraskala, že ma museli kotúľať je to dobrotka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | ADRIANA M. (ADULKA25) ID 32836 (5.4.2011, 17:49) |
Mňanm,mňam,prave robim,ale ako polievku zbozňujem ju od malička  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Renáta O. (didipap) ID 32688 (8.11.2008, 10:04) |
Šťavel aj mi máme radi. Ja to sterilizujem, a to tak,: že natlačím čo najviac do 3dcl poháru / fľašiek / šťavelu. / umytého ale nepokrájaného ..... Čo najviac prstami vtlačím .....a na vrch nasypem soľ./ NA 3dcl. 1 káv.lyžičku / Nepridávam žiadnu vodu, nič!!! Zaviečkujem, a dám sterilizovať tak.cca na 20min.. Ono to pustí šťavu pri sterilizovaní... Vzdrží celú zimu trebárs aj niekoľko rokov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (8.11.2008, 15:18) |
Renátka moja, kde si bola do teraz????????? budúci rok isto naložím, božinku jak by som si dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena P. (IrenkaP) ID 21726 (8.11.2008, 9:45) |
Milujem sosku, ja tie listy umyjem, stiahnem zo stopky, trochu to udusim na masti, uplne sa rozsype a urobim slabu zaprazku, smotauu. Nic lepsie nepoznam z detskych cias..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (8.11.2008, 15:17) |
pre zmenu vyskúšam aj takto, jak by som si dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana B. (mafka233) ID 45258, mimibazar.sk/mafka233 (8.9.2008, 15:18) |
jooooooj,aj ja to lúbim mamina to zvykne robiť,aj my to voláme šóška. s vajcom a perkeltom so zemiačikmy....mňammmm....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta H. (ivi75) ID 30435 (11.6.2008, 22:35) |
moja babka zo štavela varievala výborný prívarok,s uvareným vajcom.Ked sme ho mali dosť,toho štavelu,tak ho aj sterilizovala do flašiek,takto vydržal velmi dlho.Nemá niekto recept???Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (11.6.2008, 22:40) |
na sterilizáciu recept nemám, ale dala som na skúšku jednu dávku do mrazáku, keď vyskúšam urobiť z mrazeného dám vedieť, či je to dobré aj mraziť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michaela N. (Michaelllla) ID 36218 (4.5.2008, 21:42) |
... priznám sa že šťavel nepoznám, ale takýmto spôsobom robím žihľavu - teraz je taká fajnová prvá jarná plná vitamínov. Okrem všetkých surovín si nachystajte aj rukavice  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.5.2008, 18:49) |
Miška, o žihľave som toho počula už veľa, ale ja som ju ešte neskúšala uvariť, ani neviem ako to chutí, možno vyskúšam, keď sa nájde niekto, čo mi ju nazbiera  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana N. (ajoana) ID 44853 (4.5.2008, 22:23) |
este by si to mohla poznat ako kyseľ... no a tu zihlavu pridavam do spenatu... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kornélia P. (nellyP) ID 5421 (4.5.2008, 20:15) |
Mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam,ja to tak ľúúúúúúúúúúúúúúúúúbim (Ale nie viac,ako svoju rodinu. ) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.5.2008, 18:47) |
Jasnačka, že rodina je na prvom mieste, ale potom hneď jedlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (4.5.2008, 19:12) |
Evulka ja som na tom vyrastala a do dnešneho dna to milujem ale len ja ale na tom nič nie je hihihi priznám sa ja to nepotrebujem k mäsku ja si to spravim ako špenatik napriklad t.j. varene vajičko a varene zemiaky a toď mi stačí ku šťastiu.Je to fakt vyborné aj bez toho mäska práve včera som si priniesla od maminky špenátik a šóšku t.j. šťaveľ takže mám postarané o papanííííčko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (5.5.2008, 18:46) |
Fufik, Fufiček, ja k šoške tiež nemusím mäsko, ani zemiaky, mne úplne stačí k tomu plnka z polievky, alebo aj tak samotné na studeno, proste to milujéééééééém  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (4.5.2008, 16:58) |
milujeeeeeeeeeeeeeeeeeem , najma s plnkou z polievky a varenym hovadzim maskom a ja si to veru rada osladim. mnaaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (4.5.2008, 18:13) |
však sme na tom vyrastali, cica  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Estera L. (saxinka) ID 14692 (4.5.2008, 18:26) |
Aj vy ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana N. (ajoana) ID 44853 (4.5.2008, 16:55) |
no ja ked som to robila s mliekom, tak sa mi vacsinou zrazilo... mas na to nejaku fintu? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (4.5.2008, 18:11) |
Jani , ja vždy stíšim plameň pod hrncom a tak vlievam smotanové zátrepky, dobre premiešam a potom pridám ohňa a chvíľu nechám prevrieť, neviem , či je toto finta, ale u mňa to takto funguje.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Jana N. (ajoana) ID 44853 (4.5.2008, 20:57) |
diky skusim to tak... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Valéria R. (Valuska) ID 19011, mimibazar.sk/valuska (4.5.2008, 16:44) |
Šóšky máme na záhrade kopec, takže celé leto to jeme, vlastne už od jari, naposledy sme mali v pondelok. Tiež to robím podobne, ale varím to len s mliekom, aj keď tá šlahačka je dobrý nápad, je to jemnejšie. Mňa to naučila variť svokra, predtým som nevedela čo to je . Robíme to ako špenát s vajcom a zemiakmi. Deti to zbožňujú.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (4.5.2008, 18:15) |
aj moje, ja som urobila jeden kastról, že aj na zajtra a oni mi to vyjedli, termiti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika Dirdová (serafina) ID 16771 (4.5.2008, 16:30) |
to moja ..mamina..to vie ..fajne ,,urobiť,!,Já som to ešte neskusila ale ..niekedy ..to spravím!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (4.5.2008, 18:15) |
urob a daj vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana N. (ajoana) ID 44853 (4.5.2008, 16:30) |
hura konecne som nasla na toto recepis.. s mamou sme toto milovali... s volskym okom, alebo len tak.. moze sa do toho dat aj kysla smotana... alebo stratit v tom vajce... mnaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Estera L. (saxinka) ID 14692 (4.5.2008, 16:20) |
Ano Evka, je to šťavel , soska je dobrá aj surova, len tak ju pochrumkať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |