Anna L. (anka29) ID 111855 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 27 návštěvníkov)
Opitý františkán
[ recept č. 36290 zo dňa 12.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto: 6 vajec, 220 g práškový cukor, 220 g hera, 60 g hladká múka, 60 g hrubá múka, 1 1(2 lyž. kakaa, 1 ks. prášok do pečiva Plnka: marhuľový džem, 2 kompótové fľaše marhule /používam radšej broskyne/, 250 g mleté orechy, 250 g práškový cukor, 1 dcl rumu a 1 dcl šťava z kompót Čokoládová poleva: 200 g čokolády na varenie, 30 g masla, 2 lyžice oleja
POSTUP PRÍPRAVY
...toto je rodinný recept na prípravu fantastického koláčika, je z rodiny mojej polovičky a je famózne osviežujúci, posúďte samé...minimálne 2 až 3 krát do roka ho musíme urobiť...ak stíhame popri inom pečení..
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
...heru poriadne do hladka vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme oddelené žĺtka a poriadne vyšľaháme s herou a cukrom do hladučkej našľahanej peny |
![]() |
...postupne do takejto hmoty pridáme kakao, zmiešanú múku s práškom do pečiva a na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielkov.. |
![]() |
...pridáme sneh z bielkov a len z ľahka ho zamiesame do maslovej hmoty...trocha prevzdušníme a vylejeme na papierom na pečenie vyložený plech a upečieme pri cca 165 st. cca 20 až 30 minút treba odsledovať...kontrolujeme špajlou /počas pečenia vrchná časť cesta bublinkuje, nakoľko je tam veľa toho tuku ale netreba sa ľakaj je to tak ako má byť ...len pre info/ |
![]() |
...pripravíme si ingrediencie na plnku...takže orechy zmiešame spráškovým cukrom, broskyne dáme odkvapať a nakrájame na tenké plátky |
![]() |
...takže vychladený koláč potrieme marhuľovým džemom, poukladáme nakrájané broskyne |
![]() |
...posypeme orechovou zmesou rovnomerne a začneme jemne pokvapovať celý plech s plnkou aby neostalo žiadne miesto suché rumom zmiešaným s kompótovou šťavou v pomere 1:1 |
![]() |
...celé zaliate rumovo-kompotovou šťavou...a všetko potrebiem rotopenou čokoládovou polevou nad parou |
![]() |
...poliaty čokoládovou polevou a ozdobený striebornými guličkami...a servírujeme a papame..najlepšie chutí odstatý aspoň 24 hodín v chladničke ale pre nedočkavcou ako sme my chutí hneď po zaschnutí čokolády xixixi |
![]() |
...hotové mlsáme...absolútne fámozny koláčik |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jarmila M. (Jarmila50) ID 61703 (13.1.2011, 18:06) |
Anka, tak tento robievala aj moja mama. Pravidelne každé sviatky. Vydaril sa Ti Vďaka za pripomenutie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (13.1.2011, 18:22) |
ďakujem Jarmilka za pochvalu, cením si to a rada som pripomenula, lebo v tejto verzii som tu tento koláčik nenašla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (13.1.2011, 18:26) |
absolútna pravda Marika týmto zákusokom sa vieme poriadne napráskať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (jahal) ID 40929 (13.1.2011, 8:24) |
Obľúbený zákusok môjho manžela. Vlani, keď mal narodky, tak si ho rozkázal. A viete čo som vygooglila? Opitý Slota, opitý Mojsej ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (13.1.2011, 18:27) |
tak to sme na tom Janka rovnako, lebo tento receptík doniesla moja polovička a bohvie ako by to dopadlo keby si Piekla toho "opitého slotu či mojseja" hehehe  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (13.1.2011, 8:35) |
že slota, dobreee aj včera bol v spravach  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | andrea o. (hillary) ID 61659 (12.1.2011, 20:47) |
Anka taká fajná klasika a veľmi dobrá tiež som skúšala aj opitého františkána aj Izidora a ťažko povedať čo mi chutilo viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (12.1.2011, 21:22) |
áno Andrejka stará dobrá klasika na nezaplatenie....proste ulahodí príjemne všetkým naším chuťovým pohárikom ...ale aj Izidor není na zahodenie či zahryznutie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea K. (anca66) ID 16418 (12.1.2011, 17:25) |
presne tak, je to famózny koláčik, akurát v receptoch ho máme pod názvom "Opitý koláč". Robíme ho už dlhé roky - ako náhradu za "Opitého Izidora", hlavne pre jeho jednoduchú prípravu, netreba robiť krém. A máme v receptoch aj "Opitého Františka", cesto je trochu iné / aj s maslom/ a do plnky ide až 40 dkg orechov a 20 dkg masla. Tak tie názvy sa už menili asi ústnym podaním , ale ten Váš je presne ten, ktorý robíme najčastejšie a je úplne jedno, kto je opitý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (12.1.2011, 21:18) |
Andrejka ja zbožňujem hocijaké koláčiky či torty ale hlavne nech nie je tam príliš veľa masla proste na prehnane maslové plnky nie som teším sa že tento receptík má u Vás takú veľké obľubu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |