Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 95 návštěvníkov)
Francúzske zemiaky úplne inak - naozaj skvelé
[ recept č. 36630 zo dňa 25.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Zemiaky, chudá oravská slanina (alternatíva údené mäso), dva tenšie alebo jeden hrubší párok (alternatíva 20 dg slovenskej točenej), väčšia cibuľa, 3 vajíčka (na obrázku sú 4, ale nakoniec som dala len tri), kyslá smotana, 1/2 šľahačková smotana, mleté korenie, solčanka, soľ, 1/2 dl vody (pri nových zemiakoch netreba).
POSTUP PRÍPRAVY
K príprave týchto skvelých "francuzákov" som sa dostala ako slepá kura k zrnu - jednoducho sa mi pokazila rúra a bola som nútená improvizovať a spraviť ich na sporáku. Vyskúšajte, neobanujete, chute sa krásne prepoja a ich chuť je jednoducho úžasná, úplne iná ako bežné francúzske zemiaky. Ak raz skúsite, k bežnej príprave francúzskych sa už asi nevrátite :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
...pripravíme si suroviny |
![]() |
...cibuľu nakrájame na jemné kocky a podusíme na masle alebo kačacej masti. Ja som dnes robila zemiaky na väčšej hlbšej panvici, ale už som ich robila aj vo vyššom hrnci. |
![]() |
...kým sa dusila cibuľa, nakrájame si slaninu na kocky - mastnejšie kúsky dáme smažiť s cibuľou, mäskovité pridáme neskôr - keď už je cibuľka sklovitá |
![]() |
...párky si nakrájame na kocky (ak úzke párky pokojne nakrájajte na kolieska) a pridáme k podusenej cibuľke a slaninke (cca 5 minút po slanine - priebežne ako stíhame krájať) |
![]() |
...takto nejak vyzerá osmažená slaninka a párok na cibuľke |
![]() |
...je čas pridať zemiaky nakrájané na menšie rovnomerné kocky (aby boli uvarené naraz) |
![]() |
...pridáme mleté čierne korenie a zalejeme 1/2 dl vody, v ktorej sme rozmiešali 1 kávovú lyžičku solčanky (ak robíme z nových zemiakov, netreba pridávať vodu, sú mokrejšie) |
![]() |
...zakryjeme a necháme variť na slabšom ohni cca 12 minút, kým zemiaky nebudú takmer uvarené |
![]() |
...uprostred procesu varenia premiešame, aby sa neprichytilo dno |
![]() |
...do misky si pripravíme zálievku: kyslú smotanu, 1/2 šľahačkovej smotany, 3 vajíčka, trošku solčanky a mletého korenia - spolu vymiešame do hladka... |
![]() |
...a rovnomerne zalejeme všetky zemiaky v panvici |
![]() |
...takto to vyzerá zaliate... jemne varechou zájdeme pomedzi zemiaky, aby smotanovo-vajcová zmes pretiekla pomedzi všetky (najmä ak robíme v hlbšom hrnci) |
![]() |
Prikryjeme a necháme na slabom ohni cca 25 minút variť. |
![]() |
...a po 25 minútach to vyzerá nejak takto... a neskutočne dobre voňajú - mám vždy čo robiť, aby mi do toho syn neliezol hneď do horúceho :) |
![]() |
...no a porcia je pripravená k degustácii... ospravedlňte nekvalitne naloženú porciu, ale ľahšie sa krájajú keď sú vychladnuté (rovnako ako pri bežných francúzskych zemiakoch) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 39 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Marta R. (marta6297) ID 162997 (2.1.2016, 13:00) |
Ja robim podobnu variantu, ale zapekam v rure, vlastne vytvaram masu, ktoru dam na vymastenu formu zapiect ... uvarim si zemiaky v supke, pretlacim na male kusky a pridavam vacsinou udene maso (ked varim kyslu polievku napr. s udenym, alebo fazulu na sladko, ...), hrasok, mrkvu, karfiol ... zeleninu, co prave mame doma, alebo sa nachadza v mraziaku, pridam tymian, CMK, sol, zelenu petrzlenovu vnat, vajcia (odhadom podla pouzitej formy), olej, nadrobno nakrajanu 1-2 cibulu, vsetko zmiesam dohromady a dam zapiect do zlatova s posypanim syrom, alebo aj bez ... a konzumujeme so salatom, cerstvym alebo sterilizovanym ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.6.2016, 9:06) |
Martuska... ejha... tak na takú Tebou vytunovanú verziu francuzakov by som sa veľmi rada dala pozvať, znie to super...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Marta R. (marta6297) ID 162997 (17.9.2016, 19:24) |
Evka, tento recept volame doma familiarne Henine zemiaky, podla mojej dcery, ani neviem ako vznikol, nejak ho sam zivot priniesol, taka snad lahsia varianta francuzakov, bez vrstvenia. Klasicke vrstvene zemiaky sa u nas robili s vrstvou kyslej kapusty a to tiez nemalo chybu, ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea D. (Andrea78969) ID 292391 (10.5.2015, 20:47) |
Túto verziu musím vyskúšat dcera nemá rada zemiaky,ale tieto vyzerajú velmi žravo Andrea  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava Ch. (MIMKAE55) ID 29310 (10.5.2015, 13:48) |
Dobrý deň....žijeme V zahraničí a môj priateľ moc nemusí francuzaky....tak som ich vyskúšala podľa vášho receptu ..je pravda,že mi to trošku prihorelo aj na teflonovej panvici,ale zjedli sa A priateľ si pýtal ešte duplu...bola to iná chuť A už ich budem robiť len takto....dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina S. (tyncatrnca1) ID 99751, mimibazar.sk/tyncatrnca1 (21.6.2014, 8:28) |
Dnes som rozmýšľa čo na obed a našla som váš receptik suroviny mám len párok nahradim klobaskou moja polovička je skôr na klobásky než párky tak uvidím čo z toho vzíde ďakujem za motiváciu s pozdravom Tina  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (6.7.2014, 18:26) |
Ďakujem za odvahu nechať sa inšpirovať mojim receptom, klobása je určite lepšie riešenie ako párok, dúfam, že sa podarilo a chutli Vám....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína M. (tari1) ID 36934 (18.1.2013, 13:51) |
Dnes som skúsila a sú perfektnéééé naozaj sa už asi ku klasike nevrátim vrelo odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (25.1.2013, 15:22) |
Ďakujem za skvelú správu Katka... U nás tiež táto verzia vedie v obľúbenosti...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana B. (Zuzana007) ID 447 (11.1.2013, 15:41) |
tak u mňa katastrofa totálne pripečená panvica-strážila som to,miešala,dala slabý plyn,,,vrch surový,čo som myslela že si ulahčím robotu,tak naopak som si pridala,môžem drátenkou drhnúť a tak či tak zohrievam rúru,špiním zapekaciu misu a idem ich dať zapiecť tak takže ja zostávam pri klasike,toto ako sa mi pomiešalo nepripomína francuzske zemiaky,ale dobrú chuť vám čo sa to podarilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.1.2013, 13:59) |
Milá Zuzka, veľmi ma mrzí, že sa nezadarilo, resp. že sa zadarilo pripáliť Ja používam na tieto zemiaky antikorovú panvicu, z jemne vrúbkovitým povrchom... nepripaľuje sa v nej. Ale už som ich robila aj v hrnci, nepripálili sa, aj keď spodok bol fajne chrumkavo upečený - ale robila som ich pomaličky na najmenšom plameni plynového sporáka, na kovovej platni... Ale ďakujem za odvahu vyskúšať ich  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva V. (Eva Vadrnová) ID 144441 (11.1.2013, 17:19) |
Zuzi presne tak síce ja mám titánove hrnce (drahé jak fras) v tom sa nepripálí ale ten vrch nie je upečeny tak do chrumkava ako my lubíme, tak že aj unás radšej klasika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.1.2013, 14:02) |
Je pravda, že vrchná časť zemiakov sa takto veru do chrumkava neupečie - chrumkavý mávam spodok. Nám viac vyhovuje ich chuť, lepšie sa chute spoja, zemiaky sú tak jemnejšie a šťavnatejšie. Ale keď robím obriu porciu, tiež robím klasiku na pekáči, pretože tak veľkú panvicu nemám. Tiež ďakujem za odvahu vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (6.12.2012, 20:09) |
Dúfam, že sa podarili a chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika K. (Suoma) ID 246549 (4.12.2012, 14:32) |
Bolo to fajne, hlavne ocenujem nenarocnost pripravy. Len vsetko sup do hrnca a vari sa to samo. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (5.12.2012, 18:42) |
Ďakujem za milý komentár a slová uznania... tiež mi tento spôsob vyhovuje viac ako ten klasický  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana S. (zhraskova) ID 149855 (28.1.2012, 14:06) |
Dnes som ich robila na obed a práve sme ich dopapali.. Sú fantastické.. Akurát keď som dusila cibuľku, tak som pridala aj 2 strúčiky cesnaku Skvelý recept. Ďakujem za inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.1.2012, 19:58) |
Zuzanka, mám radosť, že zemiaky chutili a ďakujem, že si mi dala vedieť S cesnakom je to skvelý nápad, cesnak ich posunul isto do ďalšieho chuťového levelu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Stanislava H. (stanka264) ID 216341 (13.1.2012, 19:22) |
vyzera to mnamkovo a urcite aj tak chuti...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (30.1.2012, 19:55) |
Stanka...ak budeš mať príležitosť vyskúšaj ich... uvidíš, že k tým bežným francúzakom sa po nich už nebudeš chcieť vrátiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana S. (Sjuzicka) ID 227139 (2.1.2012, 14:51) |
Prave sa mi receptik kuchti na panvici a uz sa velmi tesim na vysledok Zacina to ale velmi dobre vonat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.1.2012, 18:32) |
Zuzanka, dúfam, že nielen voňalo, ale aj chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anita S. (Mars) ID 125758 (20.7.2011, 12:04) |
Vcera som robila zemiaciky....len som tam dala celu smotanu sladku mmm... a vyzeralo uplne inak ako na obrazku. ako by to uz niekto jedol pred nami ,ale chutovo to bolo bozske!!! este aj suseda mi vravela,ze zemiacik y vonali az k nej Receptik sme si oblubili,no s mensim mnozstvom smotany Dakujeme  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (6.8.2011, 9:24) |
Anitka... sladká smotana je zrejme príliš riedka, to skôr keď som nemala sladkú dala som len kyslú smotanu, tá lepšie drží tvar. Alebo možno ak dáš sladkú, tak pridaj ešte zo dve vajíčka, aby to viac zhustlo. Veru vôňa týchto zemiakov je neskutočná, neviem čím to je, ale naozaj mám pocit, že takto sa tie chute lepšie skĺbia... a mám poriešené, čo budem variť budúci týždeň mojim hladošom ďakujem za pripomenutie a milý komentár  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Anita S. (Mars) ID 125758 (7.8.2011, 14:03) |
Na buduce sa budem drzat receptu a snad to vyjde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora U. (Tobitedy) ID 19530, mimibazar.sk/Tobitedy (20.7.2011, 10:56) |
Skúšala som,konečne nejaké francúzske čo sa varia spolu a netreba variť všetko zvlásť a všetko "šúpať" .Ešte chladnú, ale vonajú výborne ,len neviem prečo hoci som ich poslednú fázu varila na úplnom minime mi začali zospodu prihárať aj napriek tomu,že bublala v nich stále voda a tá zalievka .Zacítila som trošku,že sa zospodu už chytaju po 10min dovárania na minime .Tak neviem kde som spravila chybu .Ale nabudúce sa to hádam nestane lebo receptík si ukladám a pečené v rúre spravím už len výnimočne .Ďakujem.Barbora  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (6.8.2011, 9:21) |
Barborka, dúfam, že chutili... Ono sa to jemne pripečie zospodu, teda aspoň u mňa sa spraví taká jemne chrumkavá pripečená (nie čierna) ako keby skaramelizovaná vrstva na spodu. A ak je ešte v zemiačikoch trošku vody a už su uvarené, pokojne to odlož z plameňa, ono to tú tekutinu vcucne. Dúfam, že druhý krát to už bude lepšie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (17.3.2011, 12:04) |
, nevedeli sme sa dojesť , podstatne chutnejšie ako pečené , ďakujem za inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (19.3.2011, 23:17) |
Presne Miruška... takto sú tie zemiaky naozaj také nejaké lepšie, šťavnatejšie, zaujímavejšie... veru k pečenej klasike sa od nich už ťažko vracia Ďakujem za odvahu vyskúšať a za podelenie sa so svojimi dojmami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (19.3.2011, 23:17) |
Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 39 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |