Barbora M. (bibuska62) ID 162981 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
vynikajúce mušle
[ recept č. 31031 zo dňa 30.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Suroviny: 500 g čiernych mušlí 250 ml bieleho vína 1 cibuľa šťava z 2 citrónov trochu cukru pár klinčekov 500 ml vody pár bobkových listov mleté čierne korenie soľ. Ďalej: 200 ml smotany 150 g nastrúhaného syra 3 žĺtky 40 ml Amaro Siciliano (Averna) múka tuk na vyprážanie 1 šálka strúhanky.
POSTUP PRÍPRAVY
Postup: Mušle očistíme kefkou pod tečúcou vodou. V hrnci prevaríme vodu, biele víno a cibuľu prešpikovanú klinčekmi a bobkovými listami. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a cukrom a okyslíme citrónovou šťavou. Mušle rozdelíme na 2 polovice a každú z nich varíme v tomto náleve asi 10 minút. Všetky mušle sa musia otvoriť. Mušle vyberieme, necháme odkvapkať a vyberieme z nich mäso. Mäso z mušlí osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme múkou, rozšľahanými žĺtkami a strúhankou. Vypražíme vo väčšom množstve tuku dochrumkava. Medzitým prepasírujeme do hrnca 250 ml vývaru z mušlí. Zahustíme smotanou vymiešanou s múkou dohladka. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, trocha osladíme a prilejeme Amaro Siciliano. Vypražné mušle dáme do vymastenej formy, posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme na grile. Mušle upravíme na taniere a omáčku podávame osobitne. |
zuzana b. (Langley) ID 128110 (30.8.2010, 19:20) |
Uprimne, rada by som sa naucila taketo speciality jest, ale neviem ako na to, nemam odvahu. Co tam citite, ked to zujete, je to mazlave? puka to? su tam jazykom roroznatelne vnutornost? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (30.8.2010, 19:46) |
V Belgicku su tieto musle narodne jedlo. Varia ich so zeleninou, vinom a smotanou. Jedia sa s hranolkami alebo len tak s bagetou. Ja som sa ich naucila jest az tam. Jedia sa so specialnym takym kyselkavym, horcicovym sosom, ktory vlasne prekryje samotnu chut musli. Tieto musle (na rozdiel od ustric) nie su vobec mazlave, nepukaju a jazykom rozoznas vnutornosti len v pripade, ze by si sa v nich fakt "sparala". |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | zuzana b. (Langley) ID 128110 (30.8.2010, 20:19) |
Dakujem Alex, v UK su tiez velmi popularne, dokonca su lacnejsie ako hovadzie maso, videla som ze sa to je podobne ako oyster - vycucnutim (trochu menej mlaskavym) a tiez sa to zalieva silno cesnakovym sosom. Vies ake su neochutene? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Alexandra V. (Saha) ID 521, mimibazar.sk/saha (30.8.2010, 20:28) |
Aj tu je kilo lacnejsie ako maso. Skoda len, ze jedna porcia sa pocita okolo 1,2 kg. V restikach idu musle okolo 20 - 25 € za porciu, co je v podstate dost vela. Moj muz je do toho blazon. Zacine muslova sezona a polka naroda zamieri do restauracii. Doma ich vzdy pripravujem varene so zeleninou, tak ta musla chyti taku zeleninovu chut. Inak je to super lahke a rychle... za 15 minut mam navarene. Ak sa k musliam lahko dostanes, urcite ich vyskusaj. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |