Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov)
Kelový nákyp so smotanou
[ recept č. 352 zo dňa 30.8.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
hlávka kelu * kyslá smotana * 3 vajíčka * soľ * rasca * olej a strúhanka na dno formy * PRÍLOHA: dusené zemiaky
POSTUP PRÍPRAVY
Keď mi niečo pochváli svokra, tak to už je naozaj úspech. Vďačím za to receptu, ktorý som vymyslela pri pohľade do našej chladničky - bola tam hlávka kelu, niekde v úzadí sa črtala kyslá smotana, v šuplíčkoch som objavila vajíčka, a v chladničkových dverách bolo červené víno, biele víno, whisky a koňak. Nechápem, kam sa podelo moje čučo za 28 Sk za liter!!! Maminky, tento recept je nízkotučný - ak použijete nízkotučnú smotanu a naozaj veľmi ľahký, vyhladnete za rovných 20 minút :-))), a papkáte čistú listovú zeleninku.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Kel oberte o všetky listy, umyte ich pod tečúcou vodou a vo veľkom hrnci uvarte. Ak sa oberaním listom dopracujete do stredu, nakrájajte kel na hrubšie plátky a uvarte ich v celistvom stave. Nevarte kel dlho, iba tak, aby boli najhrubšie listy mäkké. |
![]() |
2. Tortovú formu s odnímateľným okrajom vyložte alobalom a to z toho dôležitého dôvodu, aby nevytekala smotana s vajíčkami cez špáry vo forme. Žiadna s odnímateľným okrajom nedrží na sto percent. Na spodok dajte trocha oleja. |
![]() |
3. V miske si rozmiešajte kyslú smotanu s troma vajíčkami, osoľte, okoreňte a hlavne dovarte všetky listy. |
![]() |
4. Uvarené listy kelu vyberte z hrnca a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Potom začnete prekladať kel s kyslou smotanou. Na spodok dajte kelové listy, na to capnite 2-3 lyžice kyslej smotany rozmiešanej s vajíčkami a opakujte postup, pokiaľ nedomurujete nákyp až po vrch formy. |
![]() |
5. Takto nejako. Ak máte v chladničke tvrdý syr, kľudne nastrúhajte syr medzi jednotlivé poschodia kelového nákypu. |
![]() |
6. Vrch oblejte zvyšnou smotanou, zakryte alobalom a upečte. Piekla som ho asi hodinku pri teplote 220 stupňov. Potom nechajte vychladnúť. Netreba do úplného vychladnutia. |
![]() |
7. Formu s upečeným kelovým nákypom obráťte dole papuľou, odstráňte odnímateľný okraj a zbavte sa alobalu. Ozdobte čerstvou zeleninou a posypte bylinkami. Odkaz pre všetkých, ktorým sa jedlo zdá až príliš light: Kľudne ho zalejte majonézou alebo tatarskou omáčkou a zjedzte o polnoci pri telke. |
![]() |
8. Polovychladnuté krájam ako tortu a podávam s dusenými zemiakmi. Jedlo je výborné a nepriberiete ani gram. ODKAZ pre nemenovanú 47 kilovú Alexandru: "Saška, toto jedlo si môžeš urobiť aj Ty, ale nepridaj žiadne vajíčka ani kyslú smotanu a tobôž nie dusené zemiaky! Iba samotný kel. Nezabudni. Je to prospešné Tvojej krajšej a krajšej figúre, pri ktorej ma prechádza zrak!" |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Lenka P. (Svet1) ID 93069, mimibazar.sk/svet1 (2.10.2013, 12:35) |
Paráda! Len som robila takú detskú verziu Listy som nakrájala a až tak dala zapiecť, aby si ľahšie naberali a nemusela som im to potom krájať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria S. (majka 1654) ID 145533, mimibazar.sk/majka1654 (12.7.2011, 22:30) |
tak kedže ja moc kel nemusím dnes sme tento nákyp urobili a bol perfektný pridala som len šunku a ostala mi malá cuketka tak som ju nakrájala medzi vrstvy na kolieska a všetkým to chutilo dokonca aj manželovi Musíte mat strašne vela času ked tolko vyvárate a musim povedat ze vaše recepty sú úžastné určite ešte vela vyskúšam hlavne tie s krevetkami kedže aj mi sme milovníkmi morským príšeriek ......... len tak dalej foťte aby sme mali dobrú inšpirácii hehe ))))) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marcela B. (sunjana) ID 43458, mimibazar.sk/sunjana (21.1.2010, 22:44) |
Milá Marcelka, tak dnes večer som tento váš recept vyskúšala, tiež som bola na tom podobne ako vy, v chladničke nič poriadne... akurat kel, ale keďže som mala predsa doma ešte čosi navyše, pridala som to - 10 dkg tvrdého syra, 1 črevkový syr, bazalku, toto som zmiešala s pochuťkovou smotanou a medzi jednotlivé vrstvy som pridala ešte asi 12 plátkov šunky... No fakt, neskutočne dobré, tá chuť pečeného kelu... vyborne!!!!! Dakujem pekne za tip  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Petra Hanzelová (petka747) ID 22579, mimibazar.sk/petka747 (28.9.2009, 19:10) |
ďakujeme za super receptík, robila som ho dnes a nevedela sa dojesť..a chutil aj mojim mäsožravým chlapom a starkej, takže odovzdávam pochvalu!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika K. (petula) ID 4825 (26.2.2007, 14:38) |
Marcelka, tak tento recept som vyskúšala cez víkend a bolo to mňam-mňam . A vylepšila som to mletým mäsom kvôli mäsožrútom - manželovi a svokrovi . Vďaka za inšpiráciu Monika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (11.11.2006, 13:09) |
krásny dizajn to má....milujem takú zelenú farbu (jablkovo -hráškova zelena) a teraz aj kelová  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana O. (Olivia) ID 1265, mimibazar.sk/olivia (11.11.2006, 12:55) |
Tak aj ja som dnes zuzitkovala tymto sposobom kel, ktory mi stal v chladnicke . "Vylepsila" som ho cesnakom (odkukane od Lusu ) a este som tam prihodila parok, ktory nam zostal zo vcera. A teda je to dobrotka ze az... Super receptik, odporucam, vdaka Marcelka...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia G. (lussu) ID 1001, mimibazar.sk/lussu (10.11.2006, 12:52) |
teda marcelka fakt vyborne Akurat mi nedalo a zo zvedavosti som pridala do smotany 2 struciky cesnaku a je to fajne. Keby to drahemu nechutilo aspon mi viac ostane,a som zvedava co drobec na to povie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alena N. (alena38) ID 2451, mimibazar.sk/alena38 (30.8.2006, 21:20) |
Macka, toto si ako vymyslela? pri tomto kelovom pekáči ma napdlo....pamätáš na babičkine kelové fašírky ? Nespomenieš si na receptik? Inak toto rada vyskúšam v rámci odtučňovacej diéty, pretože konečne začíname po lete makať (do plaviek..pozn. leto 2007) takže tento receptik určite otestujeme aj u nás doma. Len neviem načo ho robiť, keď sa z toho "nenažerem", ako sa vravi, nie je škoda si hubu špiniť.. ? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (30.8.2006, 21:28) |
Aluška, prepáč mi, ale nemáš pravdu! Naozaj nie je škoda hubu špiniť, v orálnej dutine (pardón verbálnej) máš samočistiaci slinný proces, horšie je to zo zubami... Sorráč, ale na zubnú pastu Ti naozaj neprispejem, ak si umývaš zuby po každom jedle, obmedz jedlo a ušetríš aj na zubnej paste a zubnej niti (jedlo ide aj pomedzi zuby, to už je nehoráznosť!) . FAKT som to vymyslela... Keď sa Ti to zdá moc diétne, nie že k tomu zješ ako naposledy pri čínskej kapuste 7 decový pohár tatarky! To neschudneš ani do plavkovej kolekcie leto 2009!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (30.8.2006, 21:19) |
Ahoj Marcelka, priznam sa,ze kel ja nemusim,ale ci veris ci nie urcite by som to ochutnala.Perfis do vyzera.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (30.8.2006, 21:24) |
Ahoj Andy-Deni , ver alebo never, ja kel tiež nemusím, ale nekúp ho, keď 2-kilová kelová čerstvoodrezaná hlava stála 16 Sk!!! . Je to výborné, škoda že to muž zbodol... Pa a ďaaaakujem za Tvoje verné komentáre!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (30.8.2006, 21:30) |
Marcelka,keby si byvala tu u nas v NZ,tak by si nemusela kupovat kel,baklazan,brokolicu a pod..Ja tu mam dobru kamaratku,ktora sa vydala do Nesvad, a ta nema uz kde davat zeleninku oni su skor masovy tak ju nosi ku mne,ale keby si videla ake su to kusy ako z rozpravky.No co uz.Pa Deni.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (24.9.2006, 23:16) |
Deniska, tento Tvoj komentárik som akosik nedokomentovala POzdravujem Tvoju kamošku a rada sa prisťahujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |