končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
|
SLADKÉ JEDLÁ |
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)Šúľance s makom[ recept č. 36108 zo dňa 5.1.2011 ] POTREBNÉ PRÍSADY 250 g hladkej múky, 250 g hrubej múky, 1 vajce, 5-6 zeniakov uvarených v šupke, asi 1 dcl vody mletý mak, kryštálový cukor, 1 sáčok vanilkového cukru a asi tak 1cm "pravého" masla POSTUP PRÍPRAVY Najprv si uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Pokiaľ sa zemiaky varia, zomelieme mak, pripravíme si na tablicu múku hladkú a hrubú. Zemiaky vychladíme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do múky. Pridáme 1 vajce a vodu pridávame podľa potreby. Medzitým si do hrnca dáme na pomaly variť vodu, aby sme potom nečakali. Vypracujeme cesto takej strednej konzistencie, teda aby sa s ním dalo pracovať. Cesto si rozdelíme na niekoľko častí. A začíname súľať. Najprv veľkých "hadov",ktoré nakrájame na malé kúsky. ( čím chceme šúľance menšie, tým krájame menšie kúsky cesta) A z kúskov šúľame na pomúčenej tablici šúľance. Aby sme využili prítomnosť detí, ktoré chcú pomáhať, tak urobíme pracovné miesto aj im a necháme detské rúčky tvoriť:) A máme šúľance ušúľané. Uložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10-15 minút do mäkka ( T.j: pri rozrezaní musí byť vnútro tiež uvarené, nesmie tam byť múka!!) Varíme... Zatiaľ si do misy dáme zomletý mak, cukor kryštálový aj vanilkový a maslo. Uvarené šúľance vyberáme do misy s makom a cukrom tak, aby sme preniesli spolu s nimi aj trocha vývaru. Zamiešame a ak potrebujeme ešte prisladíme. Množstvo cukru si určí každý sám podľa chuti. Podávame... Dobrú chuť!! OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Najprv si uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Pokiaľ sa zemiaky varia, zomelieme mak, pripravíme si na tablicu múku hladkú a hrubú. Zemiaky vychladíme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do múky. Pridáme 1 vajce a vodu pridávame podľa potreby. Medzitým si do hrnca dáme na pomaly variť vodu, aby sme potom nečakali. Vypracujeme cesto takej strednej konzistencie, teda aby sa s ním dalo pracovať. Cesto si rozdelíme na niekoľko častí. A začíname súľať. Najprv veľkých "hadov",ktoré nakrájame na malé kúsky. ( čím chceme šúľance menšie, tým krájame menšie kúsky cesta) A z kúskov šúľame na pomúčenej tablici šúľance. Aby sme využili prítomnosť detí, ktoré chcú pomáhať, tak urobíme pracovné miesto aj im a necháme detské rúčky tvoriť:) A máme šúľance ušúľané. Uložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10-15 minút do mäkka ( T.j: pri rozrezaní musí byť vnútro tiež uvarené, nesmie tam byť múka!!) Varíme... Zatiaľ si do misy dáme zomletý mak, cukor kryštálový aj vanilkový a maslo. Uvarené šúľance vyberáme do misy s makom a cukrom tak, aby sme preniesli spolu s nimi aj trocha vývaru. Zamiešame a ak potrebujeme ešte prisladíme. Množstvo cukru si určí každý sám podľa chuti. Podávame... Dobrú chuť!! OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Andrea M. (andrejina74) ID 174295 (21.9.2011, 13:48) | |
A dnes u nás opäť stará dobrá klasika ... zbožňujeme ich ... ... niet na zemiakové cestíčko ... mňamky ... | |
ODPOVEDAŤ |
Ľuba V. (lubav) ID 27763 (20.1.2011, 17:44) |
Toto milujem, mňáááááááám. Ja mak veľmi môžem. Musím aj ja urobiť |
ODPOVEDAŤ |
Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (20.1.2011, 22:16) | |
Ľubka, nech sa páči...nápad na obed je tu, nech sa vydaria | |
ODPOVEDAŤ |
dada t. (cica-mica) ID 102843 (17.1.2011, 20:55) | |
milujem sulance..super | |
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.1.2011, 20:37) | |
veru by som nepohrdla | |
ODPOVEDAŤ |
Simona M. (SittaLilas) ID 159596 (5.1.2011, 22:58) | |
Detičky sa činili...zlatéé a milujem makové šúlanky, tradičná delikateska pre mňa naviac veľmi jednoduchá a rýchla | |
ODPOVEDAŤ |
Ľudmila H. (ludik3) ID 80421 (6.1.2011, 18:58) | |
Simonka ved prave, ja to robim kvoli deturencom, oni maju taku radost,ked mozu sulat | |
ODPOVEDAŤ |