ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Dyňová (tekvicová) polievka
[ recept č. 43176 zo dňa 5.10.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 tekvica (jedna mala tekvica = jedna vacsia porcia), zeleninovy (masox) vyvar, smotana na slahanie, postruhany syr, sol, korenie, kopor (alebo hocico zelene) na ozdobenie, tekvicovy olej na pokvapkanie (Körbiskernöl)
POSTUP PRÍPRAVY
1. Odkrojime vrch dyne, opatrne, este bude velmi dolezity. Z dyne vyskrabeme lyzickou jadierka a vlaka.
2. V hrnci zmiesame vyvar, smotanu a postruhany syr, solime a okorenime. Opatrne vlejeme do dyne.
3. Zakryjeme odkrojenym vrchom a pritlacime. Takto upravenu dynu vlozime do vyhriatej rury a na 175°C pecieme priblizne hodinu.
4. Po upeceni dynu vytiahneme (a vylejeme polivkomu zmes do misky), vydlabeme ju este dokladnejsie po okrajoch tak, aby ostalo len pol centrimetra kory (to zalezi vzdy od velkosti dyne) - vid. obrazok. Duzinu rozmixujeme so zmesou a vlejeme naspat do dyne.
5. Podávame, ozdobíme napriklad koprom a pokvapkame olejom z tekvicovych jadierok.
INSPIRACIA: http://dobrejedlo.pluska.sk/showdoc.do?docid=2087&showRate=true
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Odkrojime vrch dyne, opatrne, este bude velmi dolezity. Z dyne vyskrabeme lyzickou jadierka a vlakna. |
![]() |
V hrnci zmiesame vyvar, smotanu a postruhany syr, solime a okorenime. Opatrne vlejeme do dyne. |
![]() |
Zakryjeme odkrojenym vrchom a pritlacime. Takto upravenu dynu vlozime do vyhriatej rury a na 175°C pecieme priblizne hodinu. |
![]() |
Po upeceni dynu vytiahneme (a vylejeme polivkomu zmes do misky), vydlabeme ju este dokladnejsie po okrajoch tak, aby ostalo len pol centrimetra kory (to zalezi vzdy od velkosti dyne) - vid. obrazok. Duzinu rozmixujeme so zmesou a vlejeme naspat do dyne. |
![]() |
Podávame, ozdobíme napriklad koprom a pokvapkame olejom z tekvicovych jadierok. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.10.2011, 16:03) |
vyzerá to fakt efektne o takomto spôsobe prípravy som ešte nepočula, zaujímavé. Len si neviem predstaviť ako sa to je... z tej pečenej tekvičky? No musí to byť dobrota. Ja tekvicu milujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzka M. (Lucrezia) ID 171442 (5.10.2011, 16:10) |
noo, uplne normalne ako z misky polievkovej. mozno si to treba troska pridrzat druhou rukou, ale moja tekvicka bola stabilna, take nebol vobec problem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (5.10.2011, 15:53) |
toto sa mi veľmi páči, ja milujem túto polievku ale takto som ju ešte nerobila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |