Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)
Makové žemle alebo tvz. makovky
[ recept č. 351 zo dňa 30.8.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kilo – čítate dobre, naozaj JEDNO KILO hladkej múky špeciál * pol litra mlieka * 2,5 dcl oleja * 1 PL soli * 4 PL kryštálového cukru * 1 kocka čerstvých kvasníc
POSTUP PRÍPRAVY
Skoro každé ráno chodí manžel kúpiť dcérke makovku, ktorú papká Laura celý deň po jednom zrniečku maku, potom na druhý deň vysávam celý dom a na tretí deň ide ocko kúpiť ďalšiu makovku, ktorú nájdem roztrúsenú v každom rohu v dome... a minule najviac spapkala bábika Magdalénka a bábika Anča - to som ale zistila až v posteli, keď som večer išla Laurinke prečítať rozprávočku. Ale o to tu vlastne ani nejde, ide tu o to, že zasa som si chcela dokázať, že lepšie makovky upečiem sama doma v teple rodinného krbu, strčím ich do mrazáku a tým pádom môže môj manžel, ktorého mi pridelil Mestský úrad v Petržalke na Fedinovej, dlhšie o hodinku spať.... Pomóóc, zavolajte mi sanitku, kde je hlavným život zachraňujúcim pomocníkom zvieracia kazajka na šnurovačku za chrbátom a silné sedatívne lieky. Recept je, ako tušíte, s kysnutým cestom, s ktorým určite rada experimentujete.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Žienky domáce, tak toto naozaj nie je len také jednoduché pustiť sa do boja proti neúprosnému času. Ak chcete mať na raňajky tieto makovky už upečené a raňajkujete o ôsmej hodine, kľudne si privstaňte o 3-3,5 hodinky skôr - ja Vám to veľmi rada prepočítam, vstanete už o pol piatej ráno. Uvidíte krásne svitanie, zažijete neuveriteľné ticho, ktoré sa bude rozlievať po Vašej domácnosti a zistíte, že toto skoré vstávanie má svoje veľké čaro.... Sem-tam začujete susedovie psíka, ako sa pýta von čúrať a ospalú susedku, ktorá mu to náležite vyhovára. Ale vrátim sa k receptu. V pohári si urobíme kvások. Z pol litra mlieka odoberieme do hrnčeka asi 3 decká. |
![]() |
2. Takto vyzerá kocka kvasníc naložená do vlažného mlieka. Áno, to je to, o čom som v predchádzajúcom bode nenapísala. Mlieko musí byť vlažné, čiže teplé, ktoré bude pomaly chladnúť, a nie vytiahnuté z chladničky - ako hovorí manžel "z ladničky". Do hrnčeka ku kvasniciam pridajte lyžicu kryštálového cukru a malú lyžičku soli - viď fotka číslo jedna. |
![]() |
3. Kilečko múky. Najlepšie bude, ak múku hneď preosejete a potom poutierajte múkový prach po celej kuchynskej linke a zemi. Do kysnutého cesta preosievam múku vždy, aby sa prevzdušnila, pretože chceme mať kysnuté cesto krásne ako "štestí". |
![]() |
4. Toto je preosievatko na múku. Vynikajúci nápad pre mamičky, ktoré už všetko majú a nevedia, čo si v domácich potrebách kúpiť a butiky sú ďaleko. Vo vnútri sitka je strunka, stlačením páčky sa strunka pohne a malý mlyn preosieva. Funguje to na ručný pohon a spiatočka je automatická, má niekoľko rýchlostí - prvá rýchlosť je opatrná, pri ktorej ani nedýchate, aby sa Vám zrniečko múky nedostalo inam ako do misy a druhá rýchlosť je tá, pri ktorej sa až vehementne dožadujete kvalitnej preosievky, chcete sa presvedčiť, koľkokrát dokážete stlačiť páčku za tisícinu sekundy a múka sa práši po celom byte až po piatu zákrutu za rohom. |
![]() |
5. Do preosiatej múky dajte lyžicu soli. |
![]() |
6. Pridajte 4 polievkové lyžice kryštálového cukru. Aby Vás nemýlilo, fotku som vložila iba jednu, ale v skutočnosti pridáte naozaj 4 PL cukru. |
![]() |
7. Pridajte 2,5 dcl oleja - a SLEDUJTE, ako si nažíva kvások v teplom mliečku. Je reálne, že sa kvások už presvedčil o živote mimo hrnčeka, alebo sa práve o to chystá. Takže musíme rýchlo pracovať. |
![]() |
8. Kvások v mojom druhom najobľúbenejšom hrnčeku (prvý som podarovala kamarátke Katke) si zmyslel, že sa pozrie na situáciu okolo hrnčeka a ja ho nechám, nech ma pekne provokuje..... milujem zvýšený adrenalín. |
![]() |
9. Do misy rýchlo dolejte zvyšné mlieko a kľudne pridajte ešte pol deci, ak sa Vám zdá zmes veľmi hustá. |
![]() |
10. Ospravedlňujem sa za moju nešikovnosť, ale kvások sa naozaj naštval a nestíhala som ani dýchať, nie ešte fotiť. Takže do misy dajte kvások, vydrhnite si ruky a ideme pravou rúčkou do cesta. Nechty nechajte na stole, aby sa Vám za ne nedostalo príliš veľa lepkavého mazľavého cesta, potom si ich opätovne nalepíte. |
![]() |
11. Mojou treťou umelou rukou som odfotila záber, pri ktorom vidíte, aké ťažké býva miesiť cesto. Misu musíte držať v jednej ruke a v druhej miesite. Musíte to robiť tak, aby ste ho čo najviac prevzdušňovali, slovensky povedané, musíte ho švácať, biť, rukou budete opisovať v ceste kružnice smerom hore. |
![]() |
12. Keď dokončíte a v ceste nebudú hrudky, capnite cesto do misky kysky a nechajte ho hovieť v kľude 2-2,5 hodinky. Čím dlhšie kysnuté cesto kysne, tým bude lepšie. Nepoužívajte žiadne urychľováky, iba v prípade, že sa naozaj ponáhľate, alebo ste zaspali a ôsma hodina sa blíži. Kysnuté cesto dokonca vykysne aj v chladničke, ale bude mu to trvať dlhšie. Cesto vykysne v priebehu dvoch hodín, kedy stihnete v zmysle motta "Zmena je život" presťahovať nábytok z obývačky do detskej izby a nábytok z detskej izby do obývačky. Cesto zatiaľ bude "bafkať". Ak sa chcete vrátiť do postele, možno máte smolu, pretože sa Vášho lôžka práve zmocnili Vaše detičky a v horšom prípade rozvalený tatinko. |
![]() |
13. Po dvoch hodinách. Misku-kysku si cesto už dávnejšie otvorilo, ja som mu iba pomohla s vrchnákom a nechala ho ešte pol hodinku kysnúť - chcela som si dopiť pollitrového turka, ktorý už bol studený. |
![]() |
14. Pomúčte si veľkú dosku. S múkou opatrne. Čím menej múky pridáte, tým lepšie. Samozrejme za podmienky, že cesto sa Vám nebude lepiť na ruky, ani na dosku a budete môcť s ním narábať. Neodolala som pokušeniu ochutnať cesto, je naozaj fantastické, hoci je surové. Keby som to neurobila, možno by bolo o 2-3 žemličky viac. |
![]() |
15. Cesto pred mojou ochutnávkou. |
![]() |
16. Superostrým nožom odrežte kúsok z cesta a vyformujete do tvaru žemle alebo do možných aj nemožných iných tvarov, alebo sa tešte každému tvaru, aký sa Vám podarí. |
![]() |
17. Superostrým nožom narežte žemličku do kríža. |
![]() |
18. Rozšľahaným žĺtkom potrite celú žemličku zo všetkých strán (spodok naozaj nemusíte). |
![]() |
19. A zo žemličky nemakovky urobíte žemličku makovku, keď jej urobíte make-up a jemným pritlačením jej xichtíka do maku jej vykúzlite čarovný imidž. |
![]() |
20. Žemlička s makovým make-upom. |
![]() |
21. Skúste aj iné tvary - napríklad vejárik. |
![]() |
22. Alebo bagetky. |
![]() |
23. Je to na Vás..... žemličky poukladajte na vymastený plech ďalej od seba a nechajte ich ešte podkysnúť. |
![]() |
24. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Samozrejme netuším, aké veľké žemličky ste robili, takže časový údaj je irelevantný. Vyskúšajte dotykom a stlačením, či je žemlička už pevná a upečená a zariaďte sa podľa toho. Ja to robievam ešte aj iným spôsobom, nakoľko mám azbestové ústa, že žemľu, po ktorej sa mi zbiehajú slinky v ústach, ukradnem z plechu a jednoducho sa do nej zahryznem. Toto nerobte bez dohľadu rodičov!!! |
![]() |
24. Wooow! Práve je 7:59 hod. a moju rodinku čakajú raňajky na stole. Horúca makovka s džemom a maslom. Nie, maslo som naozaj doma nemútila!!! :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |